Hilde Mobekk, atferdsviter og førsteamanuensis ved Handelshøyskolen.

Hvordan kan du gjøre Canvas til et sted studentene vil være?
Har du noen gang tenkt på hva som egentlig skjer når en student klikker seg inn i Canvas – og hva som gjør at de faktisk blir der? Hvordan du bygger opp emnet ditt digitalt, kan være forskjellen på at studentene enten gir opp – eller blir motivert til å lære.
Hilde Mobekk, atferdsviter og førsteamanuensis ved Handelshøyskolen, har brukt læringsdesign aktivt for å skape en heldigital undervisning som gir studentene struktur, mestring og motivasjon. I tett samarbeid med DIGIN har hun utviklet en praksis som inspirerer – og som andre undervisere enkelt kan ta i bruk.
Fra kaos til læringssti
– En læringssti er for meg hele prosessen fra en student bestemmer seg for å lære noe, til målet er nådd, sier Mobekk. I emnet Organisering gjennom samhandling bruker hun læringsutbyttene som kompass.
Hver modul i Canvas bygger videre på forrige, med tydelige læringsmål, lenket og variert pensum, og relevante aktiviteter. Dette gir studentene en følelse av retning og sammenheng. Emnet Organisering i samhandling er et heldigitalt emne, og læringsstien i Canvas er like relevant i emner med fysisk undervisning.
– En læringssti handler om hele prosessen fra du bestemmer deg for å lære noe, til du er i mål. Det handler om hvordan vi som undervisere kan tilrettelegge for at studenten får den kunnskapen og de ferdighetene som faktisk er en del av læringsutbyttene.
Tre kompetanser – én undervisning
Å skape god digital undervisning krever mer enn fagkunnskap alene, mener Mobekk:
– Du må mestre både faglig innhold, pedagogisk tilrettelegging og teknisk gjennomføring. Derfor er samarbeid og støtte så viktig.
Canvas som læringsplattform – ikke bare informasjonskanal
I stedet for å overøse studentene med innhold, strukturerer Mobekk Canvas-rommet slik at studentene alltid vet hva de skal gjøre, når de skal gjøre det og hvorfor det er viktig.
– Det å lage en god læringssti handler også om respekt for studentenes tid. Studentene skal lære når de er inne i plattformen – ikke bruke tid på å lete etter hva de skal lære, understreker hun.
Digital struktur gir motivasjon
Mange av studentene Mobekk underviser er i full jobb, med familie og ledelsesansvar ved siden av studiene. Det stiller høye krav til tydelighet og fleksibilitet.
– Flere studenter har gitt tilbakemelding de synes det er inspirerende å studere, og det betyr mye. En student sa at det for første gang faktisk var gøy å studere. Det handlet blant annet om hvordan pensum var fordelt i læringsstien og variasjon i ressursene, sier hun. Hun viser til hvordan videoer, podkaster, oppgaver og korte tekster er fordelt i Canvas, og hvordan det bidrar til opplevelsen av mestring og progresjon.
Så hvordan få studenten til å møte opp?
– Enkelte kan klage på studentene – at de ikke møter opp til undervisning, ikke kommer seg inn på Zoom eller Canvas, og ikke gjør det de skal. Mitt råd er at du som underviser faktisk kan gjøre noe med det ved å tilrettelegge bedre for læring. Vi konkurrerer om studentenes oppmerksomhet, og tid er en knapp ressurs. Når en investerer tid og ressurser i å bygge gode og tilgjengelige læringsstier, gagner det både studentene og oss selv som undervisere på sikt. Det er en vinn-vinn.
Med støtte fra DIGIN
– DIGIN har vært en uvurderlig ressurs. Jeg hadde ideene og fagkompetansen, men trengte hjelp til å realisere dem i Canvas. De hjalp meg med å bygge struktur, løse tekniske utfordringer og bruke verktøy som FeedbackFruits. Mobekk anbefaler alle undervisere å kontakte DIGIN – uansett fagområde eller digitalt nivå. Det handler om å spille hverandre gode – og da vinner både studentene og vi som undervisere, sier hun.
Ikke bare for videreutdanning
Selv om Mobekk underviser voksne studenter, mener hun at det pedagogiske grunnprinsippet er det samme:
– Folk er folk. Vi konkurrerer om oppmerksomheten – enten det er mot TikTok og festing, eller familie og jobb. Alle trenger struktur, støtte og motivasjon.
Mobekks tre Canvas-tips til deg som underviser
- Koble læringsutbyttene til modulene. Vis studentene hva de skal lære og hvorfor det er viktig – i hver eneste modul.
- Bygg Canvas som en læringssti, ikke et lager av innhold. Gi oversikt, rytme og retning. Ikke legg ut alt på én gang – publiser innholdet når studentene trenger det.
- Husk at folk er folk – vi er enkle vesener. Respekter studentenes tid. Bruk korte videoer, tydelig språk og god struktur. Læring skjer når det er lett å forstå hva som skal gjøres – ikke når studentene må lete eller det blir mye støy.
Vil du vite mer?
Vil du lese mer om hvordan Hilde jobber med læringsdesign i praksis? Hele intervjuet finner du her (oslomet.instructure.com)