Forskningsgruppeledelse
Målgruppen er forskningsgruppeledere ved OsloMet, og innholdet i programmet ser derfor på ulike aspekter knyttet til å lede OsloMets forskningsgrupper.
Programmet består av
- En digital introduksjonsforelesning
- Et obligatorisk kjerneprogram med 3 x todagerssamlinger
- Anbefalte tilvalgsmoduler i form av 3 x kortere seminarer
- En fakultetssamling pr. fakultet hvor det arbeides med tema skreddersydd lokale forhold
Arbeidsspråket i programmet er norsk.
Samlinger
Oppstartsmøte
Deltakerne møtes for en dialog om forventninger til programmet. Innspillene fra møtet brukes i detaljplanleggingen av samlingene.
Samling 1 Organisering og ledelse
Samlingen omhandler forskningskonteksten med endringer og muligheter; organisering og utvikling av forskningsgrupper; ledelse av forskning; forskningssøknader og finansieringsstrategi.
Samling 2: Forskningssamarbeid og internasjonalisering
Samlingen omhandler internasjonalisering ved OsloMet, ledelse av forskningsportefølje og tverrfaglig samarbeid, samt strategisk og langsiktig utvikling av forskningsmiljø.
Samling 3: Utvikling og innovasjon
Samlingen omhandler temaene innovasjon og RRI (Responsible Research and Innovation), samspill mellom forskning og utdanning, med spesielt fokus på stipendiatenes rolle i forskningsgruppene, i tillegg til publisering og publiseringsstrategi.
Tilvalgsmoduler
Tilvalgsmodulene består av tre anbefalte seminarer av 3-4 timers varighet. Modulene er:
- Fagspesialisters motivasjon og ledelsesbehov v / Helle Hein
- Hvordan styre bruk av egen tid? v/ Are Hallan Syversen
- Møteledelse og fasilitering av gruppeprosesser v/ Are Hallan Syversen
Fakultetsworkshops
Formålet med fakultetsvise workshops er å
- sikre koplingen mellom programdeltagelse og ledernes lokale hverdag for å øke utbyttet av å delta
- skreddersydd opplegget til lokale forhold, få drøftet lokale problemstillinger som omhandler ledelse av FoU (og utdanning)
- bidra til avklaring av rollen som hhv. linjeleder og forskningsgruppeleder.
Hvordan få plass på programmet?
Kriterier for å delta i programmet er motivasjon og kapasitet for deltakelse. Man må ha lyst til å delta og kunne være med på alle de tre samlingene i kjerneprogrammet.
De som er interessert i å delta melder sin interesse ved å skriver noen stikkord om egen motivasjon for deltakelse. Avklar i tillegg deltakelsen med din nærmeste leder.
Det kan bli flere interesserte deltakere enn det er plasser. Det er opp til fakultetene å prioritere hvem som bør få delta. Fakultetet sender samlet oversikt over aktuelle kandidater til programansvarlig. Deltakerne får endelig beskjed om de tilbys plass i god tid før programstart.