Regjeringsbesøk på OsloMet 

Nyhetportlet

Foto av statsminsteren og digitaliseringsministeren i samtale med rektor og prorektor for FoU.

Foto: Sonja Balci, OsloMet

Regjeringsbesøk på OsloMet 

Statsminister Jonas Gahr Støre og den nye digitaliserings- og forvaltningsministeren, Karianne Tung, besøkte 27. oktober Havlaboratoriet ved OsloMet. På agendaen sto satsingen på kunstig intelligens. 

Rektor Christen Krogh og prorektor for FoU, Tanja Storsul, tok i mot Jonas Gahr Støre og Karianne Tung på Havlaboratoriet, der fagmiljøet sto klare for å presentere et av sine prosjekter.

Statsministeren og digitaliseringsministeren kom for å snakke om regjeringens satsing på kunstig intelligens, som de har satt av én milliard kroner til (regjeringen.no).

– Vi er ikke redd for ny teknologi, vi er redd for gammel teknologi, sa statsminister Jonas Gahr Støre.

– Kunstig intelligens er først og fremst en mulighet til å gjøre livene våre enklere og bedre, men det fører også med seg noen utfordringer. Derfor skal vi ta kontroll på utviklingen og ramme inn bruken, slik at teknologien blir trygg og god for samfunnet, sa Støre.

Digitaliseringsministeren poengterte at dette krever god samhandling.

– Det er viktig med samarbeid mellom teknologiene, og mellom de ulike instansene og fagmiljøene for å lykkes med satsingen, sa Karianne Tung.

Professor Alex Alcocer står ved vanntanken med undervannsteknolgien fagmiljøet ved Havlaboratoriet har utviklet, og presenterer den for statsministeren og digitaliseringsministeren.
Professor Alex Alcocer fra fagmiljøet på Havlaboratoriet presenterte KI-teknologi i en prototype som overvåker det biologiske mangfoldet under vann. Gjestene fikk se live-bilder fra bunnen av Oslofjorden, og lot seg imponere av prosjektet.

– Dette er et godt eksempel på hva vi ønsker å bruke kunstig intelligens til, nemlig til nyttige formål for samfunnet, sa statsministeren.

OsloMet tett på KI-satsingen

Statsministeren ønsket også innspill fra rektor Christen Krogh om hva som skal til for å lykkes med satsingen på kunstig intelligens.

– Vi må sørge for at vi utdanner mange nok innenfor dette fagområdet i Norge, at regjeringens satsing blir spiss nok, og at vi baserer vår bruk av kunstig intelligens på kunnskap og kompetanse om hva som skal til for å ivareta tillit i samfunnet, svarte Krogh.

– Dette med tillit er spesielt viktig for Norge og Norden. Kunstig intelligens vil brukes innenfor alle sektorer, og vi må sørge for at det skjer på en måte som opprettholder tilliten i samfunnet, poengterte rektor.

Prorektor for FoU, Tanja Storsul, skal lede den utnevnte ekspertgruppen for den nasjonale KI-satsingen, delte også sine tanker om arbeidet fremover med Støre og Tung.

– Jeg håper vi skal bidra til å utvikle en helhetlig satsing der vi både får økt innsikt i teknologien og hvordan den påvirker oss, sa Storsul.