Rektor oppsummerer mars

Nyhetportlet

Rektor oppsummerer mars

Rektor oppsummerer mars

Christen Krogh oppsummerer her aktiviteter og inntrykk fra sin første måned som rektor.

Kjære kolleger!

Etter å ha jobbet sammen med dere en måned har jeg lyst til å gi en liten uformell rapport og formidle noen inntrykk. Jeg gledet meg veldig til å begynne i jobben som rektor og hadde mange forventninger. For å være så godt forberedt som mulig, ba jeg om innspill og råd fra dere alle. Et råd mange ga var: "ta deg tid til å bli kjent med oss". 

Rektorhverdagen er travel, og mye av arbeidet er eksternt rettet eller pågår i ulike lederfora der jeg møter dekaner, direktører og senterledere. Derfor er jeg glad for at jeg også har rukket å møte representanter for alle de 22 instituttene ved universitetet. Disse møtene har vært både lærerike og nyttige. Her er noen eksempler:

Fordi jeg allerede hadde møtt lederen for Institutt for internasjonale studier og tolkeutdanning var det lettere å gå i dialog om hvorvidt vi skulle bruke interne midler på ekstraopptak i ukrainsk tolkeutdanning (det skulle vi selvsagt). Møtet med leder for Institutt for arkiv-, bibliotek- og informasjonsfag, gjorde at jeg enkelt kunne sette direktøren for Nordforsk i kontakt med rett fagmiljø da han tok kontakt. Lederne fra både NOVA, NIBR, AFI og SIFO fortalte meg om hvor viktig det er å ha en økonomisk buffer for miljøer som både skal selge oppdrag og søke på forskningsprosjekter. I møtet med leder for Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid fikk jeg innspill til hva som skal til hvordan sykepleierutdanningen skal bli enda bedre. Jeg fikk høre om hvordan Institutt for bygg- og energiteknikk jobber med en mulig ny spesialisering innen geoteknikk, i samarbeid med arbeidslivet, forskningsinstitutter og andre universiteter. Og det var nyttig å få forklart at Institutt for estetiske fag trenger forutsigbarhet hvis de skal flytte fordi de har mye utstyr og trenger mye plass. Og så videre og så videre. 

Jeg visste at den faglige dybden og bredden ved OsloMet var imponerende. Nå har jeg også erfart det gjennom møtene med instituttlederne. I april skal jeg møte ledere av alle administrative avdelinger. Administrativ støtte er helt nødvendig for at vi skal oppfylle samfunnsoppdraget vårt. De møtene gleder jeg meg til. 

Men jeg har heldigvis også rukket mer. Først og fremst har jeg hatt mange møtepunkter med representanter for studentene våre. Uken før jeg begynte hadde jeg gleden av å treffe studentparlamentet. Studentene er representert i ledermøtet mitt og ulike styringsgrupper og komiteer, og de er svært verdifulle deltakere alle steder. Vi har gode studenter ved OsloMet! Jeg ser fram til å jobbe enda mer sammen med mange av dem i tiden framover. 

Videre har jeg engasjert meg betydelig i campusprogrammet. Lokalene der vi jobber og underviser er av stor betydning for både arbeidsmiljø og læringsmiljø. Derfor er det viktig at nettopp disse to faktorene vektlegges når vi vurderer nye lokaler, bygger om gamle, eller flytter aktiviteter. I mars besluttet vi å utsette etableringen av et samlet universitetsbibliotek mens vi replanlegger og revurderer prosjektet fordi det blir dyrere enn det først så ut til. Det betyr at aktiviteter i P52 får bestå der de er i alle fall ett år til. Mange er skuffet, men jeg erfarer at også mange er fornøyd med det. Jeg har også jobbet endel med Campus Romerike. Et viktig prinsipp for meg er at vi skal ivareta arbeidsmiljø og læringsmiljø for kolleger og studenter på Kjeller så bra som overhodet mulig fram til et nytt bygg står klart i Lillestrøm sentrum. Jeg rakk forresten å bruke en liten arbeidsdag på Kjeller i mars. Mellom to teams-møter ble jeg sulten og gikk i kantina og satte meg ved et bord med det jeg trodde var kolleger. Det viste seg å være studenter på lærerspesialistutdanningen. De synes det var veldig hyggelig at "den nye rektoren" ville spise sammen med dem, og jeg lærte mye om hva de var opptatt av, deriblant skrøt de av hvor gode forelesere de synes de hadde. Jeg har forøvrig hatt diverse møter med ordfører Jørgen Vik og hans embedsverk i Lillestrøm. Vi har en veldig god dialog som jeg håper skal hjelpe oss å etablere et godt studie- og forskningsmiljø der.   

Det var også fint å få innlede på markeringen av Storbybarn, vår tverrfaglige satsing på hva som former en god barndom i storbyen Oslo. I satsingen inngår et samarbeid med bydel Søndre Nordstrand, der våre utdanninger og forskningsmiljøer treffer praksisfeltet på mange av utfordringene en storby står overfor. På markeringen var Oslos ordfører Marianne Borgen. En by som er bra for barn å vokse opp i er bra for alle, sa hun, og det er jeg helt enig i.

Kontakt med politisk ledelse, både i de kommunene vi har campus, og på nasjonalt nivå, er en viktig oppgave for meg. Stat og kommune gir oss både rammebetingelser og forutsetninger for å lykkes med å oppfylle våre samfunnsoppdrag. OsloMet har noen veldig viktige ansvarsområder og det var derfor bra at da statsministeren holdt sin første redegjørelse for Stortinget om Ukraina-situasjonen, nevnte han vår ekstraordinære satsing på tolkeutdannelse som ett av to eksempler fra UH-sektoren. Da Ola Borten Moe, minister for forskning- og høyere utdanning, besøkte oss i forrige uke, var også han opptatt av hva vi sammen kan gjøre for å avhjelpe situasjonen. Jeg opplevde Borten Moe som genuint interessert i OsloMet, og forstår at han ønsker å legge til rette for at vi kan løse våre oppgaver på en så god måte som mulig. Vi ga ham boka om historien til OsloMet som Jan Messel ved senter for profesjonsutdanning har skrevet, og ministeren bladde umiddelbart opp og begynte å lese. Det er ikke bare vi på OsloMet som er interessert i vår historie.

Og det er mer. I mars hadde vi styremøte der vi blant annet bestemte at vi skulle etablere Trall som et eget aksjeselskap. Vi hadde budsjettkonferanse med faglig og administrativ ledelse fra alle fakulteter og sentre; for å få til nye satsinger må vi husholdere klokt med de midlene vi har. Og vi nærmer oss slutten av rekrutteringsprosessen av dekan for LUI, lyser snart ut stillingen som direktør for organisasjon og infrastruktur, og jeg har hatt flere møter med rektorkolleger fra andre universiteter om både Ukrainakrisen og annet. 

Det var slutten på den uformelle rapporten fra mars måned, fra mine første uker her på OsloMet. Men der en måned slutter begynner en annen. Og etter mars velger jeg meg april. 

Vi høres! 
Hilsen Christen