Verdig mote

Nyhetportlet

Bilde av Ingri Juli Anne Brinch Ness, masterstudent i estetiske fag foran en glassmonter med en bluse inni.

Klærne er designet av Ingri Juli Anne Brinch Ness, masterstudent i estetiske fag. Foto: Marit Christiansen/OsloMet

Verdig mote

Som en del av OsloMet visningsarena kan du se vakre klær, designet for at eldre skal kunne beholde stilen på sykehjemmet.

I disse dager er klærne utstilt i foajeen i 1. etasje i Pilestredet 46 (P46). Klærne er designet av Ingri Juli Anne Brinch Ness, masterstudent i estetiske fag og studieretningen mote og produksjon ved OsloMet. Utstillingen varer til 17. april.

Brinch Ness fikk hederlig omtale for kleskolleksjonen i kategorien unge talenter for inkluderende design da Design og arkitektur Norge (DOGA) delte ut Innovasjonsprisen for inkluderende design (doga.no).

Inspirert av egen erfaring

Ingri Juli Anne Brinch Ness ble engasjert i klesdesign som passer for eldre på sykehjem, etter selv å ha jobbet som omsorgsperson på sykehjem. Gjennom jobben fikk hun et nytt perspektiv på hvilke designløsninger som gjør livet til de som bor på sykehjem mer praktisk, men også estetisk.

- Ønsket er at funksjonen ikke skal gå på bekostning av estetikken, da estetikk er identitet. I en hverdag som kan være annerledes, ønsker jeg å opprettholde menneskers verdighet, forteller Ingri Juli Anne Brinch Ness.

Bildet av klær i en glassmonter.
 

Ved å ta designvalg, som å plassere lukking av klærne på baksiden, blir det også praktisk i en sykehjemshverdag for eldre som trenger hjelp til å kle av og på seg.

- Stilen, fargene og materialvalget på antrekkene gjør at sykehjemsbeboerne kan velge klær som gjenspeiler deres personlighet, forteller Brinch Ness.

Hun ønsker nå både å forske og å få utviklet kolleksjonen videre.

Bilde av Prosjektkoordinator - visningsarena Åse Berg Dybvik, masterstudent Ingri Brinch Ness og instituttleder ved Institutt for estetiske fag Liv Klakegg Dahlin foran en glassmonter med en kjole.
 

Fra venstre på bildet: Prosjektkoordinator - visningsarena Åse Berg Dybvik, masterstudent Ingri Juli Anne Brinch Ness og instituttleder ved Institutt for estetiske fag Liv Klakegg Dahlin.

OsloMet visningsarena

Utstillingen er en del av det som kalles OsloMet visningsarena. Institutt for estetiske fag ved Fakultet for teknologi, kunst og design har utviklet dette konseptet for å vise kunstneriske forsknings- og formidlingsaktiviteter ved OsloMet.

- Kunstnerisk utviklingsarbeid er en naturlig del av OsloMets forskningsaktivitet. En utfordring er at denne aktiviteten i hovedsak foregår utenfor institusjonen. Dermed blir det i stor grad usynlig for andre fag- og forskningsmiljøer ved OsloMet. Ved å bygge en visningsarena får vi vist arbeidet frem også for ansatte og studenter på OsloMet, sier instituttleder ved Institutt for estetiske fag Liv Klakegg Dahlin.

OsloMet visningsarena startet med utstillinger rundt om på campus på OsloMet allerede i fjor. Neste utstilling i P46 er ulike verk fra ansatte på OsloMet som arbeider med kunstnerisk utviklingsarbeid.

Denne våren er det planlagt flere utstillinger, blant annet master- og bachelorutstilling i mai og markering av Pride i juni.