Pålegger sletting av TikTok og Telegram

Nyhetportlet

Bilde av TikTok på en mobiltelefon.

Foto: Mostphotos

Pålegger sletting av TikTok og Telegram

Alle ansatte som har tjenesteenheter fra OsloMet som mobiltelefon, PC og nettbrett pålegges å slette appene TikTok og Telegram, dersom de har lastet inn disse.

Etter Nasjonal sikkerhetsmyndighets (NSM) vurdering medfører det høy risiko dersom den kinesisk-eide appen TikTok og appen Telegram, som har russisk opprinnelse, installeres på tjenesteenheter som har tilgang til virksomhetens interne digitale systemer som for eksempel e-post, Teams og SharePoint.   

- OsloMet har et selvstendig ansvar for å vurdere sikkerhetssituasjonen ved bruk av universitetets interne systemer. Det er konkludert med at alle ansatte som har tjenesteenheter fra OsloMet som mobiltelefon, nettbrett og PC pålegges å slette appene TikTok og Telegram hvis de har installert dette på enhetene, og heller ikke bruke TikTok eller Telegram fra tjenesteenhetene, sier IT-direktør Ketil Are Lund.

Anbefaler sletting på private enheter 

Ansatte som har TikTok eller Telegram på enheter de eier selv, og som benyttes til å få tilgang til OsloMets interne digitale systemer anbefales å slette appene, og heller ikke bruke TikTok og Telegram fra disse enhetene. 

Dersom det er tjenstlig behov for TikTok eller Telegram, må det brukes separate enheter forbeholdt denne typen formål, og som ikke har tilgang til OsloMets interne systemer. Om det er behov for dette må det avklares med nærmeste leder.  

NSM peker i sine vurderinger på den økende bruken av sosiale medier i befolkningen og at de ulike appene samler inn til dels omfattende data om brukeren. Dette er en problemstilling som befolkningen bør være kjent med.

OsloMet anbefaler derfor at studenter som har tilgang til OsloMets interne digitale systemer for eksempel e-post, Teams, SharePoint og Canvas fra sine private enheter, også sletter TikTok og Telegram og ikke bruker TikTok og Telegram fra enheten. Dette vil bidra til å redusere risiko for at informasjon og data kommer på avveie. Sletting av appene er en anbefaling til OsloMets studenter og ikke noe de er pålagt å gjøre. 

Har du spørsmål så kontakt itservicedesk@oslomet.no 

Les også: Justis- og beredskapsdepartementet fraråder TikTok og Telegram på tjenesteenheter (regjeringen.no)