Forskningstermin ved LUI
Utlysning av forskningstermin for høst 2025 / vår 2026 ved fakultet LUI
Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier lyser med dette ut forskningstermin for inntil tre (3) personer av maksimalt seks (6) måneders varighet for høst 25 / vår 26.
Forskningstermin tildeles for å styrke kvalitet og omfang av FoU-virksomheten og det skal stimulere til høyt vitenskapelig nivå. Forskningstermin er forstått som fritak fra undervisning og i størst mulig grad administrasjon i en gitt periode og herved styrke forskningsaktiviteten på fakultetet gjennom rom for fordypning, nyskaping og nettverksbygging. Forskningstermin er følgelig ikke tenkt som en vei til å søke om opprykk til toppstilling.
Retningslinjer og kriterier for forskningstermin er bestemt av OsloMet sentralt.
- Frist for å levere inn søknad er 18. november 2024.
- Søknad sendes på e-post til studieleder med FoU-ansvar på eget institutt, med kopi til saksbehandler i FoU-seksjonen, Marte-Eline Stryken (mastr3879@oslomet.no).
- Ledere med ansvar for FoU: BLU: Inger-Marie Lindboe, GFU: Gørill Warvik Vedeler, IST: David Hansen og YLU: Veerle Garrels
- Svar kan forventes etter dekanens beslutning medio desember.
Forskningstermin kan brukes til:
- konsentrert forskningsinnsats over en lengre periode
- forskningsopphold ved utenlandsk institusjon
- fordypning i forsknings- og innovasjonsvirksomhet, utvikling av nye prosjekter, utvikling av metoder eller etablering og utvikling av forskningssamarbeid med andre forskningsmiljøer, nasjonalt og internasjonalt
- konsentrasjon om eksisterende forskningsprosjekter
- styrking og utvikling av forskning, innovasjon og forskningsbasert undervisning
- faglig omstilling eller fornyelse
Hvem kan søke
Du må være fast ansatte ved LUI i 100 prosent vitenskapelig stilling med FoU-del i stillingen for å kunne søke. Det kan søkes om forskningstermin på 6 måneder etter 6 års ansettelse (opptjeningsperioden) på fakultetet.
For å bli vurdert bør søkeren normalt ha i gjennomsnitt en (1) publikasjon per år i løpet av 6 år eller kunne vise til forskningsaktivitet (herunder kunstnerisk utviklingsarbeid, prosjektakkvisisjon og eventuelt veiledning på ph.d.-nivå) i opptjeningsperioden.
Hva kan du søke støtte til
Du kan søke støtte til frikjøp fra utdanning i maksimalt 6 måneder. I tillegg kan det søkes støtte til reise og opphold hos annen forskningsinstitusjon i maksimalt 6 måneder i både inn- og utland.
Kostnader til reise i inn- og utland skal budsjetteres etter Statens reiseregulativ. Kostnader til opphold i utlandet skal i tillegg budsjetteres i søknaden iht. satser for utenlandsopphold fra Forskningsrådet (forskningsradet.no). Alle kostnader skal godkjennes i forkant av at forskningsterminen starter.
Hva søknad skal inneholde
Søknad skrives inn i søknadskjemaet, hvor planen for forskningsterminen presiseres. Søknaden bør inneholde:
- Opplysninger om varighet og tidsplan
- Mål og faglig plan for forskningsterminen. Planen skal være koblet opp mot fakultets/senterets/instituttets faglige prioriteringer og OsloMets strategiske mål
- Hvilke forskningsaktiviteter som skal gjennomføres
- Forventede forskningsresultater
- Forslag til hvor det kan søkes finansiering av forskningsprosjekt, dersom dette skal utvikles i forskningstermintiden
- Plan for rapportering og oppfølging av arbeidet
- Redegjørelse for hvordan søker vil ivareta arbeidsoppgaver i perioden, som veiledning av ph.d.-kandidater og eventuell oppfølging av eksternt finansierte prosjekter.
- Arbeidssted under terminen og ev. avtale fra samarbeidende institusjon
- Budsjett for eventuelle reiser og opphold ved annen forskningsinstitusjon
Hva vektlegges i tildelingen
- Prosjektets kvalitet og gjennomførbarhet
- Den vitenskapelige ansattes kvalifikasjoner (som faglig produksjon, prosjektledelse og eventuell ph.d. veiledningserfaring)
- Enhetens faglige utviklingsbehov (forskning, nyskaping, formidling og utdanning- og praksisrelevans)
- Lengre faglige opphold i utlandet under avvikling av forskningstermin
- Utvikling av eksterne (internasjonale) nettverk med universiteter, offentlige- og næringslivsaktører
- Videre vektlegges hvorvidt søknaden er knyttet til realisering av særskilte strategiske målsettinger.
Det gis prioritet til forskere som vil ha stor betydning for langsiktig oppbygging av sterke forskningsmiljøer ved OsloMet.
Hvordan søknader vurderes
Beslutning om innvilgelse av forskningstermin foretas av dekan på fakultetet. Søknadene vurderes på hvert institutt og søkere rangeres etter en totalvurdering av tildelingskriteriene, retningslinjene for opptjening av ansiennitet samt en selvstendig vurdering av instituttenes og fakultetets samlede behov for kunnskapsproduksjon.
Instituttledelsen på hvert institutt innstiller sine ansatte før en leder med ansvar for FoU fra hvert institutt og prodekan FoU gjennomgår de foreslåtte prioriteringene. På bakgrunn av nevnte gjennomgang presenteres den endelige rangeringen av søknadene til fakultets ledergruppe. Den endelige beslutningen om tildeling fattes av dekan.
Etter at dekanens beslutning er offentliggjort skal hver søker inviteres til en kort samtale med leder med ansvar for FoU for en muntlig tilbakemelding.
Hvor og hvordan sende søknad
Søknad på maksimalt fire (4) sider skrives på vedlagte søknadsskjema og sendes til leder med ansvar for FoU ved søkerens institutt, saksbehandler i FoU-seksjonen settes i kopi.
Hvem svarer på spørsmål
FoU-seksjonen svarer på spørsmål om ordningen, skjemaene eller andre administrative spørsmål. Instituttene fører dialog med egne søkere i alle faglige sammenhenger.
Rapportering
Innen en måned etter forskningsterminens utløp skal den ansatte sende en kortfattet rapport til innvilgende institutt om hvordan terminen ble benyttet.
Særskilte ting
Tilsatte i II-stillinger omfattes ikke av ordningen.
Forskningstermin forutsetter at den ansatte har hatt normale forsknings-, undervisnings- og administrative plikter i opptjeningsperioden, eller har ledet større forskningsprosjekter. Lovbestemte permisjoner med lønn og perioder som fastlønte tillitsvalgte likestilles med normale plikter.