FoU-tidsordning ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier 2024-2026 - Ansatt

FoU-tidsordning ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier 2024-2026

FoU-tidsordning ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier 2024-2026

FoU-tidsordning for perioden 1. januar 2024 til og med 31. desember 2026.

Innledning 

Forsknings- og utviklingsarbeidet ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier skal holde høy internasjonal kvalitet, og det skal være relevant for profesjonene vi utdanner til. Arbeidet skal gi viktige bidrag til kunnskapsutviklingen på områder som er av stor betydning for den enkelte og for samfunnet. Et slikt dobbelt formål med forsknings- og utviklingsarbeidet er også viktig for å tilby høyere utdanning på et høyt nivå, og for det bredere samfunnsoppdraget: formidle og delta i samfunnsdebatten, samt bidra til en miljømessig-, sosialt- og økonomisk bærekraftig utvikling. 

Det er en uttalt verdi for fakultetet at alle vitenskapelig ansatte skal ha avsatt tid til forskning og utviklingsarbeid. Tilrettelegging for FoU-aktivitet skal stå høyt på fakultetets dagsorden, hvor videreutvikling og tiltak som styrker denne, skal prioriteres. 

Tildeling av FoU-tid 

Den enkeltes forskning- og utviklingsarbeid er viktige bidrag for å realisere samfunnsoppdraget. Vitenskapelig ansatte skal forske, gjennomføre utviklingsarbeid og kommunisere kunnskap og resultater fra arbeidet til andre forskere, studenter, profesjonsutøvere og allmennhet. 

Som hovedregel er alle fast ansatte universitetslektorer samt fast ansatte i førstestillinger og toppstillinger tildelt FoU-tid etter følgende norm: 

  • Universitetslektorer: 20% FoU-tid + 5% egenutvikling
  • Førstestillinger: 30% FoU-tid + 5% egenutvikling 
  • Toppstillinger: 45% FoU-tid

Vikarer og andre midlertidige tilsatte som er tilsatt inntil ett år tildeles normalt ikke FoU-tid, men har 10% egenutviklingstid. Etter ett år kan tilsatte i vikariater og andre midlertidige tilsettingsforhold tildeles FoU-tid etter samme norm som fast tilsatte. Ved redusert stilling beregnes FoU-tiden av den enkeltes stillingsprosent.

Måloppnåelse for videreføring av FoU-tid 

Den faglige samtalen med andre forskere og kunstfeltet skjer i stor grad gjennom fagfellevurderte vitenskapelige tidsskrifter, bøker og i kunstneriske kanaler. Fakultetet forventer at ansatte med FoU-tid publiserer i vitenskapelige kategorier (kapittel i vitenskapelig antologi, tidsskriftsartikkel og vitenskapelig monografi) i kanaler godkjent i Register over vitenskapelige publiseringskanaler (kanalregisteret). Ansatte i kunstfagene (seksjonene forming, musikk og drama, kunst og håndverk, norsk og engelsk ((skjønnlitteratur)) ved henholdsvis BLU og GFU, samt ansatte innen design ved YLU) kan publisere kunstnerisk i stedet for eller i tillegg til vitenskapelig publisering. Som hovedregel må ansatte oppfylle følgende minimumskrav for fornyet FoU-tid i løpet av treårsperioden: 

  • Toppstillinger: forfatter eller medforfatter på minst tre vitenskapelige publikasjoner/kunstneriske produksjoner
  • Førstestillinger: forfatter eller medforfatter på minst to vitenskapelige publikasjoner/kunstneriske produksjoner
  • Universitetslektorer: forfatter eller medforfatter på minst en vitenskapelig publikasjon/kunstneriske produksjon

Anerkjente standarder for medforfatterskap skal følges, jf. artikkel 9 i NESH’ retningslinjer og Vancouvererklæringen. Arbeider skal dokumenteres i eksempelvis Cristin eller Nasjonalt vitenarkiv (NVA).

I tillegg til vitenskapelig publisering forventes ansatte med FoU-tid å formidle resultater fra forsknings- og utviklingsarbeid til allmennheten og profesjonsfeltene, samt delta i samfunnsdebatten på faglig relevante områder. 

Enhetsledelsen kan unntaksvis og av strategiske hensyn fravike minimumskravene for en ansatt i samforståelse med personen selv. Dette skal avtales skriftlig og skje i forkant.

Oppfølging underveis 

FoU-aktiviteten skal følges opp i den årlige medarbeidersamtalen og det skal foreligge en skriftlig plan for vitenskapelig publisering, kunstnerisk utviklingsarbeid og FoU-arbeid generelt. Dette skal være et positivt tiltak og bidra til at majoriteten når minimumskravene i FoU-tidsordningen og dermed får videreført sin FoU-tid. Egnede tiltak, som eksempelvis oppnevning av mentor, skal vurderes. Ansvaret for at oppfølging iverksettes, ligger hos enhetsledelsen. 

Bortfall av FoU-tid 

Ved liten eller manglende aktivitet og publisering i løpet av en treårsperiode kan den ansattes FoU-tid reduseres eller bortfalle for en periode. I så tilfelle avtales alternative oppgaver med enhetsledelsen. Ved bortfall skal 10% av stillingen avsettes til egenutvikling. Leder og den enkelte ansatte avtaler i samråd tiltak og behov for støtte i løpet av perioden med redusert FoU-tid.

Det skal anvendes skjønn i vurderingen av ansattes måloppnåelse. Eksempler er når ansatte har vært involvert i større søknadsarbeider og vitenskapelige monografier eller publikasjoner er antatt. Det skal tas hensyn til forhold som langvarig sykdom, foreldrepermisjon og andre langvarige permisjoner i vurderingen. Ansvaret for den skjønnsmessige vurderingen ligger hos enhetsledelsen. Lik praksis innenfor hver enhet og på tvers av enhetene skal tilstrebes. Måloppnåelse som tema på fakultære møteplasser for ledere, skal bidra til dette.