Månedens ansattportrett

Nyhetportlet

Bilde av Ellen Sethov med grønn duk i bakgrunnen.

Månedens ansattportrett

Ellen Sethovs video fra hjemmestudioet på halvannen kvadrat spredte seg fort på Facebook. Hun savner det sosiale fellesskapet på jobben og heier på studentene som hun skjønner har det ekstra tøft nå!

Ellen Sethov er ansatt som universitetslektor ved TKD og underviser i teknologiledelse for teknologistudenter. Hun bor i Sandvika, spiser helst lunsj på trappa i hagen og digger litt sære podkaster.

Hei! Hvordan kom du deg til jobb i dag?

- Det var enkelt. Jeg gikk de fire meterne fra soverommet til studioet jeg lagde i august.

Du, det studioet har du fått litt oppmerksomhet for. Fortell!

- Jeg lagde egentlig videoen for å vise hvorfor jeg trengte økt kapasitet på PC-en min. Den taklet ikke presset og jeg trengte en ny. Jeg sendte videoen til min studieleder – og så la jeg den ut på Facebook. Nå har den 2500 visninger! Selve studioet er knøtt lite, satt sammen av det vi kunne finne hjemme og supplert litt underveis. Noe av lyset er blant annet festet på en drill. 

Hva skjer på jobb denne måneden?

- September er måneden der alt faller på plass. Nå vet jeg f.eks. hvilke studenter jeg skal ha. Antallet gikk fra 150 til 243 stykker, så det er en heftig størrelse. Fordelen med digital undervisning, at vi når alle sammen, mens utfordringen er monologen mot svarte firkanter. Men jeg håper på å møte dem, kanskje i oktober!

Har studentene dine lært noe nytt i det siste?

- I emnet jeg underviser i skal studentene lære seg å jobbe godt i team. Tidligere i studiet har de nok jobbet i grupper og fordelt oppgavene mellom seg, men ikke hatt fokus på hvordan man jobber godt i et team, ikke reflektert så over egen rolle. Her skal de utvikle kompetanse og ferdigheter, såkalte soft skills. Det er absolutt mer utfordrende å undervise i akkurat dette emnet digitalt!

Nevn én ting som kunne gjort arbeidsdagene dine enda bedre.

- Kan jeg si to? Jeg savner det sosiale felleskapet på jobben, det som blir løst i den uformelle sofaen på fredagsslabberasen. Det andre er tavle og kritt! Jeg elsker å tegne. Det går i pinnemennesker og jeg er virkelig ikke noe god, men jeg gjør det likevel! Det er spennende å invitere andre til å bidra inn i det jeg holder på med. Det gir en ekstra dimensjon. Ord er noe annet enn tegning, og gir en styrt og strukturert kontekst. Så når jeg får ny PC snart skal jeg bruke laptopen som tegnebrett.

Hva er ditt beste tips for å skape engasjerende undervisning? 

- Det beste tipset er å øve. Øve så masse at det tekniske ikke blir en hindring. I tillegg er det viktig for studentene at vi som undervisere skaper forutsigbarhet i hvordan vi gjør ting. Det er spesielt viktig i digital undervisning. Husk at dette også er skummelt for studentene. En ting er å si noe i fysisk forelesning. I digital undervisning vet man ikke hvem som f.eks. tar opptak.

Hvordan ivaretar du bærekraft i din undervisning?

- I emnet jeg underviser skal studentene komme opp med en forretningside som de skal bygge prosjektet sitt på. Studentene må tenke bærekraft i sine løsninger, i tillegg til at de må gjøre etiske vurderinger rundt sin rolle som prosjektleder. Jeg opplever at studentene er opptatt av bærekraft og at det sitter godt hos dem.

Hva spiser du til lunsj?

- Jeg har ikke spist lunsj ennå, men hver dag spiser jeg salat hjemme på trappa ut i hagen. Nyter utsikten og en stor kopp kaffe med melk. Jeg passer på å spise lunsj hver dag, fordi i alle fall noe forskning viser at man ikke blir mer effektiv av å spise maten sin over tastaturet!

Hvilken kollega motiverer deg i hverdagen?

- Åh, her må jeg virkelig trekke fram flere! DIGIN har i denne koronaperioden vært helt nydelig å ha. En times kurs med akkurat det du trenger er helt genialt, og i tillegg er det hyggelige og positive folk. Av de nærmeste må jeg trekke frem Silje Røysen Salvador for motivasjon og en utrolig positiv kraft. Kyrre Begnum har alltid smarte og kule innspill både faglig og sosialt. Ellen Stokke som jeg deler emnet jeg underviser i med. Jeg er utrolig glad for å ha funnet en god måte å jobbe sammen med henne på. Laurence som instituttleder, klarer virkelig å være der med støtte og hjelp til alle som trenger henne. Til slutt, alle de administrative som har sørget for at hjulene har gått rundt i sommer og høst, alt er lagt til rette og de har jobbet døgnet rundt. Tusen takk!

Hva gjør du for å glede andre på jobb?

- Jeg passer på å ta med og inkludere de jeg møter. Jeg er nysgjerrig og interessert. Og jeg møter mange mennesker som er interessert i helt andre ting enn meg selv og som kan andre ting enn meg. Det er veldig gøy!

Beste faglitteratur du har lest det siste året? 

- Her må jeg trekke fram "Organisering i en verden i bevegelse" av Tor Hernes. Den omhandler hvorfor vi organiserer oss og menneskets streben etter å skape mening. Et nyttig fundament for all form for organisering, organisasjonsutvikling og ledelse.

Kan du gi oss en anbefaling – bok, serie, film eller musikk?

- Jeg elsker podkast og spennet er stort! Noen gamle podkaster duger ennå, slik som «Sånn er du». Ellers liker jeg true crime som «Dirty John», som visstnok er kommet som Netflix serie, så kanskje jeg skal gi den en sjanse i høst? Jeg vil også trekke fram Dolly Parton’s America og en sær liten greie som heter «Hvem er Per Larsen?» Den siste har 5 minutters episoder og kun en sesong.

En siste ting på tampen?

- Jeg skjønner at det er tøffe tak for mange studenter nå. De har kanskje ikke det sosiale nettverket som vi ansatte har. De skal vite at vi heier på dem og forsøker å legge til rette for at de skal ha en god studiehverdag hos oss! Hvis jeg kunne ønske meg noe var det er kaffeslabberas for studentene, et kaffemøte for alle studentene som ikke kjenner noen!

Takk for praten!