Minneord om Unni Bleken

Nyhetportlet

Portrettfoto av Unni Bleken

Foto: Klausine Røtnes

Minneord om Unni Bleken

Unni Bleken døde 12. mars. Hun var i mange år rektor ved Barnevernsakademiet, som er forløperen til dagens Institutt for barnehagelærerutdanning. Les instituttets minneord.

Da Unni Bleken (1929-2023) døde søndag 12.mars, gikk en stor personlighet fra barnehagefeltet ut av verden. Hun etterlater seg et stort tomrom, mange minner og en viktig arv.

Unni utdannet seg til barnehagelærer ved Dronning Mauds Minne i Trondheim 1949-51. Hun fortalte ved flere anledninger om hvor viktig disse to årene var for henne. Under ledelse av Astrid Vatne fikk hun en grundig innføring i pedagogisk idehistorie og hvilke tanker som lå bak opprettelsen av barnehager. Denne kunnskapen tok hun med seg videre i sitt lange virke for barnehagen.

Unni viste sitt samfunnsengasjement allerede da hun gikk inn i sin første stilling som barnehagelærer og styrer. Hun valgte ikke en privat korttidsbarnehage, slik mange av hennes samtidige gjorde, men en stor kommunal heldagsbarnehage på Bogerud. Sammen med styrerkollega Berit Haldorsen sørget de for at den nyoppstartede barnehagen ble en viktig del av den nye bydelen. Her møttes barn, foreldre og besteforeldre for å være med på å skape et godt oppvekstmiljø for barna. 

Unni ble raskt oppfordret til å ta videreutdanning ved Barnevernsakademiet i Oslo. Daværende rektor Eva Balke trengte dyktige barnehagelærere som kunne veilede studenter, samtidig som de arbeidet i barnehage. Etter hvert gikk Unni helt over til barnehagelærerutdanningen, først som lektor og senere rektor etter Eva Balke i 1984, en stilling hun hadde helt til Barnevernsakademiet ble en del av Høgskolen i Oslo i 1994. 

Unni var opptatt av kvalitet og at barnehagen trenger dyktige barnehagelærere. Hun løftet frem tre egenskaper som hun mente var nødvendige for at barnehagelærere skulle ivareta sitt profesjonelle ansvar: Kunnskap, dømmekraft og handlekraft. 

Kunnskap omfatter både teoretisk og praktisk kunnskap, og Unni så det som den aller viktigste faktoren for å oppnå en god barnehage. En barnehagelærer må ha god kunnskap om barn, solid pedagogisk kompetanse og grundig kunnskap om barnehagen som institusjon. En dyktig barnehagelærer slutter aldri å søke ny kunnskap, hevdet Unni. «Jeg har aldri truffet en førskolelærer som kan for mye, verken av teori eller om praktisk barnehagearbeid etter fullført grunnskolelærerutdanning», sa Unni i en tale til nye førskolelærerstudenter.

Dømmekraft er nødvendig for å navigere i et landskap der mange vil mye med barnehagen. I barnehagepedagogikken er det alltid hensynet til barnet som er viktigst. Det å være en profesjonsutøver handler om å ta ansvar for å prioritere hva som er viktigst. Unni hadde en genuin evne til å tenke langsiktig og prinsipielt og til å gjennomskue politisk retorikk som ofte ikke fører til konkret handling.

Handlekraft viste Unni på mange måter, ikke minst da hun var leder for førskolelærerne i Norsk Lærerlag i de viktige årene 1970-72. Gjennom hele sitt yrkesaktive liv har hun tatt del i viktige debatter og manet andre til å la sin stemme høres. Hennes motto «vi gir oss aldri. Og ikke da heller!» sier det meste.

I 2007 fikk Unni Bleken kongens fortjenstmedalje i gull for sitt virke for utviklingen av «den moderne, norske barnehagen». I begrunnelsen blir hennes innsats som leder av barnehagens første rammeplanutvalg trukket frem, videre nevnes at hun var medlem av Lærerutdanningsrådet og at hun har holdt et betydelig antall foredrag, deltatt i å skrive rapporter, fagartikler og bøker.  Unnis stemme har vært svært viktig for hele barnehagefeltet. En bauta er borte, men hennes virke og hennes faglige bidrag vil fortsatt være en kilde til inspirasjon for barnehagelærerutdanningene i Norge. Ved Institutt for barnehagelærerutdanning er vi dypt takknemlige for alt hun ga.

Inger Marie Lindboe, 
fungerende instituttleder ved Institutt for barnehagelærerutdanning

Referanser

Bleken, U. (2010a). Barnehageløftet – en halvferdig reform. Utdanning 6/2010. 

Bleken, U. (2010b). Hilsen til nye førskolelærerstudenter (barnehageforum.no)