Siste nytt - Ansatt

Et godt liv på hjemmekontoret

(Foto: Mostphotos.com)

Et godt liv på hjemmekontoret

Alle ansatte som har mulighet, skal jobbe hjemmefra en god stund fremover. Her får du en ikke-fullstendig guide i koronaens tid.

Hjemmekontor kan faktisk ha sine klare fordeler hvis man klarer å innrette seg på en god måte. Men hva er en god måte?

Det kan være ulikt. Noen har anledning til å jobbe fullt hjemmefra, andre har ansvaret for små barn eller skolebarn som skal undervises. Noen er to voksne med barn, andre er eneforsørgere mens atter andre igjen har andre livs- og bosituasjoner. One size does not fit all. Likevel, tilpass punktene under til din situasjon, så ønskes du lykke til med å skape en produktiv og trivelige arbeidsplass – hjemme.

Sett opp en ukeplan

Begynn med å lage en ukeplan tilpasset deg og eventuelt din families situasjon. Oppdater din jobbkalender etter denne slik at dine kollegaer også får en oversikt over din tid og tilgjengelighet.

Etabler gode rutiner

Legg deg og stå opp til vanlig tid og start og slutt arbeidstiden som planlagt. Hopp ut av pysjen og kle deg slik at ditt åsyn tåler et Skype- eller Teams-møte med videofunksjonen påskrudd.

Få din daglige dose bevegelse og D-vitaminer

Det er ikke gitt at arbeidsstillingen i sofaen eller ved kjøkkenbordet hadde passert en arbeidsplassvurdering. Sørg for bevegelse i løpet av dagen, og kombiner det gjerne med et påfyll av D-vitaminer ved å ta deg en tur ut i våren.

Det finnes også utallige treningstilbud på nett, både trim for eldre og unge, og ellers for enhver smak og form. For dere som er hjemme med barn, hjemmeskolen har bevegelse på timeplanen hver dag – beveg dere sammen så bli det mer sosialt for store og små.

Minimer distraksjoner

Lettere sagt enn gjort enten man har hjemme alene- eller hjemme med hele familien-kontor. Men med noen grep kan det bli enklere å oppnå. Nå som nasjonen er i en unntakstilstand uten like i fredstid, er det fristende å holde seg løpende oppdatert i nettavisene. Det stjeler både mye tid og er kanskje ikke den beste oppskriften på å «Keep calm». Både for e-post og nettaviser kan et tips være å sjekke jevnlig, men ikke hele tiden. Skru ellers gjerne av push-varsler og sett telefonen på lydløs.

Et eget rom

Det er ikke bare Virigina Woolf som har drømt om A Room of One´s Own. Og et eget rom kan være så mangt. Hvis du ikke har et tilgjengelig rom med en dør som kan lukkes hjemme, installer deg i en krok i stuen eller lag en hyggelig avskjermet arbeidsplass der du kan. Hvis du bor sammen med andre, lag noen felles regler for forstyrrelse så kan man jo håpe på at de bli sånn passe overholdt. Og hva med å innføre en as clean as possible desk policy på hjemmekontoret? Bra for både orden og virusbekjempelse.

Fra fysisk til digitalt arbeidsmiljø

Arbeidsstokken blir nå dyttet over på digitale samhandlingsplattformer. Arbeidsmiljøet kan til en viss grad ivaretas også her. Sjekk inn med ditt team og dine faste samarbeidspartnere jevnlig, inviter på digitale kaffepauser og hva med å innimellom ta lunsjen foran skjermen sammen?

Kriser, kreativitet, klima og kultur

Norge er i en krisetilstand. Det er mye alvor, men ut av kriser kommer det også mye kreativitet, innovasjon og nytenkning. Hvorfor ikke bruke noen av den roen og freden som man får i ensom majestet på hjemmekontoret til å reflektere over nye måter å jobbe og leve på?

Tenk så digitale vi blir! Etter denne krisen vil OsloMet ansatte ha gjort et kompetansebyks i retning av enda bedre digital samhandlingskompetanse. Mer av det fremover kan være både tidsbesparende og klimavennlig idet reisevirksomhet reduseres.

OsloMet har som en følge av koronaviruset måtte utsette og avlyse alle kulturtilbud på ubestemt tid. Det gikk ikke imidlertid ikke lang tid før det poppet opp ideer på hvordan man tenke alternativt her. Så – følg med på OsloMet i sosiale medier – plutselig byr vi på et digitalt pop up kulturarrangement.

Stay tuned!

Nyttige lenker: