Rektor oppsummerer januar og februar

Nyhetportlet

Foto av rektor ved OsloMet, Christen Krogh.

Rektor oppsummerer januar og februar

Rektor Christen Krogh oppsummerer her aktiviteter, arbeid og inntrykk fra januar og februar.

Kjære kolleger,

Vi har lagt bak oss en lang og kald vinter, og er over i første vårmåned. Våren bringer med seg lys, noe som dessverre ikke reflekteres i verdenssituasjonen nå.

Januar og februar har vært preget av krigføringen og den horrible situasjonen som fortsetter for befolkningen i Gaza, og for universitetet har månedene vært preget av debatt om hva vi kan gjøre i denne situasjonen. I slutten av januar arrangerte OsloMet et seminar der vi tok opp betydningen av kunnskap i krig og konflikt, for å kunne forstå og håndtere konflikten bedre. Vi har også styrket Scholars at Risk (SAR)-ordningen ved universitetet med en midlertidig ettårig SAR-stilling, og etablert en midlertidig ordning med korttidsvertsskap for utsatte palestinske forskere.

I februar vedtok universitetsstyret å stille utvekslingsavtalen med Universitetet i Haifa i bero, og at det ikke skal inngås nye generelle samarbeidsavtaler om institusjonelt samarbeid med israelske universitet og høgskoler. Dette er ikke en generell akademisk boikott av Israelske universiteter, og omfatter ikke forskningssamarbeid mellom forskere og fagmiljøer ved OsloMet og israelske universiteter. OsloMet stiller seg bak tiltak som fremmer dialog mellom palestinske og israelske akademikere om fred og samarbeid.

24. februar var det to år siden Russlands fullskalainvasjon av Ukraina, og vi ser dessverre heller ingen tegn til opphør av denne krigen. Hos By- og regionforskningsinstituttet NIBR har OsloMet et av landets fremste forskningsmiljøer på Ukraina. De står bak forskningsnettverket UKRAINETT som nå har fått 4, 5 millioner kroner fra Forskningsrådet til å videreutvikle nettverket, med blant annet en egen gren av universiteter og forskningsinstitusjoner i Ukraina. Gratulerer til fagmiljøet på NIBR som bidrar til å få frem kunnskapsgrunnlaget som trengs til gjenoppbygging av Ukraina.

Internasjonalt samarbeid er viktig, og en usikker verden understreker betydningen av å utvikle kunnskap på tvers av landegrenser. I februar fikk vi den gode nyheten om at hele tre forskere ved OsloMet har fått tildelt en postdoc-stipendiat gjennom EUs prestisjetunge mobilitetsprogram Marie Sklodowska Curie Actions (MSCA). Ytterligere to forskere står på venteliste. All ære til våre forskere for godt arbeid med søknader basert på solid forskningsvirksomhet.

23. januar fikk vi ny statsråd i vår sektor, da Oddmund Hoel ble utnevnt til forsknings- og høyere utdanningsminister. I midten av februar besøkte jeg ham i Kunnskapsdepartementet, og fortalte blant annet om OsloMets satsing på Romerike og planen for å utvikle virksomheten der i årene frem mot ny campus er klar i Lillestrøm. Hoel ser som oss behovet for økt kompetanse og arbeidskraft i regionen, og jeg var tydelig på at 500 nye studieplasser til Romerike, som er vårt innspill til statsbudsjettet, må til.

I februar hadde vi også selv besøk av politikere. Sentrale fylkes- og stortingspolitikere fra Akershus, både fra Høyre og Arbeiderpartiet, fikk omvisning på simuleringsenheten til sykepleieutdanningen og i lokalene til yrkesfaglærerutdanningen på Kjeller, og fikk snakke med både studenter og ansatte. Vi fikk en god prat om OsloMets bidrag til regionen og planene for utvikling, og viktigheten av godt samarbeid for å få til dette. Og på Kjeller jobbes det for å styrke studiemiljøet – ikke minst fra campusvertene Hedda, Inga og Marte som er ansatt for å sette i gang hyggelige tiltak for studentene på campus Kjeller

Internt på universitetet har det skjedd mye i januar og februar. Arbeidet med delstrategier er godt i gang, med bred medvirkning i organisasjonen. Alle enheter er involvert i arbeidet med hvordan vår nye strategi gir retning for virksomheten i hver enkelt enhet, og hvordan dette skal tas ut i konkrete handlingsplaner. Delstrategiene er sendt ut på høring i skrivende stund.

Campusprogrammet jobber godt på, og arbeidet med konseptvalgutredningen for ny campus på Lillestrøm nærmer seg ferdigstilling. Det er planlagt å legge rapporten frem for universitetsstyret i mai. Samarbeidet med kommunene på Romerike er godt, og i februar signerte Carl, prorektor for samfunnsforbedringer og samarbeid, nok en intensjonsavtale – denne gangen med Nannestad kommune.

Vi inngår også samarbeid i andre deler av landet – i januar dro vi helt til Svalbard for å signere en samarbeidsavtale med Universitetssenteret på Svalbard (UNIS). Avtalen innebærer at studentene ved OsloMet får mulighet til å søke arktisk kompetanse ved å velge fra UNIS sine kurs på bachelor-, master- og ph.d.-nivå.

Idet vi går inn i mars er vi virkelig inne i rekrutteringssesongen frem mot søknadsfristen 15. april, og mange ansatte har allerede jobbet med planlegging og aktiviteter lenge. OsloMet reiser rundt på skolebesøk, vi har nytt studiemagasin og flere ulike annonsekampanjer i sosiale medier som gjør OsloMet synlig for mulige studenter. 7. mars er det Åpen dag hos oss, og jeg gleder meg til å hilse på noen av de nysgjerrige skoleelevene som strømmer til campus denne dagen for å få et innblikk i hva de kan studere og hvordan livet som student er.

Og vi trenger flere studenter. Behovet for kompetanse i noen av de viktigste yrkesgruppene i samfunnet er økende, og spesielt er det nødvendig å få opp rekrutteringen til lærerutdanningene. Regjeringen la i februar frem en strategi for rekruttering til lærerutdanningene og læreryrket frem mot 2030. Målet er å få utdannet flere lærere i barnehage og skole, og ikke minst å få dem til å bli i yrket i en tid med økte utfordringer knyttet til skolemiljø og tilpassing til rask utvikling av kunstig intelligens.

I lys av dette, er vi svært opptatt av rollen høyere utdanning spiller for sosial mobilitet. 12. mars arrangerer vi et frokostmøte om denne tematikken, og legger da frem tall Senter for profesjonsforskning har hentet frem om hvem vi rekrutterer til OsloMet. Utdanningene våre må være inkluderende og rekruttere fra alle lag av samfunnet – vi trenger all arbeidskraft og kompetanse vi kan. Jeg vil nok en gang trekke frem prosjektet som springer ut fra OsloMets forskningsgruppe Storbybarn som er etablert på Holmlia: "Hvor er mine brødre?". Her jobber unge menn med lærerutdanning som rollemodeller for å rekruttere flerkulturelle menn til høyere utdanning. De drar rundt på skoler for å motivere og gi skoleelever troen på at utdanning også er for dem. Regjeringen trakk frem dette prosjektet i sin lærerutviklingsstrategi, og tiltaket burde kunne kopieres av mange flere bydeler og kommuner i tiden fremover. Gode rollemodeller kan vi aldri få nok av.

Til slutt vil jeg tipse alle om å lese spalten «månedens ansatt» på nettsidene for ansatte hver måned. Vi er et godt kollegium ved universitetet, på tvers av alle fagmiljøer og enheter, og det er flott å la seg inspirere og motivere av hverandres synspunkter og betraktninger.

God mars og første vårmåned! 

Hilsen Christen