Nytt nettverk for forskningsdatahåndtering

Nyhetportlet

Nytt nettverk for forskningsdatahåndtering

Nytt nettverk for forskningsdatahåndtering

Nytt nettverk på OsloMet skal fremme håndtering av ulike typer datamaterialer, digitale verktøy og metoder, gjennom arrangering av månedlige lunsjsamlinger på Universitetsbiblioteket.

I dag er stadig mer av vår verden i data-form, noe som også har konsekvenser og muligheter for forskningen. Digitaliserte, digitale materialer og data må håndteres på nye måter, med nye metodologiske og metodiske innganger. I tillegg finnes det et hav av forskningsverktøy der ute, som gir flere muligheter for nye former for databehandling og analyse. 

Målet til det nye nettverket, Symploké, er derfor å konsolidere ekspertise og kunnskap, samt å bidra til metodeutvikling og kompetanseheving ved OsloMet.

Bak initiativet står universitetsbibliotekar, Marianne Wehus, som forvalter forskningsdataarkivene Surveybanken og DataverseNO på OsloMet, og forsker Camilla Holm Soelseth (AFI/SVA), som har en doktorgrad i bibliotek- og informasjonsvitenskap fra OsloMet.   

Månedlig faglig påfyll

En gang i måneden vil de invitere til lunsjsamling hvor alle interesserte kan komme for gratis kaffe og faglig input i form av presentasjoner, temamøter, verksteder og fremvisning av bestepraksis fra forskningsprosjekter som har tatt i bruk digitale data, metoder og/eller verktøy.

Dette kan være alt fra materialer fra nettet og digitaliserte arkivsamlinger, til det å gjøre teknografiske analyser av teknologi eller nettverksanalyser, til bruk av verktøy som Voyant, for å jobbe med store mengder tekst som data.  

Første samling er 7. mai

Oppstart og første samling skjer 7. mai på Universitetsbiblioteket P48. Her presenteres nettverket, planer fremover, samt presentasjon av det å jobbe med chatlogger som data.

Kjersti Stabell Wiggen fra Arbeidsforskningsinstituttet AFI vil presentere arbeidet med å tilrettelegge og tilgjengeliggjøre data fra chattetjenester for unge som sliter psykisk, og hvilke forskningsmuligheter det gir.  

Planer fremover

Senere i 2025 vil Symploké holde workshop i bruk av 4CAT, OsloMet sitt innsamlings- og analyseverktøy for materialer fra sosiale medier, presentasjon av Nasjonalbiblioteket sitt webarkiv (arkiv for norske nettsider) og hva man kan bruke det til i forskning, samt invitere til temamøte om CARE-prinsippene: datahåndtering i et urfolksperspektiv.