Foto: Sonja Balci/OsloMet

Månedens ansattportrett
Alexander Kayiambakis er studieleder ved Institutt for estetiske fag på OsloMet. Sammen med kollegaene sine er han nå midt inne i en flytteprosess.
Alexander har jobbet ved OsloMet i halvannet år og bor sammen med familien ved Holmendammen i Oslo.
Som tidligere utdannet fotograf og filmfotograf, med bakgrunn som regissør, bruker Alexander en del av fritiden sin på fotografering og digital restaurering av negativer. Han er også glad i matlaging, brettsport og skiturer med familien, enten i skogen eller på fjellet.
Hvordan kom du deg til jobb i dag?
Jeg sykler til jobb nesten uansett sesong. Det gir meg en frisk start på dagen med en fin nedfart mot byen.
Hva skjer på jobben denne måneden?
Institutt for estetiske fag flytter til Pilestredet 52, og vi er midt i flytteprosessen. Hele instituttet er fylt med pappesker, og de ansatte gjør sitt beste for å håndtere dette samtidig med sine vanlige arbeidsoppgaver. I tillegg har vi nylig gjennomført eksterne evalueringer av flere studier gjennom en fysisk fagdag-modell. Vi er også i gang med å etablere en kino i Pilestredet 32 i samarbeid med Institutt for journalistikk og mediefag, samt tett samarbeid med eiendomsavdelingen og Statsbygg.
Har du lært noe nytt i det siste?
Jeg lærer små ting hver dag på jobb, men nylig lærte jeg å bake brød på noen få minutter uten elting – et skikkelig "life hack".
Nevn én ting som kunne gjort arbeidsdagene dine enda bedre.
Mer tid til å være sammen med kollegaer. Det er menneskene som gjør jobben spennende.
Er det noe fra ditt fagfelt som har overrasket deg den siste tiden?
Ja, innføringen av iPad på barnetrinnet under navnet "læringsbrett" var ikke overraskende. Men at skjermen blir brukt til skriveopplæring istedenfor blyant og papir synes jeg er både overraskende og lite gjennomtenkt. I tillegg må de estetiske og praktiske fagene i skolen styrkes.
Hvordan kan OsloMet bli mer bærekraftige i et globalt perspektiv?
OsloMet kunne for eksempel gå foran å kutte ut kjøtt i kantinen og redusere flyreiser med tja 95 prosent. Universitetet har en unik mulighet til å gå foran som et godt eksempel, uten alltid å vente på politiske føringer. Hør også på våre mange av studenter.
Hvilken kollega motiverer deg i hverdagen?
Jeg blir inspirert av kunstneriske prosjekter som studentene får til, enten det er teater, film, billedkunst eller andre uttrykk. Og jeg må innrømme at jeg alltid smiler når jeg hører dramapedagog Øystein Vestre sine tresko trampe gjennom bygget. Det er som et kjent og kjært signal.
Hva gjør du for å glede andre på jobb?
Jeg prøver å sette meg inn i andres perspektiver og forstå deres situasjon. I tillegg synes jeg det er viktig å dele måltider når vi har muligheten. Mat skaper fellesskap og uttrykker kultur.
Beste faglitteratur du har lest det siste året?
«Hjerte i to» av Yohan Shanmugaratnam, som gir innsikt i de kreative prosessene bak musikken til Karpe. En inspirerende bok om kreative prosesser og det å balansere mellom flere kulturer.
Din anbefaling (bok, serie, film eller musikk):
Bøker: «Underkastelsen» av Michel Houellebecq, en tankevekkende roman om politisk makt ved universitetene, og «Tante Ulrikkes vei» av Zeshan Shakar, en moderne klassiker.
Film/Serier: Klassikerne "Twin Peaks" og "Sopranos" er et must. Av nyere serier anbefaler jeg "Yellowstone" og "Julia". "Julia" er en feelgood-serie om feminisme, mediebransjen og kokkekunst i USA på 60-tallet.
Musikk: Jeg hører på mye forskjellig – arabisk retropop, bossa, jazz, reggae, og musikk fra Vest-Afrika og Kapp Verde. For øyeblikket snurrer Elvis sin juleplate på platespilleren.
Se også:
- Månedens ansattportrett november Gunn Astrid Baugerud
- Månedens ansattportrett oktober Cecilie Pedersen Dalland
- Månedens ansattportrett september Rolf Magnus Grung