Droppe til innhold

Nyheter

OsloMet på tegnspråk

OsloMet på tegnspråk

Nå har vi fått vårt eget tegn på tegnspråk! Se rektor Curt Rice demonstrere og forklare tegnspråknavnet vårt – tegnet med en ’vridd O’.

Hva er OsloMet på tegnspråk? Det nye universitetsnavnet foreligger fra før på både norsk, engelsk, nord- sør- og lulesamisk. Utfordringen om å finne vårt norske tegnspråknavn ble sendt ut i vinter, og nå er resultatet klart.

Se rektor Curt Rice demonstrere og forklare bakgrunnen for valget av OsloMet på tegnspråk:

Begrunnelsen for valget

Navnet vårt på tegnspråk ble annonsert 9. april i et arrangement på Nasjonalbiblioteket i regi av Nasjonalt tegnspråknettverk. Dette var begrunnelsen:

”Tegnet med en ‘vridd o’ er tegnet som fungerer best og gir de riktige assosiasjonene. Tegnet har en fonologisk og morfologisk struktur som er mest egnet både fordi det unngår å være satt sammen av flere tegn, samtidig som tegnet gir de sentrale fonologiske assosiasjoner til tegn som OSLO og UNIVERSITET. Blant de tre tegnene er dette det som best reflekterer vår status som universitet. Den ‘vridde o-en’ er også det tegnet som vil fungere best internasjonalt.”

Kriterier

I den utlyste konkurransen om å finne tegnet for OsloMet gjaldt følgende kriterier:

  • Tegnet skal være kortnavn/kort-tegn for universitetet. Det skal brukes på samme måte som navnet OsloMet, ikke som storbyuniversitetet eller Oslo Metropolitan University.
  • Ønskelig med et tegn som speiler den posisjon, funksjon og seriøsitet universitetet vårt har
  • Tegnet skal fungere både på norsk tegnspråk og i internasjonal kommunikasjon
  • Tegnet skal følge norsk tegnspråks regler for håndform, bevegelse og plassering

Juryen

  • Hege Malene Ulstein, representant for studentorganisasjonen Døve i Høyere Utdanning (DiHU)
  • Maren Sørhaug, tegntermgruppen i Språkrådet
  • Lise Marie Nyberg, seksjon for tegnspråk og tolking, OsloMet

Det kom inn så gode forslag at juryen ikke klarte å enes om ett tegn, men valgte ut de tegnene som de var enige om at var de tre beste forslagene. Dermed ble det opp til OsloMet å velge ett av de tre tegnene, og ansvaret for å ta det endelige valget ble delegert til LUI som huser tolkeutdanningen på OsloMet.