Internasjonal rekruttering og mottak
For å sikre en god rekrutterings-prosess, god og praktisk bistand, nødvendig sikkerhet og en god oppstart for nyansatte og gjesteforskere er det laget rutiner for internasjonal rekruttering som vedlegg i den vanlige rekrutteringsprosessen og mottakskontoret for internasjonale forskere bistår med det praktiske rundt oppstart i Norge.
Besøk vår engelske nettside Work for us (oslomet.no) med informasjon om hvordan søke jobb på OsloMet, forberede sin flytteprosessen og hvordan det er å jobbe her.
OsloMet er en av nærmere 750 forskningsinstitusjoner i verden som er EU sertifisert for Charter & Code og godkjent som et HR Excellence in Research (europa.eu) universitet. Vi driver vårt HR arbeid etter EU's grunnprinsipper for European Charter for researchers (europa.eu).
-
Rekruttering - internasjonale søkere
OsloMet lyser ut mer enn 300 stillinger i året og er stor andel av våre søkere har bakgrunn fra et annet land. Rekrutteringsprosessen er den samme som vanlig, men det er egne hensyn å ta for språk, godkjenninger, sikkerhetsvurderinger og tilrettelegging ved flytting til Norge. Her finner du sjekkliste og informasjon om mottak for å lykkes med rekruttering av internasjonale søkere.
Sjekkliste i rekruttering med utenlandske søkere:
- Skal intervjuet foregå fysisk eller digitalt? For digitale intervjuer brukes Teams eller Zoom. Ved krav om fysisk oppmøte for intervju skal reisekostnader dekkes av rekrutterende enhet.
- Snakker alle som skal delta i intervjuprosessen fra OsloMet godt engelsk?
- Har det blitt sjekket at kandidaten snakker godt engelsk?
- Spør gjerne om kandidaten har reflektert over å flytte til Norge for å starte sitt arbeid på OsloMet. Svarene gir en indikasjon på kandidatens reelle motivasjon.
- Krever stillingen at søkeren søker autorisasjon? Sjekk om stillingen krever autorisasjon på HK-dir (hkdir.no).
- Krever stillingen at søkeren må lære seg norsk? I mange undervisningsstillinger er det krav om å lære seg norsk innen tre år. Les mer om krav til språkkompetanse.
- Må søkeren beregne tid i prosessen for godkjenning av utenlandsk utdanning (hkdir.no)?
- Søkere fra Norden, EU/EØS land kan starte sitt arbeid direkte og må bestille time for registrering hos Politiet.
- Kommer søkeren fra et tredjeland må det beregnes fire måneders saksbehandling for søknad om opphold. Det er krav om gyldig oppholdstillatelse. Arbeidet kan ikke starte før godkjenningen er dokumentert.
- Skal kandidaten jobbe delvis i et annet land? Se seksjon Arbeid i utlandet.
- Har søkeren statsborgerskap fra et land som kreves sikkerhetshensyn og skal jobbe på et sensitivt fagområde? Beregn ekstra saksbehandlingstid for sikkerhetsvurdering, bakgrunnssjekk og eventuelt søknad om lisens for eksportkontroll. Kontakt din lokale HR-enhet eller fagansvarlig personellsikkerhet for bistand.
- Alle dokumenter behandles elektronisk, oversettelser må være autorisert, på et skandinavisk språk eller engelsk, og kandidater må regne med å fremvise originaler enten ved intervju eller oppstart.
- Vi anbefaler å forberede seg til intervjuer med internasjonale søkere ved å lese seg opp på bakgrunnen til søkeren for å lære mer om søkerens kultur og forventninger ved å bruke resurs sider som Hofstede Country Comparison (geerthofstede.com) og Landinfo (landinfo.no).
Bestilling av mottakstjenester:
OsloMet sitt mottakskontor for internasjonale ansatte og gjesteforskere, OsloMet International Staff Services (OMISS), bistår med tjenester knyttet til praktisk oppstart og integrering i Norge for kandidaten og medfølgende familie. For at vi skal kunne gjøre et godt mottak trenger vi riktig informasjon om den nyansatte. Vi tar kontakt for et digitalt formøte for å avklare hva de trenger hjelp med og og følger opp videre. I noen tilfeller vil vi anbefale at det brukes relocation firma, spesielt i tilfeller der den nyansatte kommer med familie. Informasjon om den nyansatte fylles ut i nettskjema.
Om det er mottakstjenester som har en kostnad må det godkjennes av leder med budsjettansvar. OsloMet har avtale med relocation firmaet Alfa Mobility. Velg de mottakstjenestene du ønsker å bestille i nettskjema (nettskjema.no). De mest vanlige tjenestene å bestille er immigrasjon og boligsøk. OMISS kontoret videreformidler bestillingen til Alfa gjennom bestillingssystemet og gir status oppdatering. Har du spørsmål kontakt mottakskontoret omiss@oslomet.no.
-
Invitasjon av internasjonale gjesteforskere
Ønsker du eller noen i din avdeling å invitere inn en gjesteforsker, gjesteforeleser eller ph.d.-student fra et annet land er det viktig å gjøre endel avklaringer i forkant av et opphold på OsloMet.
I forkant av å invitere internasjonale gjesteforskere anbefales en ROS-analyse (excel) som vil gjøre det lettere å evaluere tiltak rundt faglig relevans og sikkerhetshensyn.
En gjesteforsker defineres som en person som er invitert til OsloMet av fakultetets egne ansatte ut fra et faglig formål, og som skal oppholde seg på fakultetet/senteret i en avgrenset periode. Gjesteforskere er som regel ikke ansatt eller lønnet av OsloMet. En internasjonal gjesteforeleser er en utenlandsk professorer, underviser eller forsker som er bosatt i utlandet og midlertidig ansatt i Norge. En ph.d.-student tar deler av sin doktorgrad i Norge og kommer hit i et eller to semestre som del av en stipendordning.
Sjekkliste - hva må du huske på
Det skal skrives et invitasjonsbrev signert av leder med budsjettmyndighet. Vi har en egen mal for invitasjonsbrev for gjesteforskere. Kontakt din lokale HR enhet for bistand.
Invitasjonsbrevet må dokumentere;
-
tidsperioden for forskningsoppholdet
-
faglig relevans til våre prosjekter, fag -eller forskningsmiljøer
-
kandidatens engelsk språk nivå, anbefaling om minimum nivå C1 på TOEFL eller lignende
-
kandidaten har tilstrekkelige midler til å dekke hele sitt opphold i Norge. Finansiering må dekke minstekrav fra UDI (udi.no) som kan dokumenteres fra tilsagn på stipend eller bekreftelse på finansiering fra egen institusjon, forskningsmidler eller egne oppsparte midler.
-
tredjelandsborgere med visum krav til Norge må bekrefte dato for retur og hva de skal tilbake til eks. studier, forskningsprosjekt eller arbeid.
Praktisk tilrettelegging
-
Har kandidaten behov for en arbeidsplass og er det en tilgjengelig hos dere? Kandidaten vil trenge en arbeidsstasjon og tilgang til teknisk utstyr. Teknisk utstyr må bestilles hos IT service.
-
Er det skrevet en oppdragkontrakt eller arbeidsavtale? Er du usikker på hvilken avtale kandidaten skal ha ta kontakt med Avdeling for lønn på lonn@oslomet.no.
-
Alle kandidater skal skrive under taushetserklæring samt lese og forstå sikkerhetsinstruksen. Kandidatens dokumenter arkiveres sammen med kopi av pass. Kontakt din lokale HR-enhet for bistand.
-
Gjesteforelesere skal ha en oppdragskontrakt. Kontakt din lokale HR-enhet for bistand.
-
Skal kandidaten jobbe fra et annet land skal det godkjennes av leder med budsjettmyndighet og avklares med Avdeling for Økonomi rundt lønn, skatt, skatt, pensjon og trygd. Se seksjon Arbeid i utlandet. Kontakt din lokale HR enhet for bistand. Merk at ved arbeid i utlandet er det for enkelte land med krav om sikkerhetshensyn ikke er mulig med fjernarbeid og at det ikke er tilgang til OsloMet Microsoft skytjenester. Kontakt fagansvarlig personellsikkerhet for hvilke land det gjelder.
-
Er kandidaten forsikret under oppholdet i Norge? For de som skal være inntil ett år anbefales å kjøpe en dekkende forsikring fra hjemlandet. Det er ikke mulig å kjøpe privat forsikring i Norge uten norsk ID-nummer.
- Gjesteforskere fra Norden, EU/EØS land kan starte med en gang men må bestille time for registrering hos Politiet.
- Kommer kandidaten fra et tredjeland må det beregnes fire måneders saksbehandling for søknad om opphold. Forskningsoppholdet kan ikke starte før godkjenningen er dokumentert.
- Har kandidaten statsborgerskap fra et land med krav om sikkerhetshensyn og skal jobbe på et sensitivt fagområde? Beregn ekstra saksbehandlingstid for sikkerhetsvurdering, bakgrunnssjekk og eventuelt søknad om lisens for eksportkontroll. Kontakt din lokale HR-enhet eller fagansvarlig personellsikkerhet.
- Adgang og tilganger skal begrenses til tjenestebehov. Kontakt lokal HR enhet for bistand til registrering av adgangskort. Det opprettes en gjestekonto som har oppstart og sluttdato, samt informasjon om finansieringskilde for oppholdet. Gjestekonto kan opprettes for under og over sju dager og kun ansatte ved OsloMet kan bestille en gjestekonto på vegne av gjest. Bestillingen må godkjennes av en personalleder.
-
Gjesteforskere som skal ha tilhørighet til OsloMet bør fortrinnsvis komme fra en av våre samarbeidsinstitusjoner, eller dokumentere faglig tilknytning.
-
Er gjesteforskeren mottaker av et SAR stipend? Normal prosedyre for mottak av gjesteforskere følges, men kandidaten mottar lønn fra stipend ordningen for SAR.
-
Er forskeren en MSCA kandidat? Normal prosedyre for mottak av gjesteforskere følges med kandidaten mottar lønn fra EU midler fra MSCA stipendet.
-
Dekning av kostnader i forbindelse ved flytting til Norge avtales direkte mellom kandidat og leder. Kontakt din lokale HR-enhet for å bestille mottaks tjenester.
-
Vi anbefaler å forberede mottak av internasjonale gjesteforskere ved å forstå kandidatens kultur og forventninger bedre ved å bruke resurs sider som Hofstede Country Comparison (geerthofstede.com) og Landinfo (landinfo.no).
Bestilling av mottakstjenester:
OsloMet sitt mottakskontor for internasjonale ansatte og gjesteforskere, OsloMet International Staff Services (OMISS), bistår med tjenester knyttet til praktisk oppstart og integrering i Norge for kandidaten og medfølgende familie. For at vi skal kunne gjøre et godt mottak trenger vi riktig informasjon om gjesteforskeren som skal komme. Vi tar kontakt for et digitalt formøte for å avklare hva de trenger hjelp med og og følger opp videre. I noen tilfeller vil vi anbefale at det brukes relocation firma, spesielt i tilfeller der gjesteforskeren kommer med familie. Informasjon om den gjesteforskeren fylles ut i nettskjema.
Om det er mottakstjenester som har en kostnad må det godkjennes av leder med budsjettansvar. OsloMet har avtale med relocation firmaet Alfa Mobility. Velg de mottakstjenestene du ønsker å bestille i nettskjema (nettskjema.no). De mest vanlige tjenestene å bestille er immigrasjon og boligsøk. OMISS kontoret videreformidler bestillingen til Alfa gjennom bestillingssystemet og gir status oppdatering. Har du spørsmål kontakt mottakskontoret omiss@oslomet.no.
-
-
Mottakstjenester
Når det er bestemt at det skal starte en nyansatt eller komme en gjesteforsker ta kontakt med OsloMet International Staff Services (OMISS) som bistår med tjenester knyttet til praktisk oppstart og integrering i Norge for kandidaten og medfølgende familie.
- Bruk nettskjema for å informere om den nyansatte eller gjesteforskeren som kommer til OsloMet. God informasjon i nettskjema gjør det enklere å bistå kandidaten.
- Kandidaten mottar en første informativ e-post og fyller ut et behovskjema som gjennomgås av mottakskontoret for å tilrettelegge tjenestene etter hver kandidat.
- Kandidaten inviteres til et digitalt formøte for å veilede rundt immigrasjon, bolig, familie, språkkurs, norsk kultur og arbeidsliv.
- Nødvendige dokumenter forberedes og søknader sendes.
- I noen tilfeller vil vi anbefale at det brukes relocation firma, spesielt i tilfeller der kandidaten kommer med familie. Om det er mottakstjenester som har en kostnad må det godkjennes av leder med budsjettansvar. OsloMet har avtale med relocation firmaet Alfa Mobility. Velg de mottakstjenestene du ønsker å bestille i nettskjema (nettskjema.no). De mest vanlige tjenestene å bestille er immigrasjon og boligsøk. OMISS kontoret videreformidler bestillingen til Alfa gjennom bestillingssystemet og gir status oppdatering. Har du spørsmål kontakt mottakskontoret omiss@oslomet.no.
- Saksbehandler hos lokal HR, leder og lønn holdes informert om status på kandidaten via teams og e-post.
- Alle kandidater inviteres til å besøke mottaks kontoret i løpet av de 2 første ukene etter ankomst til Oslo til en oppfølging for bistand med bankkonto, fastlege, familietjenester med mer.
- Alle kandidater inviteres til teamet International Staff at OsloMet der det legges ut invitasjoner til events, tips om bolig, språkkurs og bygges nettverk blant de internasjonale ansatte og gjesteforskere.
- Alle kandidater blir invitert til velkomstmøte på engelsk, skattekurs og et stort utvalg av inkluderingsaktiviteter gjennom hele året. Kommer de med partner/ektefelle vil de også inviteres til delta på de fleste aktivitetene.
Informasjon om ulike mottakstjenester
Immigrasjon
Mottaks kontoret bistår med veiledning og søknad for opphold i Norge og følger til enhver tid retningslinjer fra immigrasjonsmyndigheten UDI (udi.no).
Familietjenester
Barnehage
Om våre kandidater har barn i barnehagealder får de bistand til å søke på barnehage i nærheten av der de har fått bolig.
I tillegg har vi 2 barnehager på Campus Pilestredet, SiO-barnehagene, som gjør løpende opptak hele året og prioriterer OsloMet-ansatte og studenter.
Skole
Våre kandidater får hjelp med søknad om skoleplass på alle trinn. Mange barn går først i språkklasser for å lære norsk samtidig som de har tett samarbeid med sin lokale skole. Til tross for at Oslo har et stort nettverk av private, internasjonale skoler, ønsker de fleste å søke på lokale skoler.
Partner/ektefelle karriere og nettverk
Erfaringen er at veldig mange forskere som kommer med familie til Norge har en partner som også vil ønske seg en karriere her. De vil ha behov for bistand rundt det å skrive søknad og CV tilpasset "norske" arbeidsgivere, hvordan det norske arbeidsmarkedet fungerer, hvordan skal de søke, hvilke muligheter finnes for at de også skal kunne få en fin karriere her. I et internasjonalt mottak er det viktig å tenke helhetlig på forskeren som kommer. På OsloMet bruker vi mye resurser på rekruttering og mottak av ansatte og for å beholde den ansatte er vi tjent med å inkludere partner og familie i mottaksprosessen. Det tilbys gratis norsk kurs for partnere på OsloMet samt at partnere inviteres til alle OMISS arrangementer.
Boligsøk
Mottakskontoret for internasjonale forskere OsloMet International Staff Services på tilbyr bolighjelp for korte og lange opphold. Vår engelske nettside Moving to Oslo (oslomet.no) kan deles med nyansatte og gjesteforskere for å finne praktiske tips om å flytte til Norge.
Korttidsleie
Gjesteforskere på kortere opphold, eller nyansatte som trenger litt tid på å bli kjent med byen mens de leter etter permanent bolig, bruker ofte våre samarbeidspartnere som har hybler og leiligheter i ulike størrelser i kort gangavstand fra OsloMet som er møblert og fullt utstyrt, inkludert vasking, er et godt alternativ til hotell. Det er enkelt å booke direkte med kredittkort på nett.
Langtidsleie
Co-living konsepter, der man har eget rom og bad men deler stue og kjøkken, har blitt populære. Flere av våre ansatte anbefaler LifeX (joinlifex.com). Denne kan være både kort -og langtidsleie. Minimum leietid er tre måneder og hybler og leiligheter er fullt møblert men ikke alltid fullt utstyrt.
-
Finn (finn.no), Hjem (hjem.no), Hybel (hybel.no) og Utleiemegleren (utleiemegleren.no) er populære sider å søke etter langtidsleie av bolig, for leie eller kjøp.
-
Boligtilbud fra Studentsamskipnaden (sio.no). OsloMet har en egen avtale for ansatte og gjesteforskere. Ta kontakt med mottaks kontoret for internasjonale forskere OsloMet International Staff Services for ledige hybler.
Har du en bolig å leie ut?
OsloMet har til enhver tid mange nyansatte på boligjakt og trenger tips om alt fra rom i kollektiv til familieboliger. Om du vil leie ut din bolig kan du fylle ut nettskjema som blir synlig i teams for internasjonale ansatte og gjesteforskere på OsloMet.
Merk at som statlig aktør kan ikke OsloMet stille som depositum garantist. Leieforholdet er mellom deg som utleier og boligsøker. Vi anbefaler Forbrukerrådets (forbrukerradet.no) husleie kontrakt som finnes på norsk og engelsk.
Helse
Det tar tid før ansatte som flytter til Norge får norsk ID nummer og før dette er på plass har de ikke tilgang til fastlegeordningen. Ansatte som har behov for legehjelp FØR de har fått et norsk ID nummer har ikke krav på gratis helsehjelp og må henvende seg til legevakten (oslo.kommune.no) eller bruke private helsetjenester som Aleris, Volvat og lignende. Ved akutt sykdom er tlf. 116117 og ved fare for liv og helse er tlf. 113. I kontakt med dine internasjonale ansatte bruk gjerne engelsk lenke til helsetjenester (oslo.kommune.no). I perioden før oppstart og før kandidaten har mottatt norsk ID nummer bør den ansatte/gjesteforskeren sørge for å ha egen helseforsikring fra hjemlandet som kan dekke eventuelle helseutgifter i Norge. Det er ikke mulig å kjøpe privat helseforsikring i Norge uten ID-nummer.
Forsikring
Den dagen den ansatte starter sitt fysiske arbeid ved OsloMet vil de være forsikret via Statens Pensjonskasse (SPK). Ansatte som har kommet til Norge og enda ikke startet sitt arbeid anbefales å skaffe privat forsikring fra sitt hjemland for å sikre seg i mellomperioden. Om oppholdet er under et år anbefales det å kjøpe forsikring dekkende for hele perioden fra hjemlandet. Det er mulig å kjøpe forsikring fra If forsikring med D-nummer.
Skatt og pensjon
Nyttig info om skatt og pensjon i Norge (skatteetaten.no) - merk at en del land har egne skatteavtaler med Norge. For kandidater som skal jobbe fra et annet land bistår vår lønnsseksjon med å søke om skattekort. For individuelle spørsmål om privat skatt må Skatteetaten kontaktes. OMISS tilbyr skattekurs for internasjonale ansatte hver vår i forkant av skattemeldingen.
Banktjenester
For å få bankkonto bør den ansatte ha mottatt enten et D-nummer eller et norsk ID-nummer samt vise arbeidskontrakt og pass. Det kan ta opptil to måneder å få opprettet bank konto. Før de har bankkonto kan kandidatene møte utfordringer rundt betaling av husleie, opprettelse av depositumskonto og mottak av lønn. For mer informasjon om anbefalte banker med informasjon på engelsk, se våre eksterne nettsider om anbefalte banker på Moving to Oslo.
Flyttebyrå
Det er mange ulike byråer som driver med globale flyttetjenester. Vi anbefaler:
-
Adams Express (adams.no) som er en av Norges ledende leverandører av flyttetjenester. Lenken kan deles til en nyansatt med flyttebehov fra annet land slik at de kan innhente tilbud.
-
Be om tilbud fra Alfa Moving via omiss@oslomet.no.
Informasjonskanaler
-
Spørsmål kan sendes til OsloMet International Staff Services (OMISS) på omiss@oslomet.no
-
OsloMet har etablert et eget Microsoft team for internasjonale ansatte. Her poster vi informasjon om arrangementer og annet, og internasjonale ansatte kan kontakte hverandre for spørsmål.
-
OsloMet International Network (facebook.com) er en lukket Facebook gruppe med over 500 medlemmer hvor det legges ut aktuell informasjon, interessante artikler og invitasjoner med våre internasjonalt ansatte og andre interessenter som målgruppe. Her kan du også be om medlemskap eller legge ut informasjon relevant til målgruppen.
-
OMISS inviterer til ulike kurs innen kultur, skatt, språk og arrangerer inkluderingstiltak som sendes ut til internasjonale ansatte.
-
Vurdering av utdanning fra utlandet
- Godkjenning av utdanning fra utlandet gjøres av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (hkdir.no)
- For internasjonale kandidater som skal søke på godkjenning av sin utdanning fra utlandet brukes siden "Education from outside of Norway" (hkdir.no).
- For stillinger som krever autorisasjon er det en egen turbovurdering for arbeidsgivere (hkdir.no).
-
Norsk språkopplæring
OsloMet tilbyr gratis norsk kurs for ansatte og gjesteforskere. Norskkursene er tilgjengelig på følgende nivåer; Beginners, Intermediate og Advanced. Nyansatte med undervisnings krav i norsk innen tre år har første prioritet på kursene.
Kursene starter opp i begynnelsen av hvert semester og annonseres på Hva skjer kalenderen for OsloMet-Akademiet.
Ansatte kan registrere seg på kurs fra OsloMet Akademiet via Feide når de har fått OsloMet E-post eller via ID-porten. Det er ikke mulig å melde seg på midt i semesteret. Ved spørsmål om norsk språk kurs ta kontakt med norsk lærer.
I mange undervisningsstillinger er det krav om å lære seg norsk innen 3 år. For ansatte i undervisnings- og forskerstillinger kreves gode ferdigheter i norsk eller et annet skandinavisk språk og engelsk. Personer som på ansettelsestidspunktet ikke har tilstrekkelige ferdigheter i norsk eller annet skandinavisk språk, skal gis tilbud om opplæring i norsk, og skal innen tre år fra ansettelsestidspunktet kunne vise til norskferdigheter minimum tilsvarende nivå B2. Les mer om krav til språkkompetanse.
-
Arbeid i utlandet
Mange av våre forskere jobber delvis fra andre land. Det er viktig å sjekke behov for å registrere OsloMet som arbeidsgiver i landet kandidaten skal jobbe i, samt forhold rundt skatt, pensjon, forsikring og trygderegler (nav.no). Det er mange forhold som må tas med i vurderingen som statsborgerskap, om kandidaten har jobbet i Norge før utreise og hvor lenge og hvilket arbeidsforhold kandidaten har i Norge.
Kandidat og leder fyller ut en Individual Work Agreement som tillegg i sin avtale som definerer utenlandsoppholdet. Kontakt din lokale HR for bistand.
Da hvert land har ulike regler er det ingen enkel fasit og hver sak må behandles deretter. OsloMet har en sektor avtale med KPMG for å bistå med arbeid i utlandet. Kontakt Avdeling for lønn og mottakskontoret for internasjonale forskere for bistand.
-
Fornyelse av oppholdstillatelse
Internasjonale ansatte og gjesteforskere har eget ansvar for å alltid ha godkjent opphold i Norge. Tredjelandsborgere må søke om fornyelse minimum 3 måneder før den nåværende oppholdstillatelsen utgår.
Mottaks kontoret for internasjonale forskere bistår med fornyelse av oppholdstillatelse.
-
Avslutning av opphold i Norge
Når oppholdet i Norge er over er det mange ting å huske på. For å sikre en god avslutning anbefaler vi internasjonale forskere å følge denne sjekklisten:
- Sende flyttemelding til Skatteetaten (skatteetaten.no) tidligst 31 dager før flyttedato.
- Stoppe posten ved å sende melding til Posten (posten.no) og gi nye adresse så de kan videresende post til deg. Husk også å fjerne navn på postkasse og bolig.
- Stoppe husleiekontrakten. Det er vanlig å kreve 3 måneders varsel for å si opp husleiekontrakten. Ved salg av bolig bør dette planlegges minst 3 måneder før flytting.
- Avslutte alle kontrakter for strøm, og internet.
- Avslutte alle tjenester og medlemskap som avis, mobiltelefon, bank, forsikring, treningssenter osv.
- Selge alt man ikke vil ha med seg videre på finn.no eller til andre OsloMet ansatte på OsloMet International staff network (facebook.com) eller på teams.
- Om det er et midlertidig opphold skal arbeid i utlandet skal være godkjent av leder og man må ha et vedlegg til arbeidskontrakten. Kontakt din lokale HR enhet for bistand.
- Sjekke regler for skatt, pensjon og forsikring ved arbeid i utlandet, både fra Norge og landet du skal reise til.
- Hvis du skal oppholde deg i utlandet, kan det påvirke medlemskapet ditt i folketrygden. På NAV finner du hva som gjelder når du skal jobbe i utlandet (nav.no).
- Om man velger å avslutte arbeidsforholdet skal det leveres en skriftlig oppsigelse til leder.
-
Det europeiske charter for forskere - Charter for Researchers
OsloMet har godkjent EU sertifisering for Charter & Code og er et HR Excellence in Research (europa.eu) universitet. Vi driver vårt HR arbeid etter EU sine grunnprinsipper for European Charter for researchers (europa.eu). Sertifiseringen er et kvalitetsstempel som forskere kan promotere i internasjonalt forskningssamarbeid og legges til ved søknad om EU midler for våre forskere. EU prioriterer å gi midler til forskere som jobber på universiteter som innehar denne sertifiseringen. OsloMet er et av nærmere 750 sertifiserte forskningsinstitusjoner i verden.
Det europeiske charteret for forskere er et sett med prinsipper som ligger til grunn for utviklingen av attraktive forskerkarrierer og støtter fremragende forskning og innovasjon i hele Europa. Charteret er klassifisert under følgende fire grunnprinsipper:
- Etikk, integritet, kjønnsbalanse og åpen vitenskap
- Forskernes vurdering, rekruttering og karriereutvikling
- Arbeidsforhold og praksis
- Forskerkarrierer og talentutvikling
OsloMet sitt arbeid og handlingsplan ligger på våre nettsider for Charter & Code (oslomet.no). Kontaktperson for European Charter for Researchers ved OsloMet er Monica Knutsen De Figueroa i Avdeling HR.
OsloMet er tilknyttet Euraxess (euraxess.no) nettverket hos Forskningsrådet, som er del av EU's jobbportal for mobile forskere.
-
Ansvarlig internasjonalisering (AIS)
OsloMet følger anbefalingene fra Retningslinjer og verktøy for ansvarlig internasjonalt kunnskapssamarbeid (hkdir.no). Vi har en ressursside for ansvarlig internasjonalisering som omhandler sikkerhet i forskning, i utdanning og samarbeid, IT sikkerhet og eksportkontroll, rekruttering og mottak. Rådgivere fra hvert av fagfeltene gir råd og bistand til hele universitetet.
Sikkerhet for ansatte og gjesteforskere
Alle ansatte og gjesteforskere skal være bevisste sin verdi for sikkerhet i sin rolle og ansvarsområder, samt bidra til god sikkerhetskultur gjennom holdninger og atferd. Alle skal ha tilstrekkelig handlingskompetanse til å kunne bidra til forebyggende sikkerhet i sitt daglige virke. De skal vite hva de skal gjøre og hvor de skal si fra ved uønskede hendelser.
Merk at ved arbeid i utlandet er det for enkelte land med krav om sikkerhetshensyn ikke mulig med fjernarbeid og ikke tilgang til Microsoft skytjenester. Kontakt fagansvarlig personellsikkerhet for hvilke land det gjelder.
OsloMet har et eget Styringssystem for sikkerhet og beredskap og samarbeider med Den Sikre Siden (sikresiden.no) om forebyggende sikkerhet og tiltak ved hendelser.
Eksportkontroll
Eksportkontroll innebærer at visse varer, teknologi og tjenester ikke kan eksporteres fra Norge uten lisens utstedt av myndighetene fordi det kan ha militær nytteverdi. Dette gjelder også deling av forskningsinformasjon. Søknader om eksportlisens forvaltes av DEKSA (regjeringen.no). På OsloMet har vi egen fagansvarlig for teknologioverføring som bistår med søknad av e-lisens. De fleste fagområdene som omfattes av eksportkontroll på OsloMet er å finne på Fakultet for Teknologi, Kunst og Design.
Sikkerhet på reise
Alle tjenestereiser skal bestilles via avtalebyrå for å sikre bistand ved uhell. Se informasjon om bestilling av reise.
Reiser til utlandet kan by på sikkerhetsutfordringer for informasjonssikkerhet, internasjonalt samarbeid og kunnskapsdeling og fysisk sikkerhet. Det er laget en side om sikkerhet på reise som alle ansatt må kjenne til ved bestilling av utenlandsreise. Man skal til enhver tid følge norske myndigheters råd om risikoområder. UDs offisielle reiseråd over andre land (regjeringen.no).
Hvert år publiseres trusselrapporter fra PST, Etterretningstjenesten og NSM som belyser land vi skal vise varsomhet med. OsloMet kan velge å innføre reiseforbud til enkelte områder, og det er enkelte land der arbeid i utlandet ikke tillates. OsloMet kan heller ikke pålegge ansatte å reise til områder de føler seg ubekvem med. For spørsmål rundt dette ta kontakt med fagansvarlig for personellsikkerhet.
-
Nyttige lenker