Møt to kollegaer fra Ukraina

Nyhetportlet

Bilde av Oleksandra Hrybenko og Oleksandra Deineko.

Oleksandra Hrybenko og Oleksandra Deineko (til høyre) har blitt kollegaer på OsloMet, og ønsker å hjelpe og støtte ukrainere herfra.

Møt to kollegaer fra Ukraina

Oleksandra Hrybenko er stipendiat og Oleksandra Deineko er gjesteforsker ved OsloMet. De kom til Norge i februar og mars.

Oleksandra Deineko - gjesteforsker ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR

Oleksandra Deineko er sosiolog og førsteamanuensis ved School of Sociology V.N. Karazin Kharkiv National University. Der har hun tatt aktivt del i realiseringen av internasjonale prosjekter. Fra 2018-2021 var hun knyttet til prosjektet om Accommodation of Regional Diversity in Ukraine (ARDU) ved NIBR på OsloMet.

Da krigen brøt ut i Ukraina så Deineko på Facebook hvordan vennene hennes ved NIBR var klar over krigen. De samlet inn penger for å hjelpe ansatte og studenter ved universitetet i Kharkiv.

- Jeg skrev en melding til forsker Aadne Aasland ved NIBR om muligheten for å bli evakuert til Norge. Aadne svarte meg raskt at de var klare til å ta imot meg og ønsket velkommen, forteller Oleksandra Deineko.

Flukten fra Ukraina

Hjemme i Ukraina er foreldre og en bestemor på 81 år. Etter dager og netter med konstante luftangrep og artilleribeskytninger i deres nærområde insisterte foreldrene på at hun skulle evakueres fra Kharkiv.

Etter fire dager på reise var Deineko fremme i Oslo 7. mars. Alt hun hadde med seg var en liten pose med eiendeler.

- Under reisen innså jeg at bare ti dager før levde jeg det livet jeg ønsket. Livet mitt endret seg dramatisk på én dag. Ingen av oss ukrainere kommer til ha det livet vi hadde før 24. februar, fordi krigen har endret oss ekstremt, sier Oleksandra Deineko.

På reisen gjennom Ukraina opplevde hun hvordan folk forsøkte å hjelpe og støtte hverandre, og delte det de hadde av mat. Over grensen til Polen traff hun utenlandske frivillige som hjalp til med varm drikke og suppe.

Vil utvikler ukrainsk ekspertise

Oleksandra Deineko har nå sin kontorplass på OsloMet som gjesteforsker ved NIBR og er takknemlig for all støtten hun får.

- I formiddag var jeg invitert av forskingssjefen ved NIBR Kristian Tronstad og foreleste om temaet «Ukrainske flyktningers strategier for evakuering og risiko for fremtidig reintegrering: saken om russisk-ukrainsk krig», forteller Deineko.

Mens hun er ved OsloMet vil hun jobbe med å utvikle ukrainsk ekspertise på området migrasjon, sosialt samhold og integrering.

- Det er viktig for meg nå å bidra til de ukrainske studiene ved NIBR. Ved å utvikle dette forskningsområdet gis det støtte til den ukrainske vitenskapen, og undervisere og forskere som bor i Ukraina, sier Oleksandra Deineko.

Og familien i Ukraina har hun kontakt med hele tiden.

- Jeg vil bruke energien min til å hjelpe og støtte ukrainere som fortsatt er hjemme, sier Deineko.

Fredag 22. april skal hun holde hovedinnlegget under OsloMet-seminaret Hvorfor ble det krig i Ukraina, og hvilke konsekvenser vil den få?

Les mer om Oleksandra Deinekos flukt fra Ukraina (khrono.no)

Oleksandra Hrybenko - stipendiat ved Institutt for journalistikk og mediefag

Oleksandra Hrybenko kommer opprinnelig fra Donetsk i Øst-Ukraina. Nå er hun stipendiat ved Institutt for journalistikk og mediefag ved OsloMet. Her forsker hun på sikkerheten til kvinnelige journalister som rapporterer om konflikten i Ukraina.

- Den russiske okkupasjonen og krigen kom til Donetsk i Øst-Ukraina allerede i 2014. Fra konflikten startet i 2014, jobbet jeg i mer enn tre år som «fikser» for utenlandske journalister som rapporterte om konflikten, sier Oleksandra Hrybenko.

Som fikser var hun en lokalkjent person som hjalp journalistene med å orientere seg i området, finne kilder og oversette. Hun jobbet også selv som frilansjournalist. Fra 2018 til 2020, tok hun mastergraden i journalistikk i Aarhus i Danmark og Hamburg i Tyskland.

Hrybenko har frem til februar i år jobbet med mediefrihet og sikkerheten til journalister for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) fra både Østerrike og Moldova. De siste seks månedene i Moldova.

På besøk hos mor da Russland angrep

Da Russland angrep Ukraina 24. februar var Hrybenko på besøk hos sin mor i Odesa i Sør-Ukraina.

- Jeg måtte flykte tilbake til Moldova og deretter til Romania for å fly ut. Luftrommet over Moldova ble stengt. Mitt opprinnelige fly var fra Kiev 1. mars, men jeg tok det aldri. I stedet fløy jeg fra Bucuresti til Oslo, forteller Hrybenko.

28. februar kom Oleksandra Hrybenko til Norge, og stillingen som stipendiat ved Institutt for journalistikk og mediefag ved OsloMet.

- Jeg undersøker risikoer kvinnelige journalister og fiksere står overfor når de rapporterer om konflikten i Ukraina, og mestringsstrategiene de bruker for å overvinne disse risikoene. Temaet er inspirert av min egen erfaring med å jobbe som fikser, og av modige kolleger som jobber i Ukraina den dag i dag, sier Hrybenko.

Bevisstgjøring rundt hva som skjer i Ukraina

Hun forteller at denne første tiden på OsloMet har vært veldig bra.

- Jeg føler meg hjemme og jeg har ikke følt det slik siden jeg mistet hjemmet mitt i 2014. Kollegene mine tar godt vare på meg og universitetet lar meg bidra til bevisstgjøring rundt hva som skjer i landet mitt og gjennomføre denne viktige forskningen. Det som er viktig for meg som ph.d.-kandidat ved OsloMet er å tenke fritt, og snakke ut på flere plattformer om situasjonen rundt sikkerheten til kvinnelige journalister i Ukraina, sier Hrybenko.

Hun fremhever også ressursene til å gjennomføre forskningen og kollegastøtte som avgjørende.

Oleksandra Hrybenko er i kontakt med den delen av familien som fortsatt er i Ukraina og ikke kan komme seg ut.

- De er relativt trygge. Flertallet av vennene mine er fortsatt i Ukraina og ønsker ikke å forlate hjemmene sine og vil hjelpe der de er. Jeg gjør mitt beste for å være til hjelp fra utlandet ved å være frivillig på fritiden.

Les mer om Oleksandra Hrybenko: Da Russland angrep, dro den ukrainske journalisten til Norge: – Europa vil aldri bli det samme (aftenposten.no – abonnement)

Viktige for OsloMet

Det er sterkt å høre historiene til våre nye kolleger fra Ukraina, sier rektor Christen Krogh.

- Jeg er glad de klarte å ta seg til Norge og OsloMet, og at de nå driver viktig forskningsarbeid her hos oss. OsloMet-samfunnet gjør det vi kan for å støtte, og vi jobber nå videre med å legge til rette for at flere ukrainske forskere kan komme og arbeide hos oss, sier Krogh.

- Blant annet inngår vi i disse dager en avtale med universitetet i Kharkiv, slik at vi kan styrke det allerede etablerte samarbeidet vi har med dem.