Mann med ballonger. Et av bildene til fotojournalistene.

Foto: Tobias Schildmann Mandt. Tekst: Pål Arne Kvalnes.

Laget sin egen praksisplass

Hver vår sendes førsteklassingene i bachelor i fotojournalistikk ut i lokalavispraksis. Da dette ikke gikk laget de like gjerne sin egen lokalavis.

– I år var planen at de skulle til Sunnhordland, Hallingdølen og NRK Telemark hvor de går inn i den redaksjonelle driften og jobber som fotojournalister. Det lot seg ikke gjøre i år, men vi ville gjerne at de skulle få en lignende erfaring som lokalavispraksisen gir, forteller ansvarlig redaktør og universitetslektor Ellen Lande Gossner.

«Søringen»

Litt av poenget med å ha praksis i lokalavis er å få trening i å oppsøke mennesker og løse fotografiske oppgaver på under varierte omstendigheter.

– Så da valgte vi å etablere vår egen lokalavis her i Oslo, på egen nettside og Instagram, sier Lande Gossner.

Lokalavisen fikk navnet «Søringen».

Alle studentene møtte på morgenmøter hver morgen, var ute på selvvalgte og tildelte oppdrag og måtte levere innen deadline hver dag, sier redaktøren.

Blant det morsomste

Tobias Schildmann Mandt er en av studentene som fikk prøve seg i den egenkomponerte lokalavisen.

– «Søringen» var utelukkende en positiv opplevelse, omstendighetene tatt i betraktning. Mange gleder seg til å reise ut til forskjellige redaksjoner i landet, men det vi endte med var absolutt utdanningen verdig, sier Schildmann Mandt.

Schildmann Mandt tror nok at arbeidet ble mer uavhengig enn hva det ville blitt i en ekte lokalavis, men mener allikevel de lærte det de skulle.

– Til syvende og sist tror jeg vi sitter igjen med det viktigste læringsutbyttet som er praktisk erfaring fra det å dra ut i felten, sier han.

To personer med ballonger

Foto: Tobias Schildmann Mandt.

Kongen av ballonger

En av sakene Schildmann Mandt jobbet med fikk tittelen «Kongen av ballonger» (soringen.no).

– Akkurat denne saken var blant de morsomste å jobbe med i praksis. Kilden min, Chi Kong Shum, var ivrig og interessant og gjorde det lett å få kontakt.

Å bli trygg på å oppsøke mennesker er noe det kreves trening i for å bli god på.

– Noe av det mest ubehagelige jeg vet om er å ta kontakt med og møte fremmede. Så det å få en gode opplevelse med denne kilden og en god sak var gull verdt, sier studenten.

Få opp turtallet

Den aller viktigste læringen for studentene i denne praksisen var å komme seg ut blant folk og løse varierte oppgaver.

– Det viktigste var å komme seg ut blant mennesker, jobbe variert og i høyt tempo, få opp turtallet og arbeide selvstendig fotografisk og journalistisk, sier Lande Gosser.

Sakene til studentene ligger nå tilgjengelig på soringen.no og på Instagram under @foto_oslomet1 (instagram.com).