Månedens ansattportrett

Nyhetportlet

Portrettbilde av Nuno Marques.

Foto: Sonja Balci

Månedens ansattportrett

Nuno Marques er universitetslektor ved Institutt for informasjonsteknologi på OsloMet, og varaordfører på Notodden. En fotballkarriere brakte ham fra Portugal til Norge på starten av 2000-tallet.

Nuno har jobbet ved OsloMet siden 2021. Han bor på Notodden med familien og har tidligere spilt for Notodden fotballklubb. Nå er han varaordfører i kommunen og keepertrener for Notoddens a-lag.

Hei, hvordan kom du deg til jobb i dag?  

- Jeg kjørte fra Notodden til Darbu, et lite sted 10 minutter etter Kongsberg. Og så tok jeg tog fra Darbu til Nationaltheatret.

Hva skjer på jobben denne måneden? 

- Akkurat nå må jeg få på plass alle eksterne sensorer for bachelorprosjekter og masteroppgaver på Institutt for IT. Nå i april må samtlige interne og eksterne sensorer være på plass fordi studentene skal levere inn sine oppgaver/prosjekter i løpet av mai.

Alt i alt snakker vi om litt over 60 bachelorgrupper som tilsvarer litt over 270 studenter, samt litt over 60 masterstudenter som skal levere inn sitt arbeid som de har jobbet i flere måneder. Muntlige presentasjoner skal avholdes i de to første ukene i juni, og da må alt være på plass nå i april.

I tillegg skal mine masterstudenter i emnet Globalisation of Technology presentere sitt prosjektarbeid muntlig før de levere inn den endelige skriftlige delen 19. mai.

Har du lært deg noe nytt i det siste?

- Med utrolig mange dyktige kollegaer og entusiastiske studenter på OsloMet, lærer jeg stadig nye ting. Jeg ønsker å trekke frem kurset i universitets- og høgskolepedagogisk basiskompetanse (UHPED), som jeg tok forrige semester. Uansett hvor mye undervisningserfaring man har, burde dette kurset vært obligatorisk for eksempel hvert tiende år synes jeg.

Vi i en kunnskapsorganisasjon bør henge med. Ikke bare fordi samfunnet og verden er i stadig endring, men også fordi vi må være oppdatert for å gi våre studenter den beste undervisningen og veiledningen. Slik at de kan finne svar på både gamle og nye problemstillinger i en stadig mer usikker verden.

Nevn én ting som kunne gjort arbeidsdagene dine enda bedre: 

- Et direkte togtilbud mellom Notodden og Oslo ville gjort min arbeidsdag mye enklere. Jeg elsker å være på campus og treffe mine kolleger og studenter. Med noe kortere reisevei, ville jeg hatt muligheten til å treffe dem nesten hver dag. Heldigvis har vi teknologien som gjør at avstanden kan «fjernes» ved bruk av digitale plattformer.

Er det noe fra ditt fagfelt som har overrasket deg den siste tiden?

- Jeg blir stadig imponert og begeistret over mine kolleger og studenter som er veldig nysgjerrige, og har fokus på å løse samfunnsutfordringer. Jeg skriver også en doktorgradsavhandling ved Universitetet i Birmingham. Den handler om folkerett, internasjonale menneskerettigheter, diplomati og internasjonal politikk. Jeg ble veldig glad da Finland ble NATOs 31. medlem. Finsk og fremtidig svensk medlemskap i NATO styrker norsk og alliert sikkerhet mot Putins trusler.

Hvordan kan OsloMet bli mer bærekraftige i et globalt perspektiv?

- Jeg mener oppriktig at OsloMet har et fantastisk utgangspunkt. OsloMets dyktige ansatte sammen med våre entusiastiske studenter bidrar til å løse dagens og fremtidens utfordringer innen helse, sosial rettferdighet, tekniske løsninger og klima- og miljøspørsmål. Det globale aspektet, som for eksempel bærekraft, energi, klima og miljø, er allerede en integrert del av studieprogrammer OsloMet tilbyr.

Hvilken kollega motiverer deg i hverdagen?

- Jeg er veldig stolt av å være en del av en fantastisk arbeidsplass, med utrolig mange flotte kollegaer. Jeg har ikke jobbet på OsloMet i mer enn litt over 1,5 år. Jeg blir stadig kjent med nye kolleger som minner meg på hvor heldig jeg er som jobber hos en arbeidsgiver som også er en aktiv pådriver for innovasjon og ny teknologi for utvikling av velferdsstaten. Samtidig utfordrer og motiverer våre studenter meg til å bli bedre.

Hva gjør du for å glede andre på jobb?

- Jeg er opptatt av det, men det trenger ikke å være så store ting. For eksempel en klassisk smiley emoji - smilefjes i en melding på Teams, eller på e-post kan bety mye for den som mottar meldingen. Du bør selvfølgelig være forsiktig med å bruke smilefjes i et vedtak eller i en formell e-post, men jeg synes at påvirkningseffekt et smilefjes har i en melding til en arbeidskollega er noe undervurdert. Til tross for at vi har en veldig flat arbeidsstruktur i Norge.

Beste faglitteratur du har lest det siste året? 

- I tillegg til rapporter og kunnskapsoppsummeringer, jeg leser mest artikler og bøker i forbindelse med min doktorgradsavhandling. Men den beste faglitteraturen jeg har lest i de siste tre årene må være «The Simplicity Principle» av Julia Hobsbawm. Alle vet at det moderne livet er komplisert. Med denne boken hjelper forfatteren leserne med å slippe fri fra de endeløse valgene og kompleksitetene, som alle står overfor i dag for å få kontroll over fokuset og produktiviteten vår. Viktigst av alt er å huske å holde det enkelt.

Din anbefaling (bok, serie, film eller musikk):

- Det fins så mange bøker, serier, filmer eller musikk som jeg kunne anbefale. Men her vil jeg gjerne anbefale en film som er basert på en sann historie og som også tar opp aktuelle og viktige temaer som innvandring og sosial marginalisering. Jeg er veldig glad i franske komedier, og filmen «The Intouchables», «De urørlige» på godt norsk, er en film om ekte vennskap, tillitt og menneskelige muligheter.

 

Flere månedens ansattportrett