Månedens ansattportrett

Nyhetportlet

Portrettbilde av Knut Ove Æsøy

Foto: Sonja Balci/OsloMet

Månedens ansattportrett

Knut Ove Æsøy er førsteamanuensis ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier, og mener det er behov for mer kunnskapsbaserte læreplaner.

Knut Ove har vært ved OsloMet siden 2017 og bor i Vestby utenfor Oslo. Han er glad i å lese fag også på fritiden, gå tur, plukke sopp og snakke med andre.

Hvordan kom du deg til jobb i dag? 

Som alltid så tok jeg toget.

Hva skjer på jobben denne måneden?

Det handler om undervisning og om arbeid med tekster og lesing av fagtekster.

I slutten av april skal vi ha en LUI-lab som blir spennende. Der skal vi legge fram den offentlige debatten vi har deltatt i om læreplaner. Forskningsgruppen jeg er med å lede, Tekst og fagdidaktikk, har deltatt først og fremst i avisen Klassekampen. Spørsmålet vi stiller er om det er behov for mer kunnskapsorienterte læreplaner for grunnskolen og en mer praktisk skole.

Har du lært deg noe nytt i det siste?

Jeg pleier å si at å leve er å lære. Den dagen jeg slutter å lære, så slutter jeg vel å leve også. Så på ett vis tenker jeg at det er umulig å la være å lære.

Nevn én ting som kunne gjort arbeidsdagene dine enda bedre. 

Jeg har gode arbeidsdager.

Er det noe fra ditt fagfelt som har overrasket deg den siste tiden?

Jeg opplever vel at det er veldig mye gjentagelse, og at vi stamper litt i det samme. Så jeg opplever nok ikke at det er veldig mye nytt innenfor fagfeltet, nei.

Hvordan kan OsloMet bli mer bærekraftig i et globalt perspektiv?

Jeg tenker at vi i for stor grad er opptatt av å skulle beherske, produsere, kontrollere og mestre verden. Og den måten å tenke på verden blir en form for utnyttelse. Så hvis vi skal klare å bli mer bærekraftige, så må vi tilnærme hos virkeligheten på en annen måte. Vi må utvide vår forståelse av rasjonalitet, tankevirksomhet og intellektuelle prosesser til å innebære alle de dimensjonene som er ved den menneskelige eksistens.

Hvilken kollega motiverer deg i hverdagen?

Jeg lar meg motivere av lederen vår. Måten Vibeke Bjarnø står på og fronter lærerutdanninga.

Hva gjør du for å glede andre på jobb? 

Oi, jeg tror jeg gleder andre på jobben, men jeg er ikke sikker på om det er så gjennomtenkt. Jeg håper at folk opplever at jeg sprer litt humor og glede, og litt glimt i øyet i hverdagen.

Beste faglitteraturen du har lest det siste året? 

Teksten til filosof og humanist, Giovanni Pico della Mirandola, som lovpriser menneskets verdighet, væren og det éne. Det er en veldig god fagtekst som knytter Aristoteles tettere til Platon.

Din anbefaling (bok, serie, film eller musikk):

Jeg har stor glede av å høre på bandet The Waterboys for tida. Det er masse gode låter der, men "Red Army Blues" føler jeg er veldig treffende for den tida vi lever i.

Eller så er Lars Demian fra Sverige og albumet «Pank» noe jeg anbefaler å høre på, i tillegg til Leonard Cohen.

Av bøker må jeg nevne forfatter Lea Ypi og boken "Fri". Den handler om det å vokse opp i Albania på 80-tallet. Den anbefales. Biografien "Edvard Munch - Nærbilde av et geni" av Rolf E. Stenersen er også en flott bok med masse humor.

Flere ansattportretter