- Veldig fint initiativ fra OsloMet

Nyhetportlet

Bilde av Grethe Moen Johansen under en workshop i KI-uka.

Grethe Moen Johansen, universitetslektor ved Studieverkstedet til Universitetsbiblioteket holder lynkurset om hvordan benytte ChatGPT til språkkorrektur. Foto: Gabriel Udnæs Elsbak/OsloMet

- Veldig fint initiativ fra OsloMet

KI-uka har gått av stabelen denne uken med mange ulike kurs og workshoper om kunstig intelligens (KI).

Rektor Christen Krogh, som selv jobbet med kunstig intelligens på begynnelsen av 90-tallet, åpnet KI-uka. 

- Vi er nå inne i en KI-vår, der alt blomstrer, samtidig som vi også begynner å se konturen av det som ikke er så vakkert. Kunstig intelligens har både positive og negativer sider. Teknologi har svært mange bruksområder, og med muligheter kommer også stort ansvar, sa Christen Krogh.  

Rektor Christen Krogh står foran en forsamling. - Det er viktig at vi snakker om muligheter og problemstillinger på tvers av fagperspektiver, og denne uka med sine mange arrangementer skaper flotte møteplasser for slike diskusjoner, sa rektor. 

Laurence Habib, dekan ved Fakultet for teknologi, kunst og design, har tatt initiativet til KI-uka. 

- Vi er et universitet med en sterk tradisjon for å demokratisere kunnskap, sa Habib.

Gustavo Mello foran et lerret med bilder av roboter. Gustavo Mello, leder for OsloMet AI lab deltok på åpningen.

Egne fagmiljøer

Det var mange ulike sesjoner å velge mellom for både ansatte og studenter. OsloMets egne fagmiljøer har bidratt inn med sin ekspertise i de ulike aktivitetene.  

En av sesjonene handlet om Visualisering med generativ KI.

Deltagere i undervisningsrom.

KI-miljøet på Institutt for estetiske fag holdt en workshop om hvordan KI og tekst-til-bilde-generatorer kan brukes i tverrfaglig undervisning. Workshopen bygger på eget forskningsarbeid.

- Jeg synes KI-uka er et veldig fint initiativ med et spennende program. Jeg er ganske dårlig til å lage ulike typer visualisering enten det er til artikler eller til undervisning. Så her kan jeg få noen gode tips. Jeg synes det har vært veldig interessant og fint. Veldig lærerikt å høre om hvordan det tenkes rundt dette, og det har vært mange fine spørsmål fra de andre. Jeg er glad for at jeg kan være med her og lære, sier Jørgen Sørlie Yir, førsteamanuensis ved Fakultet for  samfunnsvitenskap.

Bilde av Jørgen Sørlie Yir.

Mange forskjellige temaer

Under KI-uka var det ulike arrangementer både i Pilestredet og på Kjeller.

Blant temaene var bruk av KI i undervisning, til forskning, samt kreativ utforskning. DIGIN integrerte sine workshoper inn i KI-uka. Noen sesjoner tok også opp  temaer knyttet til når du kan stole på KI og hvordan KI kan brukes til å manipulere.

Deltakere foran PC-en.

Under lynkurs i hvordan benytte ChatGPT til språkkorrektur fikk deltakerne en introduksjon til hvordan bruke GPT UiO for å korrigere grammatikk og forbedre skriftspråket. I tillegg til tips om hva du må passe på når du benytter GPT UiO. 

- Det er lærerikt å inspirerende, og så er det et praktisk orientert kurs som gir oss noen nye muligheter, sier Kaare Magne Nielsen, prodekan for innovasjon og  tverrvitenskapelige utdanningsprogrammer ved Helsevitenskapelig fakultet.  

Bilde av Kaare Magne Nielsen.

- Jeg tenker KI-uka er et veldig viktig initiativ fra OsloMet for å øke kompetansen i kunstig intelligens for både ansatte og studenter. Nå er det en veldig rask utvikling i feltet. Det er viktig at vi er på og utforsker mulighetene som ligger i de ulike verktøyene, sier deltaker Kaare Magne Nielsen.

Foto: Gabriel Udnæs Elsbak og Mattias Müller/OsloMet