Hjemmekontor – nye retningslinjer

Nyhetportlet

Bilde av bygning Fyrhuset ved OsloMet.

Hjemmekontor – nye retningslinjer

Nye felles retningslinjer for hjemmekontor ved OsloMet er nå klare og gjelder fra 1. februar.

Hovedregelen er at alle ansatte har kontoret og lokalene på OsloMet som hovedarbeidssted. Den fysiske tilstedeværelsen er viktig for både samhandlingen og arbeidsmiljøet.

Arbeidsmiljø og felles kultur

– Undersøkelser viser at det å jobbe sammen fysisk har mye å si for opplevelse av arbeidsglede og motivasjon, noe de fleste sikkert kan kjenne seg igjen i, sier rektor Christen Krogh.–  Vi skal fortsatt ta med oss nytten og fleksibiliteten den digitale samhandlingen gir oss i hverdagen, men at campus er vårt primære arbeidssted er viktig både for arbeidsmiljøet og vår felles kultur ved universitetet, sier Krogh.

Avtale om hjemmekontor

Det er nærmeste leder som har myndighet til å avgjøre om det skal inngås avtale om hjemmekontor. En forutsetning for å inngå avtale om hjemmekontor, er at den ansatte har oppgaver som lar seg løse hjemmefra og at produktiviteten og kvaliteten i arbeidet opprettholdes.

Arbeidstiden på hjemmekontor er den samme som ved arbeid på ordinær arbeidsplass, inkludert reglene om fleksibel arbeidstid og kjernetid.

Kortvarig eller sporadisk

Ved kortvarig eller sporadisk hjemmekontor kan medarbeidere gjøre avtale med nærmeste leder fra gang til gang som tidligere. Noen få dagers hjemmearbeid vil typisk være kortvarig. Med sporadisk menes hjemmearbeid som skjer av og til, men ikke i for stort omfang eller som en fast ordning.

Fast ordning

Når det gjøres avtale mellom ansatte og leder om å jobbe delvis hjemmefra og delvis fra campus som en fast ordning over en gitt periode i inntil 12 måneder, skal det inngås en skriftlig avtale om hjemmekontor.

Det er laget en avtalemal for hjemmekontor når det er en fast ordning. Avtalen omhandler blant annet arbeidstid, utstyr til hjemmekontor og IT-sikkerhet. Denne kommer i tillegg til ansattes arbeidsavtale, og ivaretar krav i Forskriften om arbeid som utføres i arbeidstaker hjem (lovdata.no).

Du kan lese retningslinjene for hjemmekontor i sin helhet her

I arbeidet med retningslinjene har det vært en prosess med bred involvering av ledere, tillitsvalgte og verneombud. En arbeidsgruppe med representanter fra ulike deler av organisasjonen utarbeidet et forslag og retningslinjene er senere behandlet i IDF (Informasjon, drøfting og forhandling) og Arbeidsmiljøutvalget (AMU) ved OsloMet, før de ble besluttet av rektor 20. desember 2022.

Erfaring og evaluering

Lederes erfaringer med den gradvise gjenåpningen vinter/våren 2022, er brukt i arbeidet med retningslinjene som nå er laget for hjemmekontor ved OsloMet.

Retningslinjene skal evalueres i løpet av 2023. Det planlegges for en ny undersøkelse blant ledere våren 2023 for blant annet å kartlegge omfanget av inngåtte avtaler og erfaringer med tilstedeværelse på campus. I tillegg planlegges en undersøkelse blant ansatte når retningslinjene har vært på plass i cirka ett år.

Kontaktperson