Månedens ansattportrett

Nyhetportlet

Månedens ansattportrett

"Det er liksom slik de fleste ser meg og det jo der jeg trives", sier Runar Oudmayer, med henvisning til skjermdumpen fra Teams.

Månedens ansattportrett

For Runar Oudmayer er teamarbeid selve greia. Han trives på hjemmekontoret og forsøker å skape rom for utforsking og prøving i undervisningen sin. Og han har en bakerovn i hagen.

Runar jobber som universitetslektor ved Yrkesfaglærerutdanningen og har vært ved OsloMet siden 2017. Han bor i Askim og pendler til Kjeller, bruker av prinsipp ikke papir og har 2,7 millioner bier.

Hvordan kom du deg til jobb i dag?

- Jeg har jo hjemmekontor nå, noe som for så vidt ikke er nytt for meg. Jeg er gammel IT-mann og jobbet med det i mange år før jeg startet å undervise. Jeg har nok bedre ressurser enn de jeg ville fått fra arbeidsgiver. I stedet for å gå rett frem når jeg kommer ut av badet på morgenen, går jeg til venstre og under fem meter så er jeg på plass. Til vanlig jobber jeg på Kjeller og pendler, utenfor rushtiden tar det meg om lag 50 minutter å komme på jobb. 

Hva skjer på jobben denne måneden? Forventninger til 2021?

- Med nytt semester skjer det mye samtidig. Jeg har 3 hovedting nå: 2 bachelorkull som jeg har delansvar for og videreutdanningen «Anvendelse av ny teknologi i yrkesfag». Det er mange biter som skal på plass samtidig. Jeg er heldig fordi jeg stort sett jobber med nettundervisning, Men i januar og april bruker vi å ha faste fysiske møtedager med studentene som kommer fra hele landet. I januar blir det i alle fall ikke slik.  Jeg har vel forventinger til at vi i 2021sakte men sikkert går tilbake til en mer normal tid. 

Har studentene lært seg noe nytt i det siste?

- Studentene i videreutdanningen «Anvendelse av teknologi i yrkesfag» har lært noe av oss, og vi har definitivt lært mye av dem også under korona både i studie- og læringssituasjoner. På tross av de vanskelighetene pandemien har gitt oss, der det har vært lett å gi opp, så har ikke studentene gjort det. De skulle besøke arbeidsgivere og bedrifter og korona ga noen utfordringer, men de har klart det. Det har om mulig sveiset dem enda mer sammen enn det vi har opplevd til vanlig. 

Nevn én ting som kunne gjort arbeidsdagene dine enda bedre!

-    Jeg har en bra arbeidshverdag jeg og trives med det jeg gjør. Det er som sagt ikke noe nytt med hjemmekontor, men det er klart at jeg savner kollegaer. Vi har vært oppfinnsomme med Zoom- og nettmøter og det går bedre enn jeg hadde trodd. Jeg er positivt overrasket over at mange som kanskje syntes nettmøter var kjelkete fikk seg en aha-opplevelse. Nå må vi passe på at det ikke går for bra, og kanskje bruke litt mer tid på det sosiale når vi åpner opp for det igjen. 

Hva er ditt beste tips for å skape engasjerende undervisning? 

- Vi må skape en setting i klassen der det er rom for å utforske og sammen med kolleger prøve ut ulike medier slik at vi finner det som fungere i de enkelte settingene. Ansvaret må også ligger hos studentene. De har ofte gode forslag til løsninger. Det å bruke tekniske hjelpemidler må ikke være en hindring, men kan forsterke læringsutbytte når det brukes riktig. Det verste er å bare pøse på med digitale og tekniske løsninger og teste alt, det blir kunstig. Det må tilpasses situasjonen. Jeg har bomma litt innimellom, men det gjør vi alle! FeedbackFruits har for eksempel vært et veldig fint verktøy å bruke, der studentene gir tilbakemelding til hverandre og ser på andres arbeid. Skaper samhandling og studentaktivt. Noe som har gitt ny innsikt for mange. Her har du muligheter til å bruke både video og lyd, samt tekster. 

Hvordan kan OsloMet bli mer bærekraftige i et globalt perspektiv? 

- Det er jo det fjerde bærekraftmålet som er viktig for oss (red: Sikre inkluderende, rettferdig og god utdanning og fremme muligheter for livslang læring for alle). Vi må bidra til dette både lokalt, nasjonalt og globalt. Jeg er også personlig opptatt av mål nr. 10 som tar sikte på å redusere ulikheter i og mellom land. For få sitter på for mye av verdens ressurser! I tillegg har jeg en kjepphest og bruker aldri papir. Det er mitt lille bidrag. Vi må alle finne vår lille greie, alle bekker små.

Hva spiser du til lunsj? 

- Jeg har en steinovn i hagen som jeg baker eget brød i. Vi fyrer den opp en gang i måneden og baker et lass. Anbefales på det sterkeste! Så lunsjen min består ofte av et par skiver hjemmebakt brød. 

Hvilken kollega motiverer deg i hverdagen? 

- Jeg er ikke så veldig glad i det spørsmålet. Teamarbeid er greia for meg! Teamet er avhengig av det du bidrar med inn. Alle i teamet har en plass hos meg og jeg håper jeg har en plass hos de også. 

Hva gjør du for å glede andre på jobb? 

- Jeg bruker å si at jeg er litt introvert som en spøk, men det er nok noe i det. Jeg er nok ikke den mest sprudlende, kanskje litt sånn skyggeaktiv. Jeg liker å hjelpe til, bidra med små kunnskaper som andre kan trenge, spesielt tekniske ting. En opplevelse av at noen har trengt det jeg kunne bidra med, løfter hele dagen!

Beste faglitteratur du har lest det siste året? 

- Jeg vil anbefale boka “Deep Learning, Engage the World Change the World” av Michael Fullan , Joanne Quinn og Joanne J. McEachen. Dette er et område jeg tester litt ut nå. Informasjonssamfunnet er enormt, og det er interessant å utforske hvordan vi tilpasser oss for læring i et samfunn der informasjon er så tilgjengelig? Jeg leser bøker stort sett digitalt, men synes nok det kan være vanskelig å finne bøker hos norske aktører, derfor benytter jeg ofte Amazon.com. 

Har du en anbefaling til bok, serie, film eller musikk? Eller hva gjør du når du skal koble av?

- Det finnes mange interessante podkaster og det varierer med tiden hva jeg får med meg. Tidligere drev jeg med sauer, men har nå gått over til bier. Jeg har 45 kuber med inntil 60 000 bier per kube, som blir sånn cirka 2,7 millioner bier. Jeg hører mest på summingen når jeg holder på med dem og leverer selvprodusert honning. Nå på vinteren passer arbeiderne på dronningen og samler seg i en klynge rundt henne for å holde henne varm, og bruker kinetisk energi for å skape varme inne i kuben. Jeg hører lite på musikk for tiden, men en sang som kan passe til hobbyen min er «Honningblomst» av Øystein Sunde. 

Takk for praten!