Emneansvarlige Sylvia Hansen og Katrin Lindeflaten ved Fakultet for helsevitenskap, holdt et frokostmøte der de fortalte om utviklingen av læringsaktivitetene.

Nye læringsformer engasjerer
OsloMets sykepleieutdanning har i høst samarbeidet med DIGIN om nye læringsaktiviteter på flere emner. Responsen fra studentene er spesielt god i ett av emnene. Les og bli inspirert!
Universitetslektor Sylvia Hansen og førstelektor Katrin Lindeflaten er ansvarlige for emnet SYKP1010 Grunnleggende sykepleie 1 ved OsloMets sykepleieutdanning. I høst tok de grep etter å ha lagt merke til at deres emne får mindre oppmerksomhet fra studentene i forhold til det andre emnet i første semester av utdanningen.
I samarbeid med DIGIN, universitetets ressurssenter for læringsdesign, har de utviklet mer engasjerende og effektive læringsaktiviteter for å styrke studentenes læring.
Gjorde flere endringer
Dette er endringene som ble gjort:
-
Arbeid med case
Studentene fikk tilgang til case som forberedelse til seminarundervisning. Casene var generert med kunstig intelligens og kvalitetssikret av undervisere, og tok utgangspunkt i kjernebegreper fra pensum. Studentene skulle forklare begrepene med egne ord og støtte seg til pensumlitteraturen. Før seminarene gikk underviserne gjennom svarene for å avdekke felles misforståelser, noe som styrket diskusjonene i seminarene. Gjennomføringsgraden for disse forberedende aktivitetene som ikke var obligatoriske, lå på opptil 96 % gjennom semesteret. -
Medstudentvurdering
Studentene fikk oppgaver i å gi og motta tilbakemeldinger på egne og andres tekster. Hvordan gi og ta imot tilbakemelding på en god måte er kompetanse som er viktig både i studiehverdagen og i arbeidslivet. Flere av studentene opplevde det som nyttig å få nye perspektiver ved å lese andres tekster. -
Animasjonsvideo til eksamen
Eksamen i SYKP1010 er en gruppebasert hjemmeeksamen. Eksamensoppgaven ble endret til å inneholde to caser, der det ene ble presentert som en spesiallaget animasjonsfilm. Flere studenter rapporterte at dette førte til bedre samarbeid og bedre fordeling av oppgavene seg imellom.
Positive resultater
Nylig delte DIGIN og de emneansvarlige sine erfaringer i et åpent frokostmøte på OsloMet.
– Vi opplever at både undervisere og studenter er fornøyde med å gå over til casearbeid som forberedelser til undervisningen, sa emneansvarlig Sylvia Hansen.
– Underviserne rapporterer at studentene i høst har møtt mer forberedt, noe som gir en bedre dynamikk i gruppene og gjør at vi kommer raskere videre i temaene vi jobber med, sa kollega Katrin Lindeflaten.
Studentene har også opplevd at arbeidet med case i forkant av undervisningen gjør dem bedre rustet.
– Det var fint å kjenne igjen begrepene som det ble snakket om i undervisningen, og som vi skulle gjøre oppgaver til, fortalte en av studentene.
Flere trakk også frem at bruk av video i casene skaper engasjement og større innlevelse.
Utvikler videre
Emneevalueringene og intervjuer med både undervisere og studenter, har gitt klare tilbakemeldinger om at forberedelsesaktivitetene er ønsket og verdifulle. Samtidig har de emneansvarlige fått konkrete forslag til forbedringer for å gjøre aktivitetene enda bedre tilpasset studentenes behov.
– Vi har blant annet fått tips til hvordan aktivitetene kan justeres for bedre å treffe den unge studentgruppen bedre, og også til hvordan underviserne kan bruke aktivitetene mer effektivt som en del av undervisningsopplegget, sier Sylvia Hansen og Katrin Lindeflaten.
De emneansvarlige samarbeider nå med DIGIN for å videreutvikle aktivitetene til å bli enda mer interaktiv og praksisnær.
– Dette arbeidet er en del av en kontinuerlig innsats for å styrke læringsutbyttet og gi studentene en best mulig start på sykepleiestudiet, sier de.
– Vi håper dette arbeidet kan inspirere andre undervisere som ønsker å styrke læringsutbyttet og studentengasjementet i sine emner.
Ønsker du hjelp av DIGIN?
Ønsker du mer informasjon om prosjektet, eller hjelp fra DIGIN?
Kontakt: digin@oslomet.no