Informasjon til komiteleder ved SAM - Ansatt

Informasjon til komiteleder ved Fakultet for samfunnsvitenskap (SAM)

Informasjon til komiteleder ved Fakultet for samfunnsvitenskap (SAM)

Til komiteleder ved SAM disputaser

Vurderingskomiteen for en doktorgradseksamen fungerer som et team, men deltakerne har noe ulike roller, særlig i forbindelse med disputasen, se veiledende oversikt for disputasdagen ved SAM
 
Førsteopponenten presenterer hensikten med, og resultatene av, den vitenskapelige undersøkelsen, og setter gjerne avhandlingen inn i en større faglig sammenheng, maks 20-30 minutter.  Deretter åpner førsteopponenten for de konkrete diskusjons- og ankepunktene i avhandlingen, og som doktoranden skal svare for, rundt 60 minutter.  Annenopponenten bør bruke noe kortere tid enn førsteopponenten, normen er 45 minutter. 
 
Opponentene fordeler selv oppgavene seg imellom. Det legges opp til at disputasen totalt skal ta høyst tre timer, inklusive en pause på ca. 15 min. mellom de to opponentene.  

Faglig og administrativ rolle 

Tredjeopponenten i bedømmelseskomiteen er fullverdig medlem av komiteen, men har også en dobbeltrolle. Hun/han er både faglig medlem av komiteen og komiteens leder. Ved frafall av første- eller andreopponenten må tredjeopponenten være beredt til å tre inn for den som ikke kan møte. 
Hun/han har ansvaret for å samordne og organisere komiteens arbeide og er bindeleddet mellom administrasjonen og komiteen. Komiteleder har et særlig ansvar for at komiteens arbeid forholder seg til ph.d.-forskriften (lovdata.no) og OsloMet sine retningslinjer for graden philosophiae doctor.   

Tidsfrister 

Komiteens innstilling skal helst foreligge senest tre måneder etter mottatt avhandling. Tredjeopponenten sammenstiller innstillingen og sender den til ph.d. -administrasjonen. Disputas kan avholdes fire-seks uker etter mottatt innstilling fra komiteen. Tentativ dato, gjerne to-tre mulige datoer, bør avtales så tidlig som mulig og sendes til ph.d.-administrasjonen som avklarer med aktuelle deltagere hvilken dato som passer. Disputasdag bør helst ikke være på en fredag eller dag før helligdag eller inneklemte dager. Tema for prøveforelesningen oversendes ph.d.-administrasjonen senest tre uker før disputas.  

Disputasen 

Dagen før, og under disputasdagen er tredjeopponenten «vert» for komiteen; viser veien og koordinerer aktivitetene. De eksterne komitemedlemmene bør komme til Oslo dagen før disputasen. Tredjeopponenten avtaler en arbeidsmiddag på en passende restaurant for hele komiteen kvelden før disputasen.  Utlegg for middagen dekkes i etterkant av instituttet, bruk DFØ appen for refusjon. Det er statens satser for bevertning som skal brukes. 
 
På disputasdagen møter tredjeopponenten de eksterne komitemedlemmene og følger dem til møterommet som er avsatt til formålet. Møterommet er reservert fra kl. 09.30 på disputasdagen og står til komiteens disposisjon hele dagen. Kaffe, te, frukt/kake vil bli servert på møterommet ved ankomst. Lunsj serveres samme sted like etter prøveforelesningen.    
 
Disputasen avsluttes vanligvis rundt kl. 14.30.  
 
Komiteen vil vanligvis også bli invitert av doktoranden til doktorgradsmiddag/fest om kvelden. Det er vanlig at komiteleder holder en tale under middagen.