Foto: Sonja Balci, OsloMet

Rektor ønsker god jul
Rektor Christen Krogh oppsummerer året ved å snakke om OsloMets nye strategi, og ønsker alle ansatte en god juleferie.
Kjære kolleger,
Ved årets slutt er det naturlig å se bakover - og framover. I år ønsker jeg å gjøre dette ved hjelp av den nye strategien som ble vedtatt den 15. desember.
OsloMet er et moderne universitet med en lang historie. Vår første profesjonsutdanning, jordmorutdanningen, er over 200 år gammel. Senere kom lærer-, ingeniør-, fysioterapi- og sykepleieutdanningene. Flere av disse utdanningene bidro til kvinners inntog i arbeidslivet. Etter andre verdenskrig kom nye store utdanninger og fagmiljøer til innenfor helse- og sosialfag, journalistikk, administrasjon, ledelse og økonomi. OsloMet er profesjonsuniversitetet, og vi er også likestillingsuniversitetet.
Mange av våre studenter har vært først i sin familie til å ta høyere utdanning. Vi er førstegenerasjonsuniversitetet. Og mange av våre studenter har bakgrunn fra land utenfor Norge, og universitetet vårt berikes av det urbane mangfoldet rundt våre studiesteder. Vi er storbyuniversitetet.
Helt siden begynnelsen i 1818 har våre forløpere bidratt til å bygge kunnskap og kompetanse for velferdssamfunnet. Det er vanskelig å tenke seg et moderne, velfungerende velferdssamfunn som ikke har de profesjonene vi utdanner til. Vi er velferdssamfunnets universitet.
Samfunnet trenger også kunnskap på disse områdene. OsloMet er et sted hvor akademisk frihet står sterkt, og hvor kunnskap utveksles, utvikles og utfordres. Vi er forskningsuniversitetet.
Både forskningen og utdanningene er tett på lokale utfordringer. Samtidig inngår de i et internasjonalt akademisk fellesskap med andre universiteter over hele verden.
Universitetet OsloMet er profesjonsuniversitetet, likestillingsuniversitetet, førstegenerasjonsuniversitetet, storbyuniversitetet, velferdssamfunnets universitet, forskningsuniversitetet, og et universitet i vår region, i Norge, og i verden.
Som universitet er vi ikke bare opptatt av hva vi er gode til, men også hva vi er godt for. Dette er også tydelig uttrykt i vår visjon om å utvikle kunnskap som løser samfunnets utfordringer. Visjonen er framtidsrettet fordi samfunnets behov for kunnskap ikke er forbigående. Det er et kontinuerlig behov som er knyttet til de utfordringene samfunnet til enhver tid har.
Fire samfunnsutfordringer
Strategien identifiserer fire vedvarende samfunnsutfordringer: et velferdssamfunn under press, sviktende tillit til kunnskap og demokratiske verdier og institusjoner, fortsatt global oppvarming, samt geopolitisk, økonomisk og teknologisk uforutsigbarhet.
For å snu disse samfunnsutfordringene til positive målbilder, er det identifisert fire ulike sett med forpliktelser som gjøres gjeldende for universitetet. Hvis vi oppfyller disse forpliktelsene, bidrar vi til de positive samfunnsmålene: varige velferdsløsninger, et velfungerende demokrati, en bærekraftig utvikling, og kompetanse for en uforutsigbar verden.
Jeg skal ikke gå gjennom hele strategien her, men jeg har lyst til å peke på fire forpliktelser som er viktige og dagsaktuelle, og der vi allerede har aktivitet.
Under målbildet "Varige velferdsløsninger" er en av forpliktelsene at vi skal være tydelig til stede i Oslos bydeler og kommunene i storbyregionen. Et eksempel på dette er Holmlia-satsingen, som i løpet av 2023 har begynt å finne sin form. Seminarer med bydelens unge om kunstig intelligens bringer ny kunnskap helt ut i samfunnet. Tverrprofesjonell praksis som involverer studenter fra barnehagelærerutdanningen og helseprofesjonsutdanningene, får en konkret og tydelig mening i møte med bydelens særegne problemstillinger. Vår tilstedeværelse på Holmlia-senteret gir også et tydelig signal om at universitetet er for alle.
Under målbildet "Et velfungerende demokrati" er en av forpliktelsene våre at vi skal fremme ytringsfrihet og fri tilgang på informasjon nasjonalt og internasjonalt. Forskningsgruppa Medier, Krig og Konflikt ved institutt for journalistikk og mediefag undersøker og analyserer journalistisk arbeid i og om krig, konflikt og fredsprosesser. Frie medier er viktige forutsetninger for demokratiet. Kunnskapen som tas fram bidrar på sin måte til å fremme forutsetninger for ytringsfrihet og fri tilgang på informasjon.
Under målbildet "En bærekraftig utvikling" er en av forpliktelsene at vi skal redusere universitetets belastning på klima og miljø. Vi skal selvsagt, som alle andre kunnskapsinstitusjoner, bidra med kunnskap i det store om klima og miljøkrisen. Men som denne forpliktelsen presiserer, må vi også finne gode måter å jobbe med klima og miljø lokalt som gjør at vi også selv bidrar på en konkret måte. Et eksempel fra 2023 er arbeidet for å inngå mer bærekraftige innkjøpsavtaler for blant annet cateringmat.
Under målbildet "Kompetanse for en uforutsigbar verden" forplikter vi oss til å "sikre at våre studenter tilegner seg evne til kritisk tenkning og kreativitet, samt å utnytte potensialet i ny teknologi". Det siste året har teknologien kunstig intelligens veltet inn over samfunnet. Våre studenter skal både kunne reflektere kritisk over konsekvensene for deres egen profesjon, samtidig som de også skal kunne se mulighetene som oppstår. Da trenger vi samarbeide på tvers av fag og disipliner, noe som også er en forpliktelse under målbildet "varige velferdsløsninger".
Takk for samarbeidet
Da vi startet strategiarbeidet for litt over et år siden tok vi mål av oss å se langt, ta utgangspunkt i universitetets egenart, vært opptatt av mål og oppdrag, og å lage en strategi som kan brukes.
Jeg mener strategien makter å gjøre alt dette, og jeg vil gjerne få lov til å takke alle som har bidratt enten i egne fagmiljøer, på arrangementer og seminarer, ved å engasjere seg i diskusjoner, eller ved å gi egne konkrete innspill.
2023 har vært et år som har vært rikt på muligheter og der det har vært utført svært mye godt arbeid. Jeg ønsker å takke alle kolleger for et godt samarbeid. Vi trenger bidrag fra alle ansatte for å sørge for at vi oppfyller våre samfunnsoppdrag innenfor utdanning, forskning og utvikling, samfunnsforbedringer og samarbeid.
2023 har også vært et år med mye ufred i verden. Vi er mange som har vært sterkt preget av dette, spesielt det siste semesteret. Jeg oppfordrer dere derfor alle til å ta spesielt godt vare på hverandre gjennom julen. Dette er tiden på året da mange tenner lys. Det samme gjelder hjemme hos meg. I år er alle våre lys tent for fred.
Jeg ønsker alle en god jul og et godt nytt år, og gleder meg til å jobbe sammen med dere i 2024.
Hilsen Christen