Månedens ansattportrett

Nyhetportlet

Portrettbilde av Halvor Spetalen.

Foto: Sonja Balci/OsloMet

Månedens ansattportrett

Halvor Spetalen er dosent ved Institutt for yrkesfaglærerutdanning, og har lang fartstid ved OsloMet. Siden 2001 har han undervist og forsket ved yrkesfaglærerutdanningen i restaurant- og matfag.

Med sin bakgrunn fra restaurantbransjen liker Halvor å spise ute, og sier selv han bidrar godt til bransjen som restaurantgjest. Halvor bor på Grefsen i Oslo og på sommeren drar han gjerne ut med båten sin fra Sjølyst.

Hvordan kom du deg til jobb i dag?  

- I dag kjørte jeg bil som vanlig. Jeg er veldig glad i bilen min, en Land Rover og det skal mye til for at jeg ikke kjører til jobben. Jeg er selvfølgelig med i Norsk Land Rover Klubb. I sommer har jeg kjørt Land Rover Defender rundt i Skottland og det har vært flott, selv om den brøt sammen underveis.

Hva skjer på jobben denne måneden? 

- Nå er det stort sett oppstart av studier, prosjekter og skriving. August er en måned for «ny start» og det er fint å komme i gang selv om det er godt med sommerferie også.

Har du lært deg noe nytt i det siste?

- Nytt og nytt, jeg blir stadig minnet på betydningen av fellesskap og at flere hoder tenker bedre enn ett. Det å få ulike perspektiver, ideer og erfaringer på bordet gjør at resultatet alltid blir bedre enn om man jobber alene. Det er noe jeg særlig opplever i forskningsgruppen jeg leder, som arbeider med prosjekter knyttet til ulike former for samvirke mellom skole, arbeidsliv og OsloMet.

Nevn én ting som kunne gjort arbeidsdagene dine enda bedre: 

- Det hadde vært hyggelig om flere kommer på jobben hver dag. Det er rett og slett blitt litt færre folk på Kjeller etter koronaen.

Hvordan kan OsloMet bli mer bærekraftige i et globalt perspektiv?

- Det jeg tror kan ha stor betydning, er at utdanningene våre utvikler studentenes evne til en mer bærekraftig yrkesutøvelse når de er ferdig med studiene. Hvis alle våre 22000 studenter har fått en forståelse for hvordan de kan jobbe litt mer bærekraftig, kan dette føre til et mer bærekraftig yrkesliv og også samfunnet ellers.

Hvilken kollega motiverer deg i hverdagen?

- Jeg har mange gode kollegaer, men jeg må nevne min gode kollega Bjørn Eben. Vi har arbeidet sammen i alle mine 22 år ved OsloMet. Han er alltid positiv til å utvikle studiet, lese korrektur på tekster jeg skriver, og er ellers effektiv i både planlegging og gjennomføring. Når han er på saken er jeg helt sikker på at alt er i orden. Nå tenker han å gå av med pensjon neste sommer, og det blir et tap.

Hva gjør du for å glede andre på jobb?

- Jeg prøver å være entusiastisk til stede på jobben, lage kaffe om morgenen og ellers være en kollega som stiller opp dersom andre trenger en håndsrekning. Jeg er nok en ja-mann og det å se helhet og «the greater good» er viktig for meg.

Beste faglitteratur du har lest det siste året?

- Jeg har lest en del metodelitteratur. Uten å plukke ut én enkelt bok er det kommet flere bøker som jeg synes gir gode retningslinjer og muligheter for refleksjon knyttet til ulike forskningsdesign.

Din anbefaling (bok, serie, film eller musikk):

- Stort sett går det i spion-, krim- og politiserier. Jeg er en tilhenger av bøkene til John le Carré og har vel lest alt som er kommet ut av ham. Det jeg liker godt med disse bøkene er at han beskriver spionverdenen som grå uten helt klare helter og skurker. Noe av det samme finner jeg igjen i boken «Hundenes vold» av Don Winslow. Den kan jeg virkelig anbefale.

Takk for praten!

Les mer om forskningsgruppen: Samarbeid skole - arbeidsliv – universitet (oslomet.no)

Flere månedens ansattportrett