Årsregnskapet 2024 

Nyhetportlet

Foto av rektor ved OsloMet, Christen Krogh.

Årsregnskapet 2024 

Hvorfor går OsloMet med overskudd i en tid der tildelingene blir mindre? Rektor forklarer. 

Universitetsstyret godkjente 7. mars OsloMets regnskap for 2024, som hadde et overskudd på 58,4 millioner kroner.

Samtidig var 2024 et år da OsloMet og en samlet universitets- og høyskolesektor protesterte mot regjeringens forslag til budsjettkutt til forskning og utdanning

Overskuddet i OsloMets regnskap for 2024 er fordelt slik:

  • Overskudd på 46,2 millioner kroner knyttet til ordinær virksomhet (bevilgningsfinansierte aktiviteter)
  • Overskudd på 12,2 millioner kroner knyttet til oppdragsvirksomhet

– Overskuddet for universitetets ordinære virksomhet skyldes først og fremst at kostnaden for oppgraderingen og tilpassingen av Pilestredet 52 ble tatt fra de midlene vår utleier KLP hadde avsatt til oppgradering av bygningsmassen vi leier. Dette var midler vi har forhandlet oss fram til. Vi valgte altså å benytte disse midlene nå framfor senere, forklarer rektor Christen Krogh.

– Vi vil måtte benytte de midlene vi opprinnelig hadde avsatt på andre eiendomsprosjekter på campus. Det blir altså en utgift et senere år, sier rektor.

– I tillegg hadde vi lavere strømutgifter enn forventet, og underforbruk på strategimidler, sier han.

Ordningen med tildeling av strategimidler gjøres om i 2025, slik at pengene kan brukes mer effektivt på universitetets kjernevirksomhet utdanning, forskning og samarbeid.

Nyttig med overskudd nå

OsloMets ubrukte bevilgning fra 2024 føres over som avsetninger til ordinære formål og investeringer i 2025-budsjettet, i tråd med Kunnskapsdepartementets reglement.

Universitetsstyret har også vedtatt en ny investeringsplan for 2025-2029, og rektor understreker nytten av å være på pluss-siden nå.

– Vi vet vi står overfor flere store utgifter i tiden fremover. De fleste av byggene vi leier krever oppgraderinger, sier rektor.

– Med signaler om lavere tildelinger over statsbudsjettet fremover, så er det viktig å være forsiktig med forbruket, sier Krogh.

Rektor poengterer at samfunnet trenger mer av den kunnskapen og kompetanse som OsloMet står for. Spesielt i årene framover der beredskap blir stadig viktigere.

– Budsjettkutt til universiteter og høyskoler harmonerer ikke med behovet for kunnskap og kompetanse i en tid der det er tydelig at vi må ruste oss for stadig flere og større utfordringer, sier Christen Krogh.