Hils på SAMs første meritterte underviser

Nyhetportlet

Hils på SAMs første meritterte underviser

Hils på SAMs første meritterte underviser

– Det er utrolig moro å forske, men det er god utdanning og dermed gode søkertall som gjør det mulig å forske basert på interne midler, sier Åsmund Hermansen.

Åsmund Hermansen har undervist i statistisk analyse ved master i sosialfag siden 2017. Han er Fakultet for samfunnsvitenskaps (SAM) første meritterte underviser.

Hvem er Åsmund Hermansen?

  • underviser i statisk analyse
  • forsker i Welldebt: Debt problems, illhealth and labour market marginalization
  • jobber med arbeidsmiljø og betydning av ulike eksponeringer for sosial ulikhet i helse
  • deltar i en satsning på registerbasert barnevernsforskning
  • veileder Ph.d.-stipendiater og samskriver på ulik tematikk med dem

Hvordan gikk du frem for å bli merittert underviser?

– Rent konkret satte jeg meg ned med kriteriene etter at OsloMet hadde fått sine første meritterte undervisere for å få et grep om hva denne ordningen er, sier Hermansen.

Hermansen leste de pedagogiske mappene til flere av de som hadde fått status som merittert underviser tidligere.

En pedagogisk mappe er et personlig dokument som brukes til å utvikle seg selv som underviser og presentere ens undervisningserfaring.

– Kriteriene virker ganske omfattende og lite konkrete ved første øyekast, men når jeg helt enkelt lagde en tabell med hvert punkt og skrev inn under hvordan jeg kunne dokumentere innsats og utvikling – så ble det langt mer håndterbart, sier han.

Hermansen angrep arbeidet med den pedagogiske mappen på samme måte som han skriver fagartikler.

– Det er mye rot og mange løse deler i starten – så faller strukturen på plass og da blir det langt enklere å kutte og spisse. Jeg er den ordrike typen – så jeg fant også ut at jeg måtte skrive en vitenskapelig artikkel sammen med min kollega Therese Saltkjel – for å kunne beskrive undervisningsopplegget fyllestgjørende og få med de punktene jeg så at måtte med i den pedagogiske mappen. Å kunne referere til en artikkel, som ble ett vedlegg, hjalp meg mye med å holde meg inne ordbegrensningen for den pedagogiske mappen på 7500 ord, sier han.

Hva betyr det for deg å bli merittert som underviser?

– Det er unektelig stas at utviklingsarbeid over mange år og mange timer med arbeid, prøving og feiling anerkjennes på denne måten. Det er også veldig gøy og ikke minst inspirerende å bli kjent med andre som også brenner for undervisning og pedagogisk utvikling på tvers av OsloMet gjennom kollegiet for meritterte undervisere, sier Hermansen.

Hvorfor er det viktig med denne ordningen?

– Utdanning er «smør og brød på bordet» - det er utrolig moro å forske, men det er gode utdanning og dermed gode søkertall som gjør det mulig å forske basert på interne midler. Så at utvikling av utdanning anerkjennes og fremheves er utvilsomt veldig viktig. Samtidig må denne ordningen favne bredt og flere må søke – slik at kollegiet av meritterte underviser kan skape synergieffekter som bidrar til videre utvikling av utdanningen ved OsloMet, sier han.

Hva tenker du å bruke engangsbeløpet på?

Vi skal skrive lærebok i statistisk analyse og planen er at den ikke bare skal være en bok, men utgjør selve ryggraden i undervisningsopplegget vårt – som også skal gjøres tilgjengelig for andre. Så planen er å bruke driftsmidlene som følger med til å organisere skrive- og diskusjonssamlinger rundt boka og videre utvikling av undervisningsopplegget. Det å kunne dra «uten for huset» og sette av tid vil hjelpe oss å ta hele opplegget enda noen steg – nå blir det noen stjålne minutter her og der. Erfaringen er at med litt kontinuitet og oksygen til hjernen kan vi få til mye, sier Hermansen.

Hva vil du si til kollegaer som vurderer å søke på ordningen?

– Til dem vil jeg si: Sett i gang og start jobben med søknaden. Jeg satt og finslipte på min i over to år – riktig nok med noen gode pauser og med en artikkel imellom som jeg ville ha med. Veldig mange har drevet et utviklingsarbeid over mange år – en søknad om å bli merittert underviser er en god anledning til å se i bakspeilet og ta et blikk inn i kula for å tenke utvikling. Det er gøy, litt vondt og mest motiverende å skrive pedagogisk mappe – vi ser som regel egen utviklingsaktivitet «stykkevis og delt», dette er en mulighet å se helheten – veldig mange har jobbet på en helhet over år som fortjener å løftes frem på denne måten, sier han.

Vil du vite mer om merittering av undervisere? 

Mer informasjon om meritteringsordningen for undervisere.