Fra venstre: Anders Strand (SPS), Harald Hornmoen (SAM) og Anne Birgitta Sølvberg Nilsen (LUI)

Setter forskningsetikk på dagsorden
De siste årene har OsloMet jobbet målrettet for å øke bevisstheten omkring forskningsetikk ved universitetet. Nå er nye nøkkelpersoner kommet til.
Ved OsloMet har forskningsetikk- og integritet hatt høy oppmerksomhet over flere år. Nå er også viktige funksjoner for ivaretakelse av opplæring og bevisstgjøring på plass.
Fagressurs på SPS
Senter for profesjonsforskning (SPS) er gitt et institusjonelt ansvar for opplæring i forskningsetikk for vitenskapelig ansatte. Der er førsteamanuensis Anders Strand i gang med arbeidet.
Strand vil ha det koordinerende ansvaret for opplæring og kursing, men han vil også bidra til å høyne den faglige diskusjonen og bevisstheten på feltet; rett og slett sette forskningsetikk på dagsorden.
Forskningsetisk forum
Et sentralt virkemiddel i så måte, er etableringen av en arrangementsrekke under navn Forskningsetisk forum. Formålet med forumet er å etablere en tverrfaglig møteplass for forskningsetiske problemstillinger, og legge til rette for erfaringsutveksling på tvers av enheter og fagområder.
– Og vi hopper rett inn i dagsaktuell materie, med en paneldiskusjon 13. februar, der tema vil være bruk av kunstig intelligens i forskning. Panelet vil bestå av eksperter fra teknologi, jus og etikk, sier Strand.
På programmet til forumet videre utover våren (oslomet.no), står arrangementer om sensitive temaer og etisk ubehag i kvalitativ forskning, åpen forskning og replikasjonskrisen og digitalt samtykke i kvalitativ forskning.
Nye vitenskapsombud ved fakultetene
Også ordningen med vitenskapsombud utvides. Anne Birgitta Sølvberg Nilsen går inn i rollen ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI), mens Harald Hornmoen er nytt ombud ved Fakultet for samfunnsvitenskap (SAM). Ved Fakultet for helsevitenskap (HV) er ordningen allerede veletablert, med Trine Haugen som vitenskapsombud frem til nå. Ole Herman Ambur overtar funksjonen etter Haugen fra mars. Også ved Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD) er det planer om tilsvarende funksjon.
Vitenskapsombudene har en viktig rolle ved å bidra til bevissthet omkring forskningsetikk i universitetet. Rollen skal representere et lavterskel-tilbud, der saker og dilemmaer kan diskuteres med en erfaren, uavhengig part som har taushetsplikt.
For de nye ombudene er nettopp uavhengigheten sentral.
– Forskere og stipendiater kan bruke vitenskapsombudene som nøytrale meklere i vanskelige saker. Det kan handle om spørsmål rundt medforfatterskap, oppdragsforskning eller plagiat. Vi skal rett og slett være til hjelp, sier Sølvberg Nilsen.
– Samtidig vil vi spille en rolle i denne felles satsingen på å ruste opp forskningsetikkmiljøet ved OsloMet. Vitenskapsombudene skal bidra til refleksjon og diskusjon blant våre ansatte, ved blant annet å bidra som fagråd for Forskningsetisk forum, supplerer Hornmoen.
Bidrar til forskning av høy kvalitet
Prorektor for forskning og utvikling, Tanja Storsul, er fornøyd med arbeidet som gjøres for å løfte opplæring og refleksjon på området.
– Forskningsetikk- og integritet er grunnleggende for forskning av høy kvalitet. Jeg er derfor glad for arbeidet Anders og de nye vitenskapsombudene gjør, og for at vi styrker diskusjonen om dette ved OsloMet, sier Storsul.