To kommende OsloMet-satellitter 

Nyhetportlet

Foto av inngangspartiet til Ahus med mennesker som er på vei inn og ut.

To kommende OsloMet-satellitter 

OsloMet jobber for å etablere seg med faglig virksomhet i nye bygg hos to sykehus i regionen: Ahus og Sunnaas.  

Universitetsledelsen har besluttet at OsloMet skal jobbe for å etablere to nye satellitter i regionen. Planen er at dette i fremtiden vil inngå i universitetets samlede fysiske campusinfrastruktur. Begge satellittene er tilknyttet utbyggingsprosjekter i sykehusforetak der OsloMet allerede har hatt et tett samarbeid over tid:

  • OsloMet jobber for å etablere virksomhet i deler av et nytt kreft- og somatikkbygg ved Akershus universitetssykehus.
  • OsloMet jobber for å etablere en satellitt på Sunnaas sykehus på Nesodden, i forbindelse med deres byggetrinn 3.

Etableringene springer ut fra langvarige og gode faglig samarbeid OsloMet har hatt med sykehusene, først og fremst gjennom Fakultet for helsevitenskap og universitetets Intelligent helse-satsing.

– Med disse satellittene vil OsloMet få unike muligheter for å drive utdanning, veiledning og forskning tett på praksisfeltet og pasientenes behov, og de vil bli en arena for tverrfaglig samhandling, sier rektor Christen Krogh.

– Fagmiljøene hos oss, spesielt ved Fakultet for helsevitenskap, har banet vei for disse etableringene, med viktig utviklings- og innovasjonsarbeid i tett samarbeid med sykehusene og andre fagmiljøer, sier han.

Samarbeid med UiO på Ahus

Med det nye kreft- og somatikkbygget på Ahus etableres for første gang et unikt og viktig trepartssamarbeid mellom to ledende utdanningsinstitusjoner innenfor medisin og helsefag, og sykehusvirksomhet. OsloMet og Universitetet i Oslo vil bli likeverdige leietakere i egne universitetsarealer i det nye bygget.

Universitetsarealene skal fremme læring, samhandling og kunnskapsutvikling på tvers av profesjonsutdanninger, den kliniske aktiviteten og forskningsaktivitet. Satellitten vil gi OsloMet flere fordeler:  

  • Ahus er et høyspesialisert sykehus som er mottaker av kandidater fra nesten alle helseprofesjonene vi utdanner til, og er derfor en sentral samarbeidspartner for utdanning, forskning og innovasjon.  
  • Tett kobling mellom OsloMets helsefagutdanninger, medisinerutdanningen ved UiO og spesialisthelsetjenesten ved Ahus, vil legge til rette for å gi kandidatene erfaring med det som møter den når de kommer ut i arbeid.  
  • Samhandling mellom ansatte og forskere vil gi mulighet for felles kunnskapsutvikling til gode for helsetjenestene i fremtiden.

Sunnaas Rehabilitation Cluster

OsloMet har gjennom satsingsprosjektet Intelligent helse et tett samarbeid med Sunnaas sykehus. Sammen med flere partnere utgjør de nettverket Sunnaas Rehabilitation Cluster som har som mål å være et internasjonalt, ledende forsknings-, innovasjons- og utdanningsmiljø innenfor spesialisert rehabilitering.

Sunnaas sykehus har bygget ut sine lokaler i flere omganger, og planlegger nå for et byggetrinn 3 for å utvide og styrke sine helsetilbud.

OsloMet har inngått en intensjonsavtale med sykehuset om å bli en aktiv del av Sunnaas Rehabilitation Cluster gjennom å etablere dedikerte universitetsarealer til klinisk virksomhet, undervisnings- og forskningsaktivitet, og arbeidsplasser.

Fremdrift

Begge prosjektene er nå i en skissefase, og OsloMet har spilt inn sine behov for de nye byggene. Campusprogrammet ved OsloMet er representert inn i arbeidet, og har tett dialog med de involverte fagmiljøene.

Satellittene vil tidligst være ferdig for innflytning i perioden mellom 2028-2031.

For satsingen på Ahus vil OsloMet søke Kunnskapsdepartementet om støtte gjennom hovedmodellen for finansiering av nye universitetsareal i sykehus. Dette innebærer at universitetet kan få inntil 75 prosent kompensasjon for økte kostnader i forbindelse med leieavtalen.