Hedret OsloMet-forskere

Nyhetportlet

Bilde av prisvinnerne.

Tre av prisvinnerne: Kristin Skare Orgeret, Semih Gonen og Robert Buch.

Hedret OsloMet-forskere

Vinnerne av forskningsprisen, formidlingsprisen, innovasjonsprisen og prisen for lovende forskere er kåret. Se hvem som ble hedret under OsloMets forskningsdag.

Tre enkeltforskere og ett fagmiljø mottok priser for sin innsats under OsloMets forskningsdag 30. november. Prisene går til ansatte og fagmiljøer ved OsloMet som har utmerket seg innenfor forskning, innovasjon og formidling det siste året. Nytt av året er en egen pris for lovende forskere.

Årets prisvinnere er:

– Jeg vil takke hver og en av prisvinnerne for innsatsen og gratulere dem med velfortjente priser, sa rektor Christen Krogh.

Krogh delte ut prisene sammen med viserektor Per Martin Norheim-Martinsen.

– Jeg er spesielt glad for å se hvordan alle prisvinnerne arbeider med forskning og innovasjon som bidrar til å forbedre samfunnet på ulike måter. Til sammen representerer de den store bredden i forskningstemaer ved OsloMet, sier Krogh.

Les juryens begrunnelser for tildelingene under.

Viste fram forskningen

Den årlige forskningsdagen er en feiring av forskning og forskere ved OsloMet. Ved siden av prisutdelingene fikk tilhørerne presentert smakebiter fra OsloMets forsknings- og innovasjonsprosjekter, deriblant OsloMet Holmlia, et forsknings- og innovasjonsprosjekt om hjerneaktivitet ved gange og balanse og flere prosjekter innenfor temaet klimapolitikk og styring i byer.

Oleksandra Deineko, Scholars at risk-forsker på NIBR, fortalte om OsloMets samarbeid med universitetet i Kharkiv og forskningsprosjektene samarbeidet har resultert i.

Varaordfører Abdullah Alsabeegh i Oslo kommune og næringssjef Maria Hermansdatter Hoff fra Lillestrøm kommune var også tilstede og presenterte sine forventninger for samarbeidet med universitetet i fremtiden.

Juryens begrunnelse for prisene

Formidlingsprisen

Vinner: Professor Kristin Skare Orgeret ved Institutt for journalistikk og mediefag.

Kandidaten er en aktiv og engasjert formidler av sin fagkunnskap knyttet til medier, makt og journalistikk. Gjennom forskningsformidling og deltagelse i det offentlige ordskiftet bidrar hun til å øke oppmerksomhet rundt, og kunnskap om, viktige temaer for demokrati og samfunnsliv. Kandidaten formidler komplisert stoff på en lettfattelig måte, er «ujålete, konkret og konsis», og er hyppig brukt som intervjuobjekt og kommentator i dagspressen, NRK og TV2 innenfor en rekke områder knyttet til medier og demokrati, ytringsfrihet, konflikt, sikkerhet for journalister, krig- og fredsprosesser generelt og til mer saksspesifikke temaer som terror i Frankrike, mediedekning av #metoo eller afrikansk politisk kommunikasjon.

Kandidaten er fast medlem av NRKs Fredagspanel siden 2019 og bidrar fast i NRKs Helgemorgen der hun kommenterer og analyser aktuelle saker fra et medieperspektiv. Kandidaten utmerker seg ved å være like dedikert og engasjert i formidlingen gjennom riksdekkende medier som hun er i formidling i kurs for en liten gruppe kvinnelige journalister fra Mali, eller formidling til norsk ungdom, for eksempel. Hun forener formidling og forskning på en utmerket måte, og bringer dermed kunnskap ut til stadig nye grupper utenfor OsloMet.

Siden Russland invaderte Ukraina i februar 2022 har kandidaten brukt sin ekspertise om medienes rolle i krig og konflikt til å informere i offentligheten. Hun er fast ekspert i ‘NRK svarer om krigen i Ukraina’, har deltatt i alle de store nyhetssendingene på radio og tv en rekke ganger, stilt til intervjuer på tv, i radio og aviser, skrevet kronikker og deltatt i debatter om informasjonskrigen, digitale plattformer og propaganda, om situasjonen for kritiske journalister i Russland og om president Zelenskyjs taler og bruk av sosiale medier.

Gjennom solid formidlingsinnsats over tid løfter kandidaten mediefaglige spørsmål opp og inn i norske mediers dagsorden og inn i samfunnsdebatten generelt, og slik er hun med på å bygge bro mellom forskningen og det offentlige rom. Gjennom sitt engasjement bidrar hun til å skape arenaer for dialog og refleksjon og til økt oppmerksomhet og kunnskap om utfordringer og muligheter knyttet til medienes rolle i samfunnet.

Innovasjonsprisen

Vinner: Førsteamanuensis and AI-gruppeleder Gustavo Borges Moreno e Mello, Institutt for informasjonsteknologi. 

Kandidaten har gjort en imponerende innsats for å utvikle og styrke samarbeidet mellom AI-gruppen og andre forskningsgrupper og team på tvers av instituttet og TKD-fakultetet.

Kandidaten har vært sentral i etableringen av svært innovative og unike miljøer i Norge, som kvantedatamaskinene og Ocean Lab. Han startet seminarserien om intelligent helse og smarte byer. Kandidaten har bidratt til etableringen av NeuralMet, en studentdrevet organisasjon for studenter innen AI, med særlig fokus på studentenes samarbeid med industri og startups.

Hans initiativ strekker seg utover TKD-fakultetet, og han har blant annet lansert AI-journalistikken sammen med Institutt for journalistikk og mediefag (SAM) og vært en pioner i nye samarbeid mellom OsloMet og privat sektor. Kandidaten har initiert nye måter å jobbe med nyhetsmediene på for å støtte undersøkende journalistikk og bidra til å fremme åpenhet og demokratisk deltakelse. Under hans ledelse har AI Lab støttet undersøkelser ledet av International Consortium of Investigative Journalists, NRK, Faktisk.no og andre. Teamet har bidratt til å forbedre etterforskningsmetoder og introdusert metoder fra datavitenskap til journalister.

Kandidaten har også sammen med Gründergarasjen initiert en Bootcamp for studenter og ansatte ved OsloMet for å gi dem kunnskapen og kompetansen som trengs for å utvikle nye oppstartsbedrifter og innovasjonsprosjekter.

Kandidatens innsats og initiativ har vært et viktig bidrag til å bygge en kultur for innovasjon ved OsloMet blant ansatte og studenter.

Prisen for lovende forskere

Vinner: Dr. Semih Gonen, Postdoktor, Institutt for bygg og energiteknikk.

Kandidaten er en meget aktiv postdoktor med seks tidsskriftartikler, hvorav tre i nivå 2-tidsskrifter, og fem konferanseartikler han publiserte i løpet av sine 18 måneder ved OsloMet. I tillegg til postdoc-prosjektet har han jobbet med ulike spennende temaer, som å overvåke vibrasjonene i Munchs malerier og drive-by-overvåking av broer. Han utvikler også samarbeid med internasjonale eksperter.

To hovedområder innenfor kandidatens arbeid ved OsloMet påvirker samfunnet på to måter. Hans arbeid med strukturell helseovervåking (SHM) av broer er direkte relatert til innbyggernes sikkerhet, noe de nylige brokollapsene i Norge har demonstrert, samt hvordan transportsystemet og økonomien fungerer. SHM bruker vibrasjonsresponsen til broer for å oppdage skader tidlig og sette i verk vedlikeholdsstrategier som har betydning både for sikkerhet og økonomi. Det kan også lette behovet for betydelige reparasjonsarbeider som resulterer i brostengninger og økt karbonavtrykk. Dermed forhindres ikke bare brokollapsene, men bidrar også til landets økonomiske konkurranseevne på grunn av mer robust infrastruktur.

Kandidatens studier av Munchs malerier favner Norges kulturarv og bidrar til å bevare den. Kandidaten kartlegger sammen med kolleger effekten av støt og vibrasjoner på Munchs malerier under transport og utstilling på Munchmuseet. Malingstapet disse vibrasjonene forårsaker er et tap av kulturarven og enorme mengder ressurser brukes på konsolideringsarbeid hvert år.

Kandidaten er en ung meget aktiv, kunnskapsrik og vennlig forsker. Han prøver alltid å dele sine erfaringer med sine kolleger og andre forskere ved OsloMet. Han motiverer dem alltid og er en viktig bidragsyter til et vennlig og positivt arbeidsmiljø.

FoU-prisen

Vinner: Professor Robert Buch og hans forskningsgruppe Organisasjonspsykologi.

Kandidaten og hans forskningsgruppe utmerker seg med omfattende forskning av høy kvalitet. Kandidaten ble for fem år siden OsloMets yngste professor, har en meget høy forskningsproduksjon og en rekke publikasjoner på nivå 2 og i Financial times liste over verdens beste journaler. Forskningsgruppen består av et forskerteam dedikert til leder-medarbeiderrelasjoner, human resource management (HRM), arbeidsmotivasjon, helse og velvære, virtuelle team og prosesser, arbeidsklima og prestasjoner.

Forskningsgruppens må er å publisere empiriske, teoretiske og anvendte bidrag av høy internasjonal kvalitet. Ved å bruke både kvantitative og kvalitative forskningsmetoder, samarbeider de med både offentlige og private organisasjoner for å fremme sunne og produktive arbeidsplasser.

Kandidatens arbeid bidrar til å forstå trivselen til mennesker på arbeidsplassen. Han studerer også forholdet mellom ledere og følgere, med noen gjennombruddsteorier og studier angående viktigheten av det sosiale forholdet mellom ledere og ansatte. Dette bidraget fremmer sosialt ansvarlige ledere.

I tillegg til å levere forskning på høyt nivå så bidrar også kandidaten i formidling av forskningen og viktig kunnskap gjennom flere pensumbøker og gjennom allmenn formidling i media.

Kandidaten er en kollega som hjelper alle rundt ham til å lykkes. Han er ikke den ensomme ulven som bare jobber med stjerneforskerne andre steder. Han tar med kolleger på forskningsprosjekter, hjelper kolleger når de står fast, og motiverer også alle rundt seg til å utmerke seg i forskning. Dette har bidratt til å bygge en solid forskningsgruppe.