1 million kroner til oppstartsbedrift fra OsloMet

I februar sendte fem studentgrupper fra OsloMet inn søknad til Forskningsrådets STUD-ENT program i håp om å vinne midler til å utvikle ideen sin. En av gruppene kom igjennom nåløyet og får nå tildelt 1 million kroner til videreutvikling.

STUD-ENT ordningen

STUD-ENT er Forskningsrådets program for studententreprenørskap som hvert år lyser ut flere millioner som studenter kan søke om. Pengene skal brukes til å utvikle en forretningsidé og studentene får et år til å bruke midlene og bygge selskapet på. For å søke må man ha en prosjektleder som enten er masterstudent på sitt siste semester eller som har fullført masterstudiet året før. Resten av teamet kan bestå både masterstudenter, bachelorstudenter og eksterne.

Studio Føy

Studio Føy er en duo masteralumner fra Produktdesign ved Fakultet for Teknologi, Kunst og Design som består av Guro Sørbø Midtun og Siri Line. Prosjektet som vant 1 millioner kroner skal utvikle en forretningside innen møbel og interiørbransjen.

1. Hvordan var det å få beskjeden om at dere fikk støtte av Forny STUD-ENT?

Å få beskjeden om at vi fikk støtte av Forny STUD-ENT var helt surrealistisk. Dette er en unik sjanse for å kunne satse alt, og jobbe 100% med bedriften i året som kommer. Det gjør det mulig for oss å videreutvikle og sette flere av prototypene vi har i produksjon, samtidig som vi skal utvikle nye. Vi har mange spennende planer for året som kommer!

2. Hva ønsker dere å få til med dette prosjektet og hvordan har dere kommet opp med denne ideen?

Vi søkte om støtte til å utvikle produkter og tjenester inn under vår forretningsmodell. Modellen er noe vi har utviklet i løpet av de fem årene vi har jobbet sammen med konseptet. Kort fortalt går det ut på å utvikle objekter ved bruk av ulike strategier som kan bidra til å styrke relasjonen mellom bruker og produkt.

Målet er å forlenge bruksfasen til produktene. Mange bedrifter snakker om hvordan de produserer bærekraftige produkter basert på materialene de er laget av. Noe som er vel så viktig, er hvordan brukeren forholder seg til produktene og hvor lenge de faktisk er i bruk. Det at produktet er laget av resirkulerte materialer er i seg selv ikke nok, om de selges i enorme kvanta og erstattes etter kort tid. Vi mener at det er først når man har tenkt på bærekraft i form av både materialer, produksjon og bruk, at det er designet et fullverdig bærekraftig produkt.

Vårt mål er å utvikle flere produkter inn under vår forretningsmodell, og ha salg av disse gjennom egen nettbutikk.

3. Hva tar dere med fra studiene inn i dette arbeidet?

Vi tar med oss veldig mye av det vi har lært fra studiene ved OsloMet inn i arbeidet. Det var gjennom emner her at vi ble introdusert for psykologibaserte designstrategier, og strategier for å øke den emosjonelle tilknytningen mellom bruker og produkt. Nå er det en naturlig del av alle prosessene våre. Vi har gjennom disse årene fått god faglig veiledning av vår lærer og professor Tore Gulden, som er ekspert på området og har drevet med mye forskning rundt dette.

4. Hvorfor fristet det å bli gründere?

Vi jobber veldig godt sammen, og etter å ha jobbet sammen over flere år ble det naturlig å ta det et steg videre med eget firma. Vi synes det er veldig gøy og motiverende å bygge opp noe sammen helt fra bunnen av. Det er mye jobbing, men det trives vi godt med. Samtidig er det en fin fleksibilitet ved at vi styrer vår egen hverdag.

Er du nysgjerrig på STUD-ENT ordningen?
Ta kontakt med VIE-teamet ved OsloMet: verdiskaping@oslomet.no

Les flere saker om STUD-ENT