Estetiske fag samles i P 52

Nyhetportlet

Foto av inngangspartiet til Pilestredet 52

Foto: Skjalg Bøhmer Vold/OsloMet

Estetiske fag samles i P 52

Rektor Christen Krogh har vedtatt at Institutt for estetiske fag skal samles i Pilestredet 52 innen sommeren 2024. 

Saken om hvor Institutt for estetiske fag ved OsloMets fakultet for teknologi, kunst og design skal holde til etter at leieavtalen i Pilestredet 33 utløper sommeren 2024, har vært diskutert og behandlet i en rekke møter med involverte enheter, ledere, tillitsvalgte og verneombud siden høsten 2022. 

– Vi har hatt en god prosess i arbeidet med å vurdere nye lokaler, med bred medvirkning og grundig evaluering av alternativene, sier rektor Christen Krogh.

– Saken er nå tilstrekkelig belyst, og jeg er trygg på at dette blir en god løsning. En konsekvens er at vi nå samler de kunstfaglige miljøene våre i Pilestredet 52. Jeg gleder meg til å se hva det gir av muligheter. Det skal dessuten bli flott å samle enda flere studenter i Studenthuset på campus, sier Krogh. 

Neste steg er å utrede saken videre sammen med fagmiljøene som holder til i Pilestredet 52  i dag, og med fagmiljøet på estetiske fag, og finne ut av hvilke miljøer som vil ha best utbytte av å være nært på hverandre.

– Selv om beslutningen om å flytte estetiske fag til Pilestredet 52 er fattet, er det nå det virkelige arbeidet begynner, sier rektor Christen Krogh.

– Jeg har tro på at vi sammen skal finne en god ordning for fagmiljøene som skal jobbe sammen i Pilestredet 52 fremover, til gode for både studenter og ansatte, fortsetter han. 

Institutt for estetiske fag vil fortsette å bruke spesialrom i Pilestredet 32 og Pilestredet Park 35 også etter flyttingen. 

Skal ivareta arbeidsmiljøet

Alle berørte enheter har gitt innspill om hvilke prinsipper som bør legges til grunn for ny lokalisering. 

Basert på innspillene fra medbestemmelsesapparatet ved universitetet, Arbeidsmiljøutvalget og universitetets ledermøte, ligger følgende prinsipper til grunn for rektors beslutning: 

  • Arbeidsmiljøet for studenter og ansatte skal ivaretas.
  • Instituttet skal holdes mest mulig samlokalisert for å forebygge faglig fragmentering.
  • Ferdighetsbaserte undervisningsformer forutsetter enkel tilgang mellom studentene og de ansattes arbeidsplasser på grunn av omfattende veiledningsbehov.
  • Det bør være nærhet mellom spesialrom og ansattes arbeidsplasser, for å ivareta studentsikkerheten og HMS-krav til undervisningsrom med verktøy og utstyr med stort skadepotensiale for brukerne.
  • Det bør legges opp til sambruk av spesialrom mellom flere fagmiljøer.

Det er også lagt vekt på at valget av lokaler skal avstedkomme gode samarbeidsforhold, gir arealgevinster, og kan håndteres innenfor rammene av investeringsbudsjettet og vedlikeholdsbudsjettet som ligger i avtalen med huseier KLP.

Plan for flytting

Prosjektet med nye lokaler for estetiske fag ligger under campusprogrammet, og nå forsetter arbeidet videre med å utrede de ulike mulighetene for innplassering av estetiske fag i Pilestredet 52, og hvilke konsekvenser beslutningen får. 

– Vi skal nå lage en plan for tilrettelegging og fremdrift for den kommende flyttingen, og legger opp til god medvirkning av berørte enheter også i denne fasen av prosjektet, sier rektor Christen Krogh.