De sang for livet! Illegale sanger fra annen verdenskrig

Hendelseskalender

Per Vollestad foran en blå plakat der det står

De sang for livet! Illegale sanger fra annen verdenskrig

Per Vollestad synger illegale og forbudte sanger fra hovedstadens revyscener, fra Milorg, tyskernes fangeleirer og privathjem. Fra nidviser om Quisling og NS, til trøsteviser og Norges mest kjente illegale sang: "Norge i rødt, hvitt og blått"!

Dato/Tid

Campus Kjeller, utenfor biblioteket

Da de tyske styrkene inntok Norge den 9. april 1940 hadde NRK eksistert i syv år, og musikken hadde helt fra starten av vært en av radioens viktigste bærebjelker. Nå kunne folk over hele landet for første gang høre salmesang, klassisk musikk og tidens nyeste slagere hjemme i sin egen stue.

Nesten alle norske hjem hadde tilgang på radio da nazistene høsten 1941 forbød andre enn NS-medlemmer å eie radio. Over en halv million radioapparater ble beslaglagt. Men det stoppet jo ikke sangen - tvert imot!

Konsertforestillingen bygger på Per Vollestads nye bok som kom ut høsten 2022: DE SANG FOR LIVET - illegale og forbudte sanger fra Norge under annen verdenskrig.

Per Vollestad er sanger, forfatter og musikkforsker (vollestad.com), utdannet fra Norges Musikkhøgskole og Statens operahøgskole, og har opptrådt på kjente scener over hele verden. Han har spilt inn over 30 CD-er med repertoar som spenner fra opera/oratorier og romanser til musikk i grenselandet mellom jazz og samtidsmusikk. Med trioen Gutta på skauen har han gjort tre innspillinger med illegale sanger fra krigens dager: Illegale sanger 1940- 45, Revykrigen og Sanger fra Grini.