Prøv ut dialogbasert evaluering

Nyhetportlet

Bilde av en gruppe mennesker rundt et bord.

Illustrasjonsfoto: Benjamin A. Ward/OsloMet

Prøv ut dialogbasert evaluering

Flere fagmiljøer har positiv erfaring med dialogbasert evaluering i utviklingen av studieprogrammene.

Flere fakulteter har fått mulighet til å teste ut dialogbaserte former for evaluering i arbeidet med videreutvikling av studieprogrammene. Det kan gi en kortere vei til endringer. 

Prorektor for utdanning, Silje Fekjær oppfordrer flere til å gjøre det samme. 

- Når målet er å få til bedre utdanning, er det ikke sikkert det beste middelet alltid er spørreskjemaer og formelle rapporter for alle emner. Kanskje bør man heller prøve ut dialogmøter slik vi nå har gjort på Fakultet for helsevitenskap og Fakultet for teknologi, kunst og design, sier Fekjær. 

Kvalitetssystem 

For å sikre høy kvalitet i studietilbudene til OsloMet har universitetet et kvalitetssystem for utdanning. Systemet er et redskap for å arbeide systematisk med å avdekke svakheter og utvikle kvaliteten på studieprogrammene våre.  

Hvert studietilbud skal årlig skrive en programrapport.  

I tillegg skal alle studiepoenggivende studietilbud evalueres av et eksternt panel senest tre år etter oppstart av studiet, og så hvert sjette år i en periodisk evaluering. 

Rapport eller dialog 

Ved periodiske evalueringer er det vanlig at evalueringspanelet diskuterer og skriver en skriftlig rapport basert på informasjon de får oversendt fra fagmiljøet. Fagmiljøet  utvikler deretter tiltak på bakgrunn av anbefalingene. 

Ved bachelorstudiet i radiografi ved Fakultet for helsevitenskap er en mer muntlig form for periodisk evaluering testet ut, med gode resultater. 

Det eksterne evalueringspanelet ble invitert inn til dialogmøte med det aktuelle fagmiljøet på OsloMet hvor de la frem funnene og innspillene sine muntlig.

 Tilbakemelding fra studentene gjennom referansegruppemøter, klassens time, evalueringer og dårlige score på studiebarometeret var en del av underlaget for diskusjonene. 

- Det var konstruktivt og nyttig. Uklarheter og misforståelser ble oppklart i møtet og vi kunne diskutere oss fram til mulige løsninger. Det var nyttig med dialog med eksterne som ser ting på en litt annen måte enn oss selv. Et viktig poeng her er også at det går mye raskere, forteller studieleder ved Radiografi, Kari Gerhardsen Vikestad.

- Det eksterne panelet kom forberedt, vi hadde satt av en hel dag til diskusjon og vi hadde selv ansvar for å notere underveis. Ingen formelle rapporter i etterkant. Det var bare å jobbe med tiltak umiddelbart etter dialogmøtet, sier Vikestad. 

I tillegg har flere fagmiljøer både ved Fakultet for helsevitenskap og Fakultet for teknologi, kunst og design prøvd ut dialogbasert evaluering på programnivå, som erstatning for programrapport.  

Marius Lysebo, prodekan for utdanning ved Fakultet for teknologi, kunst og design opplever den dialogbaserte løsningen som nyttig.   

- For meg ligger gevinsten i å bli bedre kjent med studieprogrammene gjennom å komme nærmere klasserommene, utfordringene som er der, og sammen drodle om mulige løsninger, sier Lysebo.

Bedre utdanning 

- Den viktigste grunnen til at vi måler utdanningskvalitet er ikke å skaffe tall for ledere som ønsker å lede etter målbare faktorer, men å få til substansielle endringer som gjør utdanningene bedre, avslutter prorektor for utdanning Silje Fekjær. 

Ta kontakt for å prøve det ut 

Ønsker ditt fagmiljø å prøve ut dialogbasert evaluering avtales dette med seniorrådgiver Inger Langeggen (oslomet.no) i Seksjon for analyse og kvalitetsutvikling, Avdeling for utdanning.  

Ønsker du å høre mer om erfaringene med dialogbasert evaluering/rapportering, ta kontakt med: 

Her kan du lese om periodiske evalueringer og årlig kvalitetsrapport på instituttnivå (programrapport): Kvalitet i studieprogram (oslomet.no) 

Følgende miljøer har prøvd ut dialogbasert evaluering:  

Fakultet for helsevitenskap 

  • bachelorprogrammene i fysioterapi, tannteknikk, sykepleie og radiografi 
  • master i helsevitenskap 

Fakultet for teknologi, kunst og design 

  •  bachelorprogrammet bioteknologi- og kjemiingeniør 

  •  masterprogrammet i anvendt data- og informasjonsteknologi