Ta forholdsregler og unngå nettsvindel

Nyhetportlet

Ta forholdsregler og unngå nettsvindel

Ta forholdsregler og unngå nettsvindel

Det har vært en økning i antall forsøk på nettsvindel på e-post (phishing) til mottakere på OsloMet i det siste. Her ser du hva du skal være obs på.

Mange har i det siste mottatt falsk e-post fra avsendere som utgir seg for å være ledere ved OsloMet. Får du en mail som virker mistenkelig eller uvanlig – eller der noen ber om personlige og finansielle opplysninger – er to ting spesielt viktig:

- Ikke svar på mailen, og ikke klikk på lenker. Dernest kan du varsle IT, sier Jarle Nystuen i IT-servicedesk.

Her ser du hva mer du kan gjøre for å unngå å bli svindlet:

Disse forholdsreglene bør du ta

  • Har du fått en mistenkelig e-post, sjekk avsenderadressen! I mange tilfeller er ikke avsenderadressen forfalsket, da kan svindelen enkelt avsløres på denne måten.
  • Send aldri personlig eller finansiell informasjon via e-post.
  • Sjekk hvor lenken tar deg uten å klikke på den. Ved å holde musepekeren over lenken, kommer webadressen opp nederst til venstre på skjermen din. Se veiledning: Er lenken trygg? (nettvett.no)
  • Sjekk om adressen er feilstavet eller slutter på .com istedenfor .no.
  • Vurder avsender og nettsider nøye før du oppgir informasjon.
  • Prøv å ikke klikke på lenker i e-post, men kopier heller adressen manuelt. Dersom linken viser til en nettside, skriv adressen heller direkte inn i nettleseren.
  • Unngå å klikke på lenker til sider der adressen begynner med http:// Sider med sikker tilkobling/uten avlytting begynner på https:// og har hengelås-symbol til venstre.
    • At siden begynner på https:// sier likevel ingenting om hvorvidt siden er pålitelig, det betyr bare at siden er satt opp med en sikker tilkobling. Sider med https kan også være phishing-sider.

Les mer om phishing på nettvett.no 

​Direktørsvindel

Direktørsvindel (CEO-fraud) er svindel utført ved hjelp av e-post eller SMS fra personer som utgir seg for å være i ledelsen i bedriften. Les om direktørsvindel hos nettvett.no 

Informasjonssikkerhet under koronaepidemien

Les mer om hvordan situasjonen med koronaepidemien utfordrer informasjonssikkerheten på OsloMet, og hvordan du jobber sikkert. 

Mer informasjon om sikkerhet for vår sektor finner du på sikresiden.no.