Rektor oppsummerer juni

Nyhetportlet

Foto av rektor ved OsloMet, Christen Krogh.

Rektor oppsummerer juni

Rektor oppsummerer her aktiviteter, arbeid og inntrykk fra juni.

Kjære kolleger.

Mens jeg skriver dette har jeg fremdeles det forferdelige som skjedde under Pride friskt i minne. Studenter og ansatte ved OsloMet hadde gledet seg til å gå i paraden og feire. Nå sitter i stedet mange igjen med en følelse av utrygghet. At de tilhører en gruppe som allerede er redde for vold og stigmatisering, gjør det dobbelt ille. Jeg vil derfor begynne månedsbrevet mitt denne gangen med å oppfordre alle til å ta vare på hverandre og være spesielt oppmerksomme på de som sliter etter hendelsen. Vi er et fellesskap på OsloMet, og det fellesskapet er spesielt viktig når slike hendelser inntreffer.

"Tillit og fellesskap" er et av de seks tematiske områdene i revisjonen av Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning som kommer sammen med statsbudsjettet til høsten. Lekkasjen kom under et seminar i Kunnskapsdepartementet om utviklingsavtaler. De fem andre tematiske områder er "Hav og kyst", "Helse", "Klima, miljø, energi", "Muliggjørende og industrielle teknologier", og "Samfunnssikkerhet og beredskap". Disse områdene er viktige fordi forskningsutlysninger og nye tildelinger av studieplasser i regelen ligger inn under de politisk prioriterte områdene i langtidsplanen. Derfor er det fint å notere at viktige temaer for OsloMet som "Helse" og "Muliggjørende og industrielle teknologier", i tillegg til "Tillit og fellesskap", er med.

OsloMet hadde sitt styringsdialogmøte med Kunnskapsdepartementet i juni. Der deltok deler av styret og deler av ledelsen. På møtet diskuterte vi våre resultater, samtidig som vi tok opp saker som vi mener er viktige. Kunnskapsdepartementet virker i det hele godt fornøyde med hvordan vi følger opp våre mål, samtidig som de peker på områder der vi kan bli bedre, for eksempel førstekompetanse, publisering, og studentenes uttrykk for hvor fornøyde de er i studiebarometeret. Saker vi tok opp var viktigheten av å inngå lange leieavtaler i Pilestredet, samt hva som begrenser muligheten for å utdanne nok helsepersonell. Vi fikk ingen avklaringer under møtet, men departementet noterte seg i alle fall våre behov.

Helse er et viktig område for oss og det er ikke bare Kunnskapsdepartementet vi har snakket med om dette. I mai hadde vi møte med ledelsen i Helse Sør-Øst. Der tok vi opp viktigheten av delte stillinger. Det gjorde vi også da vi snakket med ledelsen i Ahus i juni. Jeg inviterte dessuten meg selv til Helse- og omsorgsdepartementet for å lære mer om arbeids- og ansvarsfordeling mellom departementet, direktoratet og foretakene. Der fikk jeg blant annet anledning til å bore i hvorfor noen helsefaglige mastere har avstigningsmuligheter etter 90 studiepoeng, noe som gjør det vanskelig å rekruttere til doktorgradsutdannelsene. Takk til Victoria Telle Hjellset for god prepping på dette området. Det blir nok ikke enkelt å endre på, men vi jobber for en god sak. Jeg fikk også anledning til å bruke en hel formiddag sammen med Marit Kirkevold, Victoria Hjellset og alle de andre lederne på Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid. Vi hadde gode diskusjoner om forutsetninger for å bli ledende innenfor blant annet sykepleierutdanning. Det var fint å høre at et samlet lederteam ikke så noen nødvendige motsetninger mellom å være størst og være best. Når vi først er inne på temaet, så er det vanskelig å komme unna at juni også er måneden for den årvisse avslutningsseremonien for sykepleierstudentene i Rådhuset. Det var stort å oppleve "Congratulations" runge gjennom rådhussalen og hundrevis av nyutdannede sykepleiere som danset på mesaninen.

Juni er full av avslutninger og alle er like viktige. I juni i år var vårt første kull fra den femårige lærerutdanningen ferdig. Tusen takk til dyktige ansatte som har stått for endring av studiet, spesielt med koordineringen av praksis. Studentene har også vært dyktige - spesielt mange har levert inn masteroppgaven sin fra dette studiet. Jeg har vært heldig å få være til stede på flere avslutningsseremonier, for eksempel eksamensutstillingen for bachelor- og masterstudenter ved Institutt for produktdesign. Oppgavene spennet over hele bredden fra belysning i parker til brukeropplevelser i helsevesenet for folk med kjønnsinkongruens. 

Det gjorde også inntrykk å være til stede på kreeringen av nye doktorer og æresdoktorer ved OsloMet. En doktorgrad er den høyeste akademiske graden, og ved denne kreeringen var alle våre programmer representert. En lokal rekord ble satt av Vajira Thambawita fra Fakultet for teknologi, kunst og design, som har hele 27 papers som underbygger hans ph.d. i ingeniørvitenskap.

I juni hadde vi styremøte som ble avholdt ved havlaboratoriet på Filipstadkaia. Laboratoriet er i tre etasjer, godt synlig fra Tjuvholmen rett bak der kongeskipet ligger til kai. Styret fikk en demonstrasjon av både bacheloroppgaver og masteroppgaver, i tillegg til flere internasjonale forskningsprosjekter som har base ved laboratoriet. En spesiell takk til instituttleder Astrid Oust Janbu og prodekan Vahid Hassani for presentasjoner og tilrettelegging. På styremøtet ble også Vigdis By Kampenes ansatt som ny direktør for Divisjon for organisasjon og infrastruktur. Hun begynner i oktober – ta godt imot henne når den tid kommer! Jeg hadde mange saker i min orientering, som ligger tilgjengelig i styresakene på nettsidene. To ting jeg vil nevne her er etablering av Innovasjonsdistrikt sentrum og Tilstandsrapporten for høyere utdanning. Førstnevnte er nå etablert som en forening der OsloMet har styrevervet. Vi lanserer innovasjonsdistriktet offisielt på konferansen "Oslo Urban Week" i september. Tilstandsrapporten er laget av HK-dir og ble lagt frem i mai. Den samler tall for universitets- og høyskolesektoren i 2021 og viser trender over tid. Ett av resultatene viser ulikheter i overordnet profil mellom OsloMet og andre institusjoners strategier. Jeg mener strategier kan være et viktig verktøy for å utvikle universitetet. På et lederseminar vi hadde tidlig i juni ble vi enige om å starte en strategiprosess til høsten med bred og medvirkende deltagelse som skal gå et års tid, og ende opp med forslag til ny strategi høsten 2023. Dette skal dere høre mer om senere.

Man skal imidlertid ikke tro på alt man hører og leser. Nettopp dette var tema på Global Fact-konferansen som ble avholdt på i Oslo i juni, og som samlet 600 delegater fra hele verden for å diskutere faktasjekking og journalistikk. For første gang var det et forskningsspor på konferansen, koordinert av et forskningsprosjekt ved Institutt for journalistikk og mediefag. Takk til Steen Steensen og andre som fikk til dette. Konferansemiddagen ble holdt i P52 der konferansesenteret vårt imponerende nok hadde dekket på til 340 deltakere. 

På tampen av juni har vi også landet en beslutning angående biblioteksutbygging i P52. Dette prosjektet ble tidligere i vår utsatt på grunn av betydelig høyere kostnader enn det som var planlagt. Det er gjort veldig godt arbeid i prosjektet siden den tid. Imidlertid er vurderingen at gevinstene ikke står i forhold til investeringene ved en samlokalisering. Vi mangler en samlet oversikt over fordeling av aktivitet på campusene våre. Og et samlet bibliotek vil isolert sett heller ikke gi flere arbeidsplasser til studentene - det ville komme som konsekvens av fortetting andre steder. Etter en helhetsvurdering har vi derfor kommet fram til at det ikke vil være riktig å gjennomføre et samlokaliseringsprosjekt for biblioteket. Jeg vil benytte anledningen til å takke alle som har arbeidet med prosjektet. Jeg har forståelse for at flere er skuffet. Samtidig må vi ta hensyn til økonomien for OsloMet samlet, og alle aktivitetene vi skal gjennomføre i årene som kommer. Vi har tre gode biblioteker i Pilestredet i dag og vil fortsatt gi et godt bibliotekstilbud til studenter og ansatte.

Til slutt vil jeg takke hver og en av dere for en flott innsats i vårsemesteret! Vi møtes igjen til høsten. Den 16. august skal vi ønske velkommen til mange tusen nye studenter ved OsloMet. Jeg er selvfølgelig glad for at vi igjen har fått Oslo kommune til å låne oss St. Hanshaugen til velkomstseremonien, men det viktige arbeidet skjer etterpå i forelesningssaler, spesialrom og labber. Den 1. september er det også oppstartfest for alle ansatte på Rockefeller. Jeg gleder meg til å se dere igjen.

Ha en riktig god sommer!

Hilsen Christen