Innspill til statsbudsjettet 2026 

Nyhetportlet

Logoen til OsloMet

Innspill til statsbudsjettet 2026 

Universitetsstyret vedtok 31. oktober hvilke satsingsforslag OsloMet spiller inn utenfor rammen til statsbudsjettet for 2026. Studieplasser til Romerike og sosial mobilitet er blant innspillene. 

Som en del av universitetets arbeid med budsjett, prioriteringer og myndighetskontakt, spiller OsloMet hvert år inn forslag til satsinger som ønskes tilgodesett med midler over kommende statsbudsjett, utenfor rammetildelingen.

Universitetsstyret vedtok 31. oktober følgende satsingsforslag fra OsloMet til statsbudsjettet for 2026, der det første forslaget har førsteprioritet, og de tre neste er sidestilt:

  • Campus Romerike, 500 nye treårige studieplasser (prioritet 1)  
  • Sosial mobilitet, rekruttering og rollemodeller (prioritet 2) 
  • Finansiering av husleie for arealer i nye sykehusbygg (prioritet 2)  
  • Intelligent helse (prioritet 2)

Les hele dokumentet med beskrivelse av satsingene og skisserte kostnader i dokumentet som ble oversendt til regjeringen 1. november.

Av betydning for samfunnet

Satsingsforslagene er i stor grad en videreføring av innspillene universitetet sendte til statsbudsjettet for 2025.

– Vi er tett på hovedstadsregionen, og har bredt kunnskapsgrunnlag som sier noe om hvor kompetansebehovene er. OsloMet skal bidra til å levere nettopp den kompetansen og arbeidskraften samfunnet trenger. Utdanning er dessuten en viktig motor for inkludering, sier rektor Christen Krogh.

– Derfor ber vi regjeringen om midler til å styrke vårt arbeid med sosial mobilitet, og med å bringe høyere utdanning og forskning til større deler av befolkningen. Vi har god erfaring fra OsloMet Holmlia og rollemodellprosjektet «Hvor er mine brødre», og ønsker å utvide satsingen med tilsvarende samarbeid med andre bydeler og kommuner, sier Krogh.

Universitetet ber også om midler til en opptrapping av studieplasser på Campus Romerike.

– På den nye campusen innretter vi oss med fagprofilen «helse, teknologi og organisasjon», noe som er i tråd med regjeringens prioritering av økt studiekapasitet innenfor spesielt helse og teknologi, beskrevet i både utsynsmeldingen og årets statsbudsjett, sier Krogh.

– Vi foreslår også bevilgning til universitetets satsing på intelligent helse sammen med Sunnaas sykehus, som harmonerer med regjeringens satsing på helseteknologi og mål om et styrket rehabiliterings- og habiliteringstilbud, sier rektor.

Fortsatt arbeid med årets statsbudsjett

Arbeidet med statsbudsjettet for 2025 pågår også fremdeles, og OsloMet har sendt inn sine kommentarer til utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Blant tilbakemeldingene er først og fremst reaksjonen på det uheldige kuttet i rammetildeling som OsloMet får i statsbudsjettet for 2025, i likhet med flere andre institusjoner i sektoren.  

I sin appell under en demonstrasjon foran Stortinget 22. oktober, ga rektor Christen Krogh tydelig uttrykk for at sektoren med ansvar for å heve kompetanse og øke arbeidskraften, snarere bør få økte tildelinger.

6. november var han og flere kolleger i sektoren invitert av Venstres Abid Raja i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget (khrono.no), til å komme med innspill til budsjettforhandlingene.

12. november inviterer OsloMet til frokostmøte, der rektor samtaler med Tonje Brenna (Ap) og Henrik Asheim (H), om hva som skal til for å sikre samfunnets behov for kunnskap og kompetanse fremover.