Rektor oppsummerer mai

Nyhetportlet

Foto av rektor ved OsloMet, Christen Krogh.

Rektor oppsummerer mai

Rektor oppsummerer her aktiviteter, arbeid og inntrykk fra mai.

Kjære kolleger!

Nok en måned har gått, og her er noen korte refleksjoner om hva som skjer i våre nære omgivelser og hva jeg bruker tiden min til.

En viktig ting som skjedde i mai var at vi fikk tilbakemelding fra Kunnskapsdepartementet på utredningen om Campus Romerike. Mandag 8. mai mottok vi utkast til et brev som jeg fikk overlevert personlig av statsråden vår utenfor kommunehuset i Lillestrøm. I brevet stiller Kunnskapsdepartementet seg bak OsloMet-styrets beslutning om at det framtidige Campus Romerike skal ligge i Lillestrøm. I brevet ber de oss også om å vurdere ulike alternativ for campusen i Lillestrøm, der alle har minst 20 prosent av virksomheten ved universitetet. Vi tar derfor opp igjen diskusjonen om hva campus Romerike faktisk skal inneholde. Den diskusjonen gleder jeg meg til og der skal mange delta. Det er imidlertid viktig å huske på at det vil ta ganske mange år før et nytt bygg er klart.

Det er nær sagt umulig å oppsummere mai uten å komme inn på situasjonen i Forskningsrådet. Saken har vært vanskelig å få oversikt over, og det har vært ytringer og synspunkter fra mange basert på ulike grader av innsikt. Her er situasjonen slik jeg ser den: Den direkte foranledningen til situasjonen i Forskningsrådet er en rapport fra Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) som ble bestilt av den forrige regjeringen, men mottatt av den sittende regjeringen. Forskningsrådet har over flere år vært pålagt av Kunnskapsdepartementet å få ned sine årlige overføringer. Forskningsrådet har - for å få ned disse overføringene - tildelt mer penger enn de har på noen områder, samt lånt penger fra ett område for å midlertidig bruke på et annet. Dette har de ikke hatt anledning til, ifølge rapporten fra Direktoratet for forvaltning og økonomistyring. Ministeren for forskning og høyere utdanning kastet dermed styret i Forskningsrådet, og satte inn et midlertidig styre. Samtidig ble det bestilt en ekstern gjennomgang. Forskningsrådet har så langt sagt det vil bli gjennomført tildelinger i juni for de fleste utlysninger, men med lavere beløp enn planlagt. For FriPro (For prosjektstøtte) og SFF (Sentre for fremragende forskning) som har planlagte tildelinger i september, er situasjonen så langt uavklart. Den uklare situasjonen, muligheten for kutt i tildelinger, samt det dramatiske i at styret ble kastet, har ført til stor uro blant universiteter og høyskoler og forskningsinstitutter. Dette er ikke bra. Vi diskuterte dette i et møte mellom rektorer og andre ledere i universitets- og høyskolesektoren i Bergen i mai. Framover er det svært viktig med god kommunikasjon mellom Forskningsrådet, Kunnskapsdepartementet og forskningssektoren. Det har vi sagt tydelig fra om.

Men det skjer også annet. I begynnelsen av mai var OsloMet sammen med flere, vertskap for en konferanse (EARMA 2022) som samlet 1000 delegater som jobber med forskningsstøtte fra hele Europa. Jeg fikk lov til å åpne en av konferansedagene, det satte jeg pris på. Senere samme uke åpnet TRIMBLE-laboratoriet på vårt fakultet for teknologi kunst og design. En tidligere student hadde overtalt sin arbeidsgiver til å gi oss en stor donasjon i form av industristandard programvare som benyttes for å prosjektere og planlegge bygg og veier. Det vil studentene våre på Institutt for bygg og energiteknikk nyte godt av i årene som kommer. Uken etter samlet Institutt for barnehagelærerutdanning ansatte fra 10 universitetsbarnehager til en fagsamling. Det var flott å møte så mange motiverte folk fra et viktig praksisfelt. Slike samarbeid er nyttig både for studentene våre, forskningen vår, og barnehagene. Jeg har dessuten hatt møter med andre samarbeidspartnere fra arbeidslivet som er viktige for oss, inkludert Helse Sør-Øst og arbeidsgiverorganisasjonene Virke og NHO. Som seg hør og bør har også OsloMet vært vertskap for en rekke forskningskonferanser og seminarer, blant annet COLIS 11 som samlet forskere innen biblioteks- og informasjonsvitenskap fra hele verden.

Et høydepunkt for meg i mai var universitetskonserten vi arrangerte for studentene våre. Studentene har hatt en krevende tid gjennom pandemien, ikke minst sosialt. Konserten var rett og slett en gave til studentene for å markere at pandemien er over. Det var stor stas å se konserthungrige studenter foran scenen da Kjartan Lauritzen spilte nye og gamle låter. Noen av studentene hadde ikke vært på konsert på to år. Noen hadde kanskje aldri vært på en konsert før. Apropos musikk: Et annet høydepunkt jeg må nevne var den offisielle lanseringen av sangbok-appen TRALL. Der fikk jeg erfare at vi er et syngende universitet.

I mai har vi også begynt med en ny runde av såkalte styringsmøter med fakulteter og sentre på OsloMet. Det går ut på at rektorat og direktør møter ledelsen ved fakulteter og sentre for å gå gjennom status og målsettinger, og diskutere hvordan vi best kan jobbe sammen for å nå målene. Møtene er bygget opp etter modell fra hvordan Kunnskapsdepartementet har møter med OsloMets styre og ledelse. For meg er disse møtene nyttige fordi de gir anledning til systematisk å diskutere aspekter som er viktige for et fakultet eller et senter. Noen kan muligens oppfatte disse møtene som litt formelle. Det kan derfor være klokt å diskutere om vi bør gjøre noen justeringer til neste gang. Men det bør i alle fall vente til alle møtene er ferdige.

I slutten av måneden fikk vi også vite at Nina, vår prorektor for utdanning, har takket ja til ny stilling som tilsynsdirektør i NOKUT. Med henne mister vi en kompetent, kunnskapsrik, hyggelig og inkluderende kollega. Nina har hatt mye å si for arbeidet med kvalitet i utdanningene våre, læringsmiljø, digitalisering, ja i det hele tatt hele utdanningsporteføljen vår. Jeg har imidlertid full forståelse for at Nina nå etter femten dedikerte år ved OsloMet er lysten på nye oppgaver, og ønsker henne lykke til. Jeg er sikker på at hun kommer til å gjøre en strålende jobb for høyere utdanning i Norge i sin nye stilling!

Mai er en hektisk måned, men innimellom alt som skjer på OsloMet har jeg heldigvis fått tid til å få med meg is og kjeks og barnetog og flagg og feriedager og hornmusikk, akkurat slik det skal være i mai. Og det håper jeg dere har fått tid til også. Ha en fin juni!

Hilsen Christen