Avtale med Akershus fylkeskommune 

Nyhetportlet

Foto av OsloMet-rektor og fylkesrådleder i Akershus som holder samarbeidsavtalen.

Avtale med Akershus fylkeskommune 

OsloMet har signert en intensjonsavtale med Akershus fylkeskommune. –Vårt samarbeid med regionen rundt oss vil nå styrkes ytterligere, sier rektor Christen Krogh. 

OsloMet satser allerede stort i Akershus-regionen, blant annet med universitetskommune-samarbeid på Romerike, ny campus i Lillestrøm, og planlegging for satellitter på Ahus og Sunnaas sykehus.

– Vi er opptatt av vårt omland. Å formalisere et tettere samarbeid med Akershus fylkeskommune, som blant annet har ansvaret for videregående skoler, regional utvikling og folkehelsearbeid, er et viktig steg videre for OsloMet og våre fagmiljøer, sa rektor Christen Krogh.

Han signerte intensjonsavtalen sammen med fylkesrådsleder Anette Solli 26. juni.

Formålet med “Universitetfylke”-avtalen er å etablere samarbeid innenfor konkrete områder som kommer begge parter til nytte, som blant annet:

  • etablere universitetsskoler blant fylkeskommunens videregående skoler
  • øke omfanget og kvaliteten av praksis for universitetets studenter i fylkeskommunens virksomheter
  • etter- og videreutdanningstilbud for fylkeskommunens innbyggere og/eller ansatte i tråd med behov
  • studentrekruttering
  • offentlig sektor ph.d. for fylkeskommunens ansatte i tråd med fylkeskommunens behov
  • FoU-aktiviteter og innovasjon som er relevante for fylkeskommunen

– OsloMet vil spille en viktig rolle i utviklingen av Akershus i tiden fremover. Fylket er i stor utvikling, og vi ønsker tett samarbeid med universitetet for å både kunne møte utfordringene og gripe mulighetene vi vet kommer, sa fylkesrådsleder Solli.

– Vi må få flere av våre innbyggere til å velge profesjonsutdanninger, og den fanen vil vi holde høyt sammen med OsloMet, sa Solli.

Eksempel på vellykket samarbeid

Avtalen ble signert på Strømmen videregående skole, der yrkesfaglærerutdanningen ved OsloMet allerede har gjennomført et vellykket samarbeidsprosjekt (LUSY) med fylkeskommunen om arbeidsplassbasert vidererutdanning, FoU og praksis. 

LUSY-prosjektet er basert på forskning og politiske føringer om å styrke profesjonsrelevans ved tettere samarbeid mellom lærerutdanningsinstitusjon og skole.

Gjennom LUSY-prosjektet har yrkesfaglærerutdanningen blant annet gjennomført skolebasert videreutdanning av praksislærere, med høy grad av medvirkning. Utdanningen legger blant annet vekt på at deltakerne skulle få kompetanse i å knytte sammen praksis og teori i didaktisk veiledning med studenter og kolleger, kompetanse i praksisbasert FoU-arbeid, og kompetanse i å utvikle skolen som en lærende organisasjon slik at hele kollegiet sammen kan ta ansvar for studenter og nye lærere.

Partene har meget gode erfaringer med prosjektet, sier prosjektleder ved yrkesfaglærerutdanningen, professor Ann Lisa Sylte.

– Vi har uteksaminert hele 72 kandidater nå i år i dette unike prosjektet, og vi opplever en stor kompetanseheving hos de ansatte lærerne ved Strømmen vgs, og ikke minst mer fornøyde elever, sier Sylte.

– Det har også ligget mye læring i dette for våre undervisere ved yrkesfaglærerutdanningen, ved å erfare hvordan forholdene er i praksisfeltet. Flere av våre ansatte rykker nå opp som følge av dette, sier hun.