Digital sikkerhet på reise

Nyhetportlet

Digital sikkerhet på reise

Digital sikkerhet på reise

Flere og flere ansatte arbeider utenfor OsloMets lokaler. Arbeid på reise, på tog, hotell eller hjemmekontor har strenge krav til hvordan du forholder deg til informasjonssikkerhet.

- Vi bidrar alle til vår digitale sikkerhet. Universitet og høgskoler i Norge er mål for digitale angrep, og trusselbildet er komplisert og krevende. Ved at vi alle har et bevisst forhold til truslene, og følger rutinene ved OsloMet er vi med å forebygge slike hendelser, sier direktør for organisasjon og infrastruktur Vigdis By Kampenes. Hun ber alle om å ta med seg denne bevisstheten også inn i sommerferien.

Et av de viktigstge sikkerhetstiltakene du kan gjøre er å være bevisst på hva slags utstyr og nettverk du kobler deg til. Bruk alltid VPN når du er koblet på digitale nettverk og utstyr som OsloMet ikke kontrollerer. 

Råd og tips til digital sikkerhet på reise

  • vurder om du faktisk må ta med IT-utstyret

  • benytt alltid VPN

  • finn ut om du reiser til et risikoområde - gjør nødvendige sikkerhetstiltak

  • hold IT-utstyret ditt oppdatert - installer oppdateringer 

  • beskytt skjermen din for fysisk innsyn

  • benytt skjermlås og låsekode 

  • bruk lagringsguiden vår for sikker lagring

  • aldri gi fra deg passordet ditt – heller ikke til IT-ansatte på OsloMet eller familie

  • ikke koble utstyret ditt til USB-pinner og annet utstyr du får fra fremmede

  • slå av trådløse teknologier som WiFi, Blåtann og NFC (Near Field Communication - en trådløs overføringsmetode) når de ikke er i bruk  

  • sett deg inn reiseråd (sikresiden.no) og tiltak mot nettsvindel (nettvett.no)  

Arbeid i risikoområder 

Alle som skal reise til land Norge ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med, eller som regnes som risikoområder, skal kontakte IT-servicedesk for å få informasjon om egnede sikkerhetstiltak minst én uke i forkant av avreise. Dette gjelder land som f.eks. Kina, Russland, Iran, Nord-Korea og Pakistan og land i krig eller hvor krig truer.

Sett deg alltid inn i om din destinasjon regnes som et risikoområde før du reiser. Data som inneholder sensitiv personinformasjon, skjermingsverdig eller virksomhetskritiske data, eller som rammes av eksportkontroll, skal ikke behandles fra risikoområder.

I enkelte land og områder er det dessuten krav om bruk av låneutstyr, istedenfor OsloMet sitt vanlige utstyr. 

Kontakt IT-servicedesk

Kontakt IT-servicedesk om du har spørsmål om bruk av IT-utstyr på reise. Varsle OsloMet ved nærmeste leder og sikkerhet@oslomet.no dersom du mistenker at du er utsatt for digitale sikkerhetsbrudd. 

Les også OsloMets fulle retningslinje for informasjonssikkerhet på reise (krever innlogging for å se nettsiden)