Prisdryss til forskere 

Nyhetportlet

Foto av prisvinnere av formidlingsprisen, stående på scenen med blomst og diplom.

Vinnerne av formidlingsprisen: Ukraina-forskningsmiljøet ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR. (Foto: Benjamin A. Ward/OsloMet) 

Prisdryss til forskere 

23. november delte OsloMet ut FoU-prisen, formidlingsprisen, innovasjonsprisen og prisen til årets lovende forsker. Vinnerne og innsatsen til alle forskere ved universitetet ble hedret under årets forskningsdag.   

Tre forskere og ett fagmiljø mottok priser for sin innsats under OsloMets forskningsdag. Prisene går til ansatte og fagmiljøer ved OsloMet som har utmerket seg innenfor forskning, innovasjon og formidling det siste året.

Årets prisvinnere er:  

I år ble det også for første gang delt ut pris til studenter som har skrevet masteroppgaver som har utmerket seg. Les om vinnerne her (student.oslomet.no).

– Gratulerer til de velfortjente prisvinnerne som gjør en fremragende innsats for fagmiljøene sine, universitetet og for å gjøre samfunnet bedre, sier rektor Christen Krogh.

I tillegg til prisutdeling, var det et bredt sammensatt program under forskningsdagen, som ga en status for FoU-arbeidet ved universitetet gjennom innblikk i ulike satsinger og prosjekter.

– Jeg ønsker å takke alle fagansatte ved OsloMet som med sitt arbeid bringer frem viktig kunnskap og nyskaping til gode for både enkeltmennesker og samfunnet som helhet, sier rektor.

Begrunnelser for prisene

Innovasjonsprisen 


(Foto: Benjamin A. Ward/OsloMet) 

Vinner: Even Haug Larsen fra Handelshøyskolen ved Fakultet for samfunnsvitenskap. På bildet sammen med prorektor Carl Thodesen som delte ut prisen.

Vinneren er den primære initiativtakeren og pådriveren bak OsloMet’s nye Entreprenørskapsmaster. Det er imponerende å se hvordan han har gått til verks for å skape dette innovative flaggskipstudiet for OsloMet, hvordan han får studenter, ansatte og næringsliv med seg, og hvordan han har klart å bygge programmet slik at det på elegant vis gjenspeiler OsloMet sin profil og strategi.

Haug Larsen har solid kunnskap om hvordan man lærer bort entreprenørskap, og har lykkes med å etablere dette utdanningsprogrammet basert på sin innovative pedagogiske modell. Resultatene etter bare ett år snakker for seg selv. Studentbedriften Oslo Analytic fra programmet var det første prosjektet fra Oslo noensinne som har gått av med seier i NM i studentbedrift, og som i tillegg fikk andreplass i EM, i tillegg til at flere andre priser som andre selskaper fra programmet har vunnet allerede.

Effekten brer seg langt utover Master i Entreprenørskap og Handelshøyskolen ved OsloMet. Masterstudentene i entreprenørskap er nå mentorer for innovasjonsfag ved andre fakulteter, bidrar med case for fag i samarbeid med Ocean Lab, jobber på prosjekter sammen med studenter fra andre fakultet og engasjerer disse videre, og samarbeider med næringsliv på tverrfaglige prosjekter. Vinneren har også samarbeidet med AI-laben og Gründergarasjen i etableringen av bootcamp-programmet.

I tillegg har vinneren fått i gang SEFIO-studentenes eget entreprenørskapsfond i Oslo, hvor de første midlene ble delt ut i høst til studentbedrifter fra på tvers av Oslo. Linjeforeningen Novus er også etablert, sammen med en rekke andre studentdrevne tiltak som han har dyttet i gang. 

Vinneren er en visjonær med god gjennomføringsevne, og har hjulpet studentene til å skape et levende miljø for innovasjon og entreprenørskap ved OsloMet. Det er ikke tvil om at han er et stort forbilde for studentene, og at han er essensiell for programmets suksess. Vinneren lykkes også med å inspirere og engasjere ansatte rundt på OsloMet. Han tenker hele tiden tverrfaglig og helhetlig, og engasjementet hans smitter merkbart over på andre. Det er tydelig at hans sine gode ideer og drivkraft hjelper andre med å lykkes, og listen med små og store bidrag på tvers av OsloMet er allerede lang.

FoU-prisen


(Foto: Benjamin A. Ward/OsloMet) 

Vinner: Sezer Kisa ved Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid

Vinneren er en fremragende forsker som har gjort betydelige bidrag til utviklingen av forskningsaktiviteten ved Oslomet. Hun har publisert over 159 artikler i fagfellevurderte tidsskrifter i løpet av sin karriere. Vinnerens forskning har hatt stor innvirkning innenfor hennes fagområder, da hun er oppført blant verdens mest innflytelsesrike forskere på Stanfords universitetsliste over de øverste 2% av forskerne og på listen over karrierelang innvirkning.

Kisa har gjort betydelige bidrag til utviklingen av forskningsaktiviteten ved OsloMet som professor ved Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid ved Fakultet for helsevitenskap. Hun bidro til etableringen av forskningsgruppen med tittelen "Migrasjon og Minoritetshelse" som hun også leder. Vinneren har deltatt i flere forskningsprosjekter og hjulpet kollegene med å få flere forskningsbevilgninger, inkludert OsloMet MOVES (Mobilitet organisert ved egen sykepleierutdanning) prosjektbevilgning fra DIKU.

Vinnerens forskning er innen emner av høy samfunnsmessig relevans, inkludert kvinners og barns helse, sosiale ulikheter, vold i nære relasjoner, fattigdom og global helse. Hennes forskning setter søkelys på ulike grupper, inkludert fattige, minoriteter og marginaliserte samfunn. Hun formidler resultatene av sin forskning både på engelsk og norsk, og deler sine innsikter og forståelse i relevante faglige sammenhenger.

Kisa har deltatt i prosjektsamarbeid med internasjonale partnere og nasjonale forskningsnettverk. Hun fungerer som vitenskapelig samarbeidspartner og er medlem av Global Burden of Disease Collaborator ved Institute of Health Metrics, Washington University-Seattle, USA. I tillegg ble hun invitert til å være medlem av Organiseringskomiteens styre for konferansen "Health-21 Goals for Everyone in the 21st Century," finansiert av det tyske helsedepartementet og Verdens helseorganisasjons europeiske regionskontor.

Vinneren underviser studenter på ulike nivåer ved OsloMet og andre universiteter i Norge, inkludert Universitetet i Oslo og VID vitenskapelig høgskole. Hun bidrar med fagfellevurdering for prestisjefylte tidsskrifter, inkludert European Journal of Environment and Public Health, Turkish Nursing Science, Archives of Psychiatric Nursing, PlosOne, Journal of Advanced Nursing, The Lancet Global Health, og andre. Hennes bidrag har betydelig økt synligheten til OsloMet både nasjonalt og internasjonalt.

Formidlingsprisen


(Foto: Benjamin A. Ward/OsloMet) 

Vinner: Ukraina-forskningsmiljøet ved NIBR

Vinneren av formidlingsprisen er et fagmiljø som har forsket på, i og med Ukraina og ukrainere siden 2008. Miljøet har bred kompetanse på blant annet politiske reformer, folkegrupper, språk og identitet både på lokalt og nasjonalt nivå. Etter Russlands full-skala invasjon i februar 2022, har fagmiljøet forsket og formidlet om situasjonen i landet, og om utviklingen for ukrainske flyktninger som kommer til Norge og til andre europeiske land.

Fagmiljøet har både norske forskere som snakker ukrainsk (i tillegg til russisk) og en ukrainsk forsker. Dette gir en unik mulighet til å forstå og formidle erfaringer fra ukrainere, samt nyheter fra ukrainske medier og ukrainske myndigheter.

Fagmiljøet tok initiativ til og leder Ukrainett. Ukrainett er et nettverk av Ukraina-forskere i Norge, og ukrainske forskere her i landet.

De har det siste halvannet året formidlet forskning om Ukraina, og om forhold i både Ukraina og Russland, som bidrar til en opplysning for norske myndigheter og for den norsk befolkning. På Arendalsuka i 2022 og 2023 har fagmiljøet hatt dedikerte sesjoner om ukrainske flyktningestrømmer, behandling av ukrainske flyktninger sammenlignet med andre flyktninger, samt norske samarbeidsrelasjoner med Russland gitt utviklingen i Ukraina og i Barentsregionen. Fagmiljøets forskere har gjennomført forskningsprosjekt om mottak, bosetting og integrering av ukrainske flyktninger, med anbefalinger som har bidratt til politikkendringer.

Krigen i Ukraina er en av vår tids store samfunnsutfordringer. Gjennom forskningsbasert og innsiktsfull formidling bidrar fagmiljøet til større innsikt i situasjonen i Ukraina, i regionen og om flyktningsituasjonen.

Årets lovende forsker


(Foto: Benjamin A. Ward/OsloMet) 

Vinner: Lars Emil Fagernes Johannessen ved Senter for profesjonsforskning

Vinneren tok i 2018 sin doktorgrad i profesjonsstudier ved SPS. Avhandlingens tittel var “Between standardisation and discretion: the priority setting of triage nurses”. Etter doktorgraden jobbet han som postdoktor og senere seniorforsker ved Institutt for sosialt arbeid på SAM, før han tiltrådte i stilling som førsteamanuensis på SPS. Vinneren har i løpet av sin relativt korte karriere utgitt 29 vitenskapelige publikasjoner, hvorav én monografi, og en rekke artikler i prestisjefylte internasjonale tidsskrifter.

Fagernes Johannessen har deltatt i flere store forskningsprosjekter, blant annet “Virtual presence: a cultural analysis of the emergence of telepresence technologies as a solution to loneliness”, som mottok 12 millioner fra NFR, og prosjektet Welfare Access Through Technology, som mottok tre millioner fra Gjensidigestiftelsen. I tillegg var han aktiv deltaker i prosessen for å utvikle CRE’en CEDIC og forskerskolen DIGIT. Han har også sendt søknad til Unge forskertalenter hos NFR og en ERC Starting Grantsøknad i Horisont Europa.

Vinnerens forskning har vært preget av en kombinasjon av høye ambisjoner, noe som reflekteres i et usedvanlig høyt antall publikasjoner og siteringer, og en sterk forankring i relevans og lokal og nasjonal kontekst. Dette gjenspeiler seg blant annet i at hans forskning veksler mellom teoriutvikling og anvendelse av de teoretiske innsiktene i empiriske arbeider. Han har f.eks. gjort viktige teoretiske nyvinninger innen forskningen på og forståelsen av bakkebyråkraters rolle. Hans forskning (i samarbeid med bl.a. Dag Album og Erik Børve Rasmussen) om prestisjehierarkier i helsevesenet spiller en sentral rolle i Kvinnehelseutvalgets NOU (NOU 2023: 5 - regjeringen.no), og han bidro også med innspill til utvalget.

Vinnerens senere forskning har blant annet dreid seg om digital samhandling, og han er medlem i og har bidratt til det Erasmus+-finansierte “Telepresence Experience Network”, der teknologer, forskere, lærere og andre møter for å diskutere hvordan man kan utvikle og ta i bruk ny teknologi for mennesker som har vanskelig for å delta fysisk på skolen. Nettverket utvikler bl.a. materiell som kan brukes for alle som ønsker å komme i gang med denne typen teknologi: Materials – Telepresence Experience Network.