Forskningsdagene på Holmlia

Nyhetportlet

En person i gul OsloMet-t-skjorte står sammen med tre elever med ryggen til foran en skjerm med bilder av pokemon-figurer.

På forskningstorget fikk elevene blant annet lære om kunstig intelligens og bruke KI til å designe egne pokemon-figurer. (Foto: Jeff Lugowe)

Forskningsdagene på Holmlia

Som et prøveprosjekt har OsloMet hatt forskningsdager for skoleelever i våre lokaler på Holmlia. Arrangementene var i samarbeid med bydel Søndre Nordstrand og andre lokale aktører.

Her kunne innbyggere i bydelen, forskere og studenter møtes.

– Med disse arrangementene ønsker vi å bidra til ny kunnskap, vekke nysgjerrighet og gi besøkende muligheter til å teste og utforske sammen med oss, sier Mette Tollefsrud, som er prosjektleder for OsloMets satsning på Holmlia.

Arrangementene 20. og 21. september er en del av de årlige nasjonale forskningsdagene.

En mann med mikrofon i hånda holder opp en brikke laget av sopp for publikum. En annen mann står vendt sidelengs ved siden av.

Hvordan kan sopp bli til bygningsmaterialer? Foredrag ved gründere og tidligere OsloMet-studenter (foto: Mina K. Abrahamsen)

Det var forskningsaktiviteter i lokaler ved Holmlia senter gjennom Ungforsk for 10. klasse og 1. klasse på videregående. Elevene fikk delta på vitenshow, workshops og forelesninger.  Publikum ser på en kvinne i hvit frakk som holder en lang stav med en flamme på mot en ballong
De eldste elevene fikk blant annet oppleve et vitenshow. (foto: Mina K. Abrahamsen)

For 5. til 7. klasse ved barneskoler i nærområdet var det mini-forskningstorg. Til sammen var over 560 barn og ungdom fra skoler i Oslo og Viken påmeldt til aktivitetene på Holmlia. Mette Tollefsrud forteller at målet er å utvide tilbudet til neste år.

Fire elever med ryggen til står foran et bord med pc-er. I bakgrunnen står en roll-up med OsloMet-logo
Kvanteteknologi var et av temaene barneskoleelevene fra nærområdet fikk utforske (foto: Mina K. Abrahamsen).

Kveldsarrangement om ungdom

I tillegg til aktivitetene på dagtid var det et kveldsarrangement for alle interesserte med temaet: «Ungdommene i Oslo Sør: Hva kan vi lære av Rinkeby og Sverige?».

En fullsatt sal fikk høre innlegg fra forsker Monika Grønli Rosten fra OsloMet, ungdomsleder Sureh-Zamir Abdi fra Rinkeby i Stockholm og prosjektleder i NAV Faiza Kassim, om hvordan ulike aktører kan samarbeide om å bruke ungdoms ressurser til å utvikle både tjenester og lokalsamfunn.

Publikum ser på en man som står ved en talerstol foran en roll-up med OsloMet-logo
På kveldsarrangementet delte Shureh-Zamir Abdi, ungdomsleder i Stockholm kommune erfaringer fra Rinkeby.

Her er noe av det elevene fikk oppleve på forskningstorget

  • Bilkollisjoner og hjertestans: Hva har det med energi å gjøre? Hva kan du gjøre for å unngå å bli skadet i en bilkollisjon? Blir du sliten av hjerte- og lungeredning? Er maskiner bedre enn mennesker til å redde liv?
  • Kvanteteknologi: Med kvanteteknologi kan vi løse mange problemer i framtiden. Lær hva en kvantedatamaskin er og hva den kan brukes til, og prøv deg på eggeløp med et veldig rart egg.
  • Kunstig intelligens. Lag din egen pokemon: Kunstig intelligens kan være både nyttig og skape problemer. Lær om hva vi bør tenke på hvis vi skal bruke kunstig intelligens, og bruk teknologien til å designe din egen pokemon.
  • Blodsukkermålinger: Hvordan kan vi bruke teknologi for å måle kroppens energi? Med ny teknologi, kan vi måle hvor raskt sukkeret kommer i blodet, og vi kan lese av mengden sukker på telefonen vår.  
  • Superhelters energi! Hjelp oss å svare på spørsmål om en superhelt. Hvor henter helten sin energi fra? Hvilken betydning har energien i historiene om helten? Kan vi lære noe av denne helten om energi?

Ønsker du mer informasjon om Forskningsdagene på Holmlia, ta gjerne kontakt med André Alfredsen ved Avdeling for samfunnskontakt og kommunikasjon.