Generelle ferdigheter for ph.d.-kandidater ved Fakultet for helsevitenskap
De generelle ferdighetene kommer i tillegg til den spesifikke fagkunnskapen og metodene du lærer gjennom doktorgradsarbeidet. Generelle ferdigheter kan for eksempel være formidling, søknadsskriving, ledelse, teamarbeid og nettverksbygging. Her finner du kurs og aktiviteter som kan hjelpe deg med å utvikle disse ferdighetene.
-
Nettverk og internasjonalisering
Faglige nettverk kan være både lokale, nasjonale og internasjonale. Ved å reise på lengre utenlandsopphold kan du ikke bare opparbeide deg internasjonal erfaring og etablere eller styrke personlige nettverk, du kan også bli invitert inn i nye samarbeid og nye prosjekter, styrke språkferdigheter og utvikle dine ferdigheter i fagterminologi på andre språk.
Som ansatt ved OsloMet har du mulighet til å søke om utenlandsstipend for utveksling på ph.d.-nivå.
Det finnes en rekke muligheter for økonomisk støtte til forskningsopphold i utlandet utenom utenlandsstipend fra OsloMet.
- Diverse fond og legater (UNIFOR) (unifor.no)
- Fulbright-programmet, USA (fulbright.no)
- Norges forskningsråd – for ph.d.-kandidater ansatt på prosjekter finansiert av Forskningsrådet.
- Erasmus+ kan gi deg støtte til opphold av ulik lengde (ikke konferanser) ved en europeisk institusjon som har en Erasmus+-avtale med OsloMet. Ansatte ved OsloMet kan søke om ansattstipend. Ph.d.-kandidater som følger et vanlig ph.d.-løp ved OsloMet kan søke på studentstipend uavhengig om de er ansatt eller ikke.
Å ta på seg verv i råd og utvalg ved OsloMet gir deg en mulighet til å bygge nettverk, utvikle lederegenskaper og få innsikt i akademisk administrasjon, som kan være til hjelp for karrieren både innenfor og utenfor akademia.
Teamworking and networking er et kurs om hvordan teamarbeid og nettverksbygging påvirker forskningsprestasjon og fremragende resultater. Enhancing Communication and Negotiation Skills for PhD Candidates er et kurs om grunnleggende ferdigheter og kunnskap som kreves for effektiv kommunikasjon og forhandling. Gratiskurs, bak innlogging (courses.docenhance.eu).
-
Forskningsformidling
Å kommunisere innsikter, arbeidsmåter og holdninger fra spesialiserte forskningsfelt til personer utenfor og innenfor feltet er noe som er like viktig i løpet av ph.d.-graden som etter fullført grad. Det finnes kurs og nettsider med tips til hvordan du kan formidle forskningen din både til andre forskere på eget fagfelt og til et bredere, allment publikum.
- Hvordan få forskningen din ut til verden.
- Formidling og publisering på OsloMet.
- Forskning til folket (forskningtilfolket.no), en podcast om god formidling.
- Klarspråkkurset Den gylne pennen, for offentlig ansatte (virksomhetsplattformen.dfo.no).
- Forskningskommunikasjon-bloggen (forskningskommunikasjon.com).
Universitetsbibloteket på OsloMet har en rekke kurs særlig rettet mot artikkelskriving og akademisk engelsk. Deres kurs og aktiviteter er åpne for alle ph.d.-kandidater, uavhengig av hvor de er ansatt.
- Shut Up and Write for forskere: dette er tid satt av til å ikke gjøre annet enn å skrive, men er samtidig en sosial aktivitet. Arrangeres jevnlig, følg med i Hva skjer-kalenderen.
- Akademisk skriving (oslomet.no) er et emne rettet mot forskere som ønsker å utvikle sine skriveferdigheter og evner til å skrive akademisk engelsk.
- Kurs og workshops fra universitetsbiblioteket (oslomet.no). Kursene til universitetsbiblioteket kan bestilles av grupper, men du kan også få en-til-en-veiledning.
-
Innovasjon
Å fornye eller lage noe nytt som skaper verdi for en virksomhet, samfunnet eller innbyggere, kan være det som skiller deg ut i jobbsøkeprosessen.
- Innovasjon er en viktig del av OsloMets samfunnsoppdrag.
- Kurs og kompetanseheving innen innovasjon.
- Enkeltemner ved ph.d. i innovasjon for bærekraft (oslomet.no). Du kan enten søke om å inkludere disse emnene i din teoretiske opplæringsdel, eller ta dem ved siden av ph.d.-graden.
- Veiledning om immaterielle rettigheter fra Patentstyret.
- Gratiskurs, bak innlogging (courses.docenhance.eu): Med kurset Career Management and Entrepreneurship får doktorgradskandidater kompetansen som trengs for å fremme karrieren og bli mer gründervennlige.
- Kurs, guider og læringsartikler om innovasjonsprosesser (digitalnorway.com).
-
Digitale verktøy og KI
Kjennskap til digitale verktøy og KI kan gi deg et konkurransefortrinn ved å utvide ditt analytiske repertoar og effektivisere forskningsprosesser, noe som kan åpne for karrieremuligheter i fremtidens arbeidsmarked.
Digin ved OsloMet gir veiledning og råd til å utvikle innovativ læringsdesign og studentaktive læringsformer og i pedagogisk bruk av digitale verktøy. De har også råd og kurs om bruk av kunstig intelligens (KI) i undervisning.
Selv om Digins kurs primært er rettet mot undervisere, har de overføringsverdi og kan være nyttige for andre målgrupper også. Digins kurs og aktiviteter er åpne for alle ph.d.-kandidater, uavhengig av hvor de er ansatt. Digin legger ut kurs fortløpende på OsloMet-akademiet og på hva skjer-siden for ansatte.
- Følg med i Hva skjer-kalenderen.
- Følg med på OsloMet-akademiet.
- Kurs og workshops fra universitetsbiblioteket (oslomet.no). Universitetsbiblioteket tilbyr kurs KI som forskningsassistent og KI i litteratursøk. Kursene kan bestilles for grupper.
- Kurs om kunstig intelligens, ChatGPT og maskinlæring, gratis og digitalt (digitalnorway.com).
- Kurs og informasjon om digitale teknologier, gratis og digitalt (digitalnorway.com).
- Bruk av kunstig intelligens (KI) i undervisning.
- Bruk av KI-verktøy i forskning.
-
Undervisningskompetanse
Undervisningskompetanse er lettest å oppnå dersom man underviser.
Videreutdanningen universitets- og høgskolepedagogisk basiskompetanse (UHPED) (oslomet.no) er primært rettet mot universitets- og høgskoleansatte som underviser uten å ha pedagogisk basiskompetanse.
UHPED er kun tilgjengelig for stipendiater med undervisningsplikt som underviser i det semesteret kurset gis. I konkurransen om plassene vil faste ansatte i førsteamanuensis-stillinger som trenger kurset for å søke opprykk bli prioritert.
Digin ved OsloMet gir støtte og rådgivning for å utvikle nyskapende læringsdesign og læringsmetoder som involverer studentene, i tillegg til å veilede i pedagogisk anvendelse av digitale verktøy. Digin legger ut kurs fortløpende på OsloMet-akademiet og på hva skjer-siden for ansatte.
Digins kurs og aktiviteter er åpne for alle ph.d.-kandidater, uavhengig av hvor de er ansatt.
- Digin har samlet ressurser i Canvas som er fritt tilgjengelige for bruk (oslomet.instructure.com).
- Kompetansehevingskurs for forskere og undervisere.
- Kompetansepakke for nyansatte undervisere ved osloMet (virksomhetsplattformen.dfo.no).
- Funker det digitalt, da? del 1 (virksomhetsplattformen.dfo.no). Kurs om utvikling og implementering av digitale opplæringsmetoder i staten.
- Det funker digitalt, del 2 (virksomhetsplattformen.dfo.no). Kurs om utvikling og implementering av digitale opplæringsmetoder i staten.
-
Ledelse
Å utvikle lederferdigheter gir deg muligheten til å lede prosjekter og team effektivt, noe som er nyttig for å fremme karrieren både i akademiske miljøer og i næringslivet.
- Gratiskurs, bak innlogging (courses.docenhance.eu): Doc Talent4EU-kurset Personal Effectiveness and Leadership gir doktorgradskandidater flere grunnleggende ferdigheter og kunnskap som er nødvendig for å forbedre selvbevissthet, produktivitet og motstandskraft, samtidig som de utvikler sterke samarbeidsevner og lederskapskvaliteter.
- Kurset Kompetanseledelse (virksomhetsplattformen.dfo.no) kan hjelpe deg til å bli mer bevisst hvordan kompetanseutvikling og kompetansedreining faktisk skjer.
- Kurs om hva som må til for at du skal bli en god leder? (digitalnorway.com).
-
Søknadsutvikling
Å skrive konkurransedyktige søknader er en kompetanse som du kan utvikle ved å delta i søknadsskriving sammen med erfarne forskere. Ellers finnes det også både skrivetips og kurs i søknadsskriving. Kompetanse i søknadsskriving er spesielt nyttig dersom du ønsker deg en videre karriere i akademia, men det kan også anvendes i andre karriereveier.
- I fakultetets Teams har vi samlet en del tips og nyttig informasjon rettet mot søknadsskriving.
- I Teams-gruppen Ph.d.-HV finner du jevnlig kurs i søknadsskriving som fakultetets FoU-seksjon arrangerer. Disse er også åpne for ph.d.-kandidater. Du finner i tillegg søknadslesedager der du kan komme og lese søknader som har nådd opp i konkurransen og fått finansiering.
- Norges forskningsråd arrangerer en rekke kurs i søknadsutvikling (forskningsradet.no).
- Sjekk muligheter for å søke midler til postdoktorstilling.