Prosjektleder for satsingen Mira Aaboen Sletten og prorektor for forskning og utvikling Tanja Storsul gleder seg over forskningsaktiviteten.

Stor forskningsaktivitet i satsingen på barn og unge
Prosjektene som mottok såkornmidler fra OsloMets satsing for å inkludere flere barn og unge er kommet godt i gang.
Til sammen ble det gitt støtte til tolv ulike prosjekter. Onsdag 21. mai presenterte gruppene forskningen sin for hverandre på et eget halvdagsseminar, der formålet også var å stimulere til videre tverrfaglighet og nye nettverk.
Det ble en dag med stor bredde og viktige temaer.
Alle prosjektene har egne nettsider der forskningen presenteres (oslomet.no).
Fornøyd prorektor
Prorektor for forskning og utvikling – Tanja Storsul – hadde gledet seg til arrangementet.
– Da vi satte i gang satsingen for å møte dette samfunnsoppdraget, gjorde vi noen strategiske valg. Vi kunne lent oss tilbake og pekt på eksisterende forskning og utdanning her på universitetet, men vi ønsket å gjøre noe mer, sier Storsul.
– I utlysningen av såkornmidlene var vi tydelig på at dette skulle være prosjekter som er tett på. Som skulle samarbeide med samfunnet rundt oss, og bidra med kunnskap som kan brukes ute i tjenestene, og på de arenaene barn og unge er, fortsetter Storsul.
Flere fellestrekk ved forskningen
Tverrfaglig samarbeid på tvers av fakulteter og miljøer kjennetegner prosjektene som har fått støtte, men det er også andre fellestrekk.
En stor del av forskningen foregår ute i bydeler og kommuner som OsloMet allerede samarbeider tett med. Brorparten av prosjektene er dessuten tuftet på reell medvirkning fra barn og unge selv, i flere tilfeller som medforskere.
At det i utlysningen ble lagt stor vekt på nettopp tverrfaglighet og nytteverdi, har ifølge forskerne selv vært en årsak til at man har klart å koble sammen forskningsmiljøer som vanligvis ikke samarbeider denne gangen.
Veien frem til tildeling ble omtalt som en bli kjent-prosess, og flere forskere mente prosessen kanskje kunne fungere som en modell for hvordan vellykkede samarbeidsprosjekter kan bygges fremover.
– Uten såkornmidlene hadde jeg aldri kommet i kontakt med de andre forskerne her, sa Brita Askeland Winje fra podiet. Askeland Winje leder prosjektet UngPuls, som ser på involvering av unge i forskning og i tjenesteutvikling, med skolehelsetjenesten som eksempel.
Samfunnsoppdrag fra regjeringen
Regjeringen har i sin langtidsplan for forskning og høyere utdannning identifisert et eget målrettet samfunnsoppdrag for inkludering av flere barn og unge i utdanning, arbeid og samfunnsliv. OsloMet sin strategiske satsing skal bidra med forskning og kompetanse inn i dette samfunnsoppdraget.
– Dette er et samfunnsoppdrag som ropte etter deltakelse fra OsloMet, sier Mira Sletten fra NOVA, som er prosjektleder for satsingen.