Tilrettelegging for læring i studiegrupper (PAL/SI-PASS)
Studenter brukes allerede som læringsstøtte på ulike måter på OsloMet. Studieverkstedet ønsker å kvalitetssikre deres arbeid, ved å gi opplæring i metoder og verktøy som fremmer arbeidsmåter preget av struktur, selvstendighet og deltakelse. Opplæringen er gratis og deltakerne får kursbevis.
Målet med å innføre PAL/SI-PASS er å hjelpe studenter med å lykkes i studiene fra start. Metoden er egnet for alle studentgrupper, også for emner som har høy strykprosent. PAL/SI-PASS viser gode resultater, og praktiseres på rundt 1500 universiteter i over 30 land.
-
Om PAL/SI-PASS
PAL/SI-PASS (Peer Assisted Learning / Supplemental Instruction) er et opplegg som fremmer støtte på tvers av studieårene mellom studenter på samme utdanning. PAL/SI-PASS legger til rette for at studenter støtter hverandre og samarbeider om læring ved hjelp av en student (studiegruppeleder) som har fått opplæring i å organisere og tilrettelegge for læringsarbeid.
Mål for PAL/SI-PASS er å hjelpe studentene til å
- Raskt finne seg til rette som student ved universitet/høgskole.
- Få klarhet i utdanningens læringsutbytter og krav.
- Utvikle selvstendige lærings- og studieferdigheter påkrevd i høyere utdanning.
- Styrke fagforståelsen gjennom samarbeid og gruppediskusjoner.
- Forberede seg bedre til arbeidskrav og eksamen.
Innhold
Studiegruppene er et supplement til undervisningen hvor studentene kan samarbeide om fagstoffet, gjøre oppgaver, strukturere studiearbeidet, forberede seg til eksamen, med mer. Ved at studenter blir kjent, arbeider sammen, øker muligheten for at læringsmiljø påvirkes positivt. Å ha fast tilhørighet i en mindre gruppe medstudenter hjelper sosialt, mens tilgang til en mer erfaren student hjelper faglig. Overgangen fra videregående skole til høyere utdanning lettes.
Studiegruppene settes på timeplanen, for eksempel hver eller annenhver uke, og alle førsteårsstudenter gis mulighet til å delta på en gruppe (for eksempel 8-16 studenter per gruppe, eller 30 studenter per gruppe hvis det er to studiegruppeledere). Arbeidet i gruppene kan knyttes til et arbeidskrav eller et fag som faglærer bestemmer. Alternativt kan gruppa selv bestemme ut fra forelesninger, pensum, oppgaver og lignende hva de har behov for å arbeide med fra gang til gang.
Suksesskriterier
- Lærerne legger føringer på hva studiegruppene skal jobbe med.
- Lærerne rekrutterer og følger opp studiegruppelederne.
- Studieverkstedet bistår lærerne i planleggingsfasen.
- Studieverkstedet lærer opp studiegruppelederne (2 x 3 timer).
-
Hvordan komme i gang med PAL/SI-PASS
Er dette noe for din utdanning? Vil du diskutere nærmere, send e-post til:
Arbeidsfordelingen er slik: Studieverkstedet tilbyr og har ansvaret for opplæringen av studiegruppeledere mens utdanningene rekrutterer og holder faglig/praktisk kontakt med studiegruppelederne når gruppene er i gang.
Vi tilbyr en opplæring på 2 x 3 timer, med et oppfølgingsseminar på 2–3 timer.
-
Hvordan har OsloMet brukt PAL/SI-PASS
Etter en studietur til University of the West of England, Bristol, og en Erasmusutveksling med Bournemouth University startet Studieverkstedet opp PAL/SI-PASS med to piloter høsten 2015.
De som prøvde det ut var bibliotekutdanningen (i regi av Seksjon for opptak og veiledning) og produktdesign. I bibliotekutdanningen ble PAL/SI-PASS benyttet både som læringsstøtte i et emne med høy strykprosent og til å forbedre studieteknikk. Hos produktdesign ble PAL/SI-PASS prøvd ut for å raskere integrere internasjonale studenter.
Følgende utdanninger benytter seg av PAL/SI-PASS
- Paramedisin: Studiegrupper. Kontaktperson: send e-post til Rune Kveen.
- Sykepleie Kjeller: Læringsstøtte i Anatomi, fysiologi, biokjemi og sykdomslære. Kontaktperson: send e-post til Mona Elisabeth Meyer.
- Utviklingsstudier: Leder kollokviegrupper på samme trinn. Kontaktperson: send e-post til Berit Helene Vandsemb.
- Fysioterapi: Studiegrupper. Kontaktperson: send e-post til Lene Christensen.
- Samfunnsernæring: Studiegrupper for norske og internasjonale studenter på 1. års master med vekt på eksamensforberedelser. Kontaktperson: Laura Terragni (e-post).
- Bibliotek, arkiv og informasjonsvitenskap: Studiegrupper med fokus på oppgaveskriving og eksamensforberedelser. Kontaktperson: Tor Arne Dahl (e-post).
- Barnehagelærer: Studiegrupper. Kontaktperson: Elisabeth Almaz Berger Eriksen (e-post).
-
Bakgrunnshistorie
PAL ble utviklet ved University of Missouri, Kansas City i 70-årene for å støtte studenter som tok fag med høy strykprosent. I USA ble konseptet kalt Supplemental Instruction (SI).
I England har man utvidet bruken av PAL til å støtte studenter på alle fag, og ikke bare spesielt i utfordrende emner. PAL blir også kalt Peer Assisted Study Sessions (PASS) med nasjonalt senter i University of Manchester (manchester.ac.uk).
Det europeiske senteret for SI-PASS (lu.se) er lokalisert i Lund, Sverige. Våren 2020 tok Grethe Moen Johansen og Ingunn M. Nilsen sertifisering i PAL/SI-PASS metoden ved dette senteret.
-
Forskning, nettsider og annen litteratur
Nettsider
- Peer-Assisted Learning (PAL) Bournemouth University (bournemouth.ac.uk)
- Peer Assisted Learning UWE Bristol (uwe.ac.uk)
- Europeisk centrum för SI-PASS (lu.se)
Bøker
Tre bøker om Supplemental Instruction / Peer Assisted Study Sessions fra Nord universitetet og Waxmann Verlag:
- Volume 1: Digital Technologies (waxmann.com)
- Volume 2: Student Learning Processes (waxmann.com)
- Volume 3: Organisation and Leadership (waxmann.com)
Artikler av OsloMet ansatte
- Hvordan lærer sykepleiestudenter anatomi, fysiologi og biokjemi (AFB) med hjelp fra læringsassistenter? (sykepleien.no)
- Studentassistenter bidro til læring i anatomi, fysiologi og biokjemi (sykepleien.no)
Forskningsartikler
- The Benefits of SI Leadership after Graduation (jstor.org).
- An Exploration of the ‘Lived Experience’ of One Cohort of Academic Peer Mentors at a Small Australian University (ro.uow.edu.au).
- Impact of the Supplemental Instruction Experience on Science SI-PASS Leaders (jstor.org).
- Peer learning leaders: developing employability through facilitating the learning of other students (journal.aldinhe.ac.uk).
- Supplemental Instruction (SI) – veiledning i regi av studentene selv (nordopen.nord.no).
- Benefits of Guiding Supplemental Instruction Sessions for SI Leaders: A Case Study for Engineering Education at a Swedish University (ro.uow.edu.au).
- How have Supplemental Instruction-Peer Assisted Study Sessions (SI-PASS) programmes adapted during the Coronavirus pandemic? Studies from four Higher Education Institutes in Ireland, Norway, the UK and Sweden (sehej.raise-network.com).
- PASS Student Leader and Mentor Roles: A Tertiary Leadership Pathway (ro.uow.edu.au).
Studier på SI-PASS programmer knyttet til økonomi
- How Supplemental Instruction (Si) Generates Revenue for Colleges and Universities (sagepub.com).
- Supplemental Instruction for Improving First-year Results in Engineering Studies (tandfonline.com).
Video
Peer Assisted Learning (PAL) at UWE (youtube.com)
Rapport
Status report for European SI/PASS/PAL-programmes Post-pandemic/Second edition (si-pass.lu.se)
-
Kontakt oss
Vil du vite mer om PAL/SI-PASS ved OsloMet kan du kontakte oss på e-post: