Ressursside om karriere for ph.d.-kandidater ved HV
Vi anbefaler deg å tenke over din egen karriere- og kompetanseutvikling så tidlig som mulig i ph.d.-løpet. Her finner du ressurser som kan være nyttige i planleggingen av din karriere, som tilbud for å styrke dine generelle ferdigheter, informasjon om akademisk karriere og andre karrierer, verktøy for kartlegging av din kompetanse og lenker til jobbdatabaser og -portaler.
-
Generelle ferdigheter
-
Nasjonale forskerskoler
Nasjonale forskerskoler er gode arenaer for nettverksbygging og faglig oppfølging. Forskerskolene tilbyr også kurs og seminarer som kan gi både faglig påfyll og generelle ferdigheter.
Fakultet for helsevitenskap er koordinator og partner i tre forskerskoler som skal starte i løpet av 2025:
- Partners-in-Care: Municipal Health Care Research and Innovation School koordineres av Fakultet for helsevitenskap. Forskerskolen har fokus på offentlig sektor og retter seg mot behov for forskning og innovasjon i primærhelsetjenesten.
- Norwegian Research School in Global Health for Sustainable Futures. Fakultetet er partner i denne forskerskolen som skal styrke ph.d.-utdanningen innen global helse.
- Mima – Microbiology Matters. Fakultetet er partner i denne forskerskolen som skal utdanne forskere innen mikrobiologi om forebygging av infeksjonssykdommer, hvordan mikroorganismer påvirker mennesker og dyr og utvikling av nye medisiner og vaksiner.
I tillegg er andre enheter ved OsloMet koordinator eller partner i disse forskerskolene:
- The Norwegian Research School on Digitalization, Culture and Society (DIGIT) (digitresearchschool.no)
- Norwegian Research School in Innovation and Entrepreneurship (NORSI) (norsi.no)
- Norwegian Graduate School for How AI Impacts Humanities and Society (NORA-HS)
-
Karriereveier
En kartlegging gjennomført våren 2025 viser at over halvparten av de som har disputert ved Fakultet for helsevitenskap har fortsatt i akademia som postdoktorer, førsteamanuenser eller forskere. Andre har gått videre til lederstillinger, er ansatt som rådgivere eller som helsepersonell.
Omtrent halvparten av alle som har disputert på fakultetet er ansatt på et universitet eller en høgskole. Resten av våre kandidater er ansatt på forskningsinstitutter (6 prosent), i offentlig sektor (13 prosent), på sykehus / i helseforetak (13 prosent) og i privat sektor (8 prosent).
Dersom du ønsker å gå videre med en akademisk karriere, går veien ofte via en stilling som postdoktor eller midlertidig forsker før du får fast stilling som førsteamanuensis og etter hvert eventuelt professor. Det er også mulig å søke om midler til sin egen stilling. Vanligvis er man koblet til et fagmiljø når man søker midler.
Finansieringskilder
Noen mulige finansieringskilder for å søke postdoktorstipend:
- Stiftelsen DAM (dam.no)
- Treårig forskerprosjekt med internasjonal mobilitet (forskningsradet.no)
- MSCA postdoctoral fellowships, EU (marie-sklodowska-curie-actions.ec.europa.eu). Du må søke via en vertsinstitusjon i et EU-land eller assosiert land, det er krav om mobilitet.
Noen typer finansiering er aktuelle først to år etter avlagt doktorgrad:
- ERC Starting Grant, EU (erc.europa.eu). For forskere med to til syv års erfaring etter fullføring av doktorgrad.
- Forskerprosjekt for tidlig karriere, FRIPRO (forskningsradet.no). Støtten skal gi forskere innenfor alle fag og tematiske områder mulighet til å forfølge egne ideer og til å lede et forskningsprosjekt. Utlysningen er rettet mot forskere på et tidlig stadium i karrieren, to til syv år etter disputas, som har vist potensial til å utføre forskning av høy vitenskapelig kvalitet.
-
Jobbportaler og ledige stillinger
Jobbportaler som kan hjelpe deg med å finne relevante stillinger:
- Ledige stillinger på OsloMet (oslomet.no).
- Jobbmuligheter på den internasjonale jobbsøkerportalen Euraxess (euraxess.ec.europa.eu).
- FINN jobb (finn.no): søk blant alle ledige stillinger, legg inn CV og studer ulike bedriftsprofiler.
-
Karriereveiledning og karriereplanlegging
OsloMet tilbyr karriereveiledning til doktorgradskandidater tatt opp på våre programmer.
Karriereveiledning.no er nasjonal, digital karriereveiledningstjeneste der alle som ønsker det, kan få karriereveiledning på chat eller telefon. Tjenesten er bemannet av profesjonelle karriereveiledere.
Det finnes mange ulike verktøy som kan være nyttige for karriereplanlegging. Mange av disse tar utgangspunkt i en akademisk karriere, men kan være nyttige selv om du planlegger en karriere utenfor akademia.
- Nyttig informasjon om karriere, særlig rettet mot akademia (vitae.ac.uk).
- The Vitae Researcher Development Framework, RDF (vitae.ac.uk) kan være nyttig for vurdering av egenskaper og ferdigheter for en akademisk karriere.
- Historier om forskerkarrierer (vitae.ac.uk).
- Tips om CV-skriving og eksempler på CV-er (vitae.ac.uk).
- Euraxess karrierenettsider (euraxess.ec.europa.eu).
- Euraxess-podcaster om relevante temaer (buzzsprout.com).
- Akademisk karriere og individuell utvikling (myidp.sciencecareers.org).
- NOR-CAM er en veileder for vurdering av akademiske karriereløp i Norge (PDF). Den gir oversikt over ulike kompetanser som kan være relevante i en akademisk karriere inndelt i seks kompetanseområder med eksempler på resultater og kompetanser, dokumentasjon og refleksjon.