Published
Latest update
Coronavirus in Norway
Our campuses are open. Please read updated information for students and staff on our website.
For å få best mulig utbytte av opplæringen, anbefaler vi at alle går gjennom ”Kom i gang med Teams grunnkurs” på forhånd. Her finner du opplæring i Teams.
Vi anbefaler alle å laste ned programmet til pc-en sin for å redusere trafikken på nett, spesielt i denne perioden da det er høy belastning på nettet.
Det er også mulig å bruke Teams uten å laste ned programmet ved å bruke online-versjonen. Logg deg inn i 365.oslomet.no og klikk på Teams-logoen. Et tips er å lage et bokmerke for å enklere finne tilbake.
Du kan også bruke Teams på mobiltelefonen og nettbrettet. Last ned appen i din app-butikk, åpne den og koble appen til din brukerkonto på OsloMet.
For å finne om det allerede finnes et team som dekker behovet, kan du søke blant de teamene som du er medlem i.
Hvis du vil sende en personlig melding til en eller flere kollegaer, trenger du ikke å opprette et eget team for å komme i gang.
Du kan invitere til gruppemøte med Teams ved å legge til en Teams-lenke i Outlook-invitasjonen:
Er dere mange i et møte? Slik går dere fram for at det skal bli vellykket.
Før du poster innlegget, finn ut om noen har skrevet noe om temaet før ved å bruke søkefeltet og søke på nøkkelord.
Hvis noen har postet om temaet før, kan du poste innspillet ditt i tråden til den opprinnelige posten.
For deg som ansatt på OsloMet gir Teams nye muligheter til en enklere arbeidshverdag. Her er noen eksempler:
For deg som leder betyr Teams en ny kommunikasjonskanal rett ut til alle i din enhet. Med både innlegg, kommentarer og chat har du mulighet å nå alle i enheten.
Med team etablert i fakultetet, instituttet, seksjonen eller studielederområdet kan du være både mer synlig og aktiv i den fortløpende dialogen i enheten. Som leder forsterker du din tilstedeværelse internt i organisasjonen.
På OsloMet bruker vi mange digitale verktøyer for å forenkle arbeidshverdagen vår. To av disse er Teams og Zoom. Begge er viktige applikasjoner som overlapper noe i funksjonalitet, men som til tross for det har sine unike muligheter som er viktig å kjenne til.
For deg som funderer på hva du skal bruke når så er dette noen av forskjellene mellom Teams og Zoom:
Det vil bli en gradvis avvikling av filområdet K, og K vil ikke være i bruk ved utgangen av 2021. Prosjektet som koordinerer dette arbeidet styres av IT og arbeidet er inndelt i to faser.
I Fase 1 er det fokus på å flytte filer på fakultetene. På hvert fakultet er det oppnevnt leder for en referansegruppe som har i oppgave sammen med prosjektet å planlegge arbeidet videre lokalt. Opplæring, flytting av filer og eventuelt etablering av nye team og kanaler koordineres gjennom referansegruppen på fakultetet. Dette arbeidet er godt i gang.
Planlagt oppstart for Fase 2 er første kvartal 2021 og starter parallelt med flytting av filer fra K til Teams på fakultet. Fase 2 berører enhetene i fellesadministrasjonen samt SVA og SPS. Både Fase 1 og 2 er planlagt avsluttet i løpet av 2021.
Det er flere grunner at vi skifter fra K til Teams for fillagring. De viktigste er:
For å få best mulig utbytte av opplæringen, anbefaler vi at alle går gjennom ”Kom i gang med Teams grunnkurs” på forhånd.
Avdeling for IKT planlegger nå alternative opplæringsopplegg i implementeringen av Teams. Ved spørsmål, kontakt itservicedesk@oslomet.no.
Canvas har en åpen samling av videoer og veiledninger "Kom i gang med Teams"(canvas)
Microsoft utvikler Teams fortløpende og vil ha nye funksjonaliteter. Vil du lære mer? Microsoft har en rekke instruksjonsfilmer og kurs tilgjengelig på sine nettsider (support.microsoft.com)