OsloMet bidrar til å starte opp Portugals første masteremne i klimajournalistikk

Nyhetportlet

OsloMet bidrar til å starte opp Portugals første masteremne i klimajournalistikk

Forelesere i Lisboa underviser i klimajournalistikk.

OsloMet bidrar til å starte opp Portugals første masteremne i klimajournalistikk

Ansatte ved Institutt for journalistikk og mediefag har tegnet en samarbeidsavtale med Det polytekniske universitetet i Lisboa og har nå bidratt med å etablere Portugals første masterkurs i klimajournalistikk.

– Samarbeidet vårt med OsloMet kom i stand samtidig som jeg jobbet med vårt første emne på om klimajournalistikk på masternivå. På dette tidspunktet var det ikke noe tilsvarende emne i klimajournalistikk i hele Portugal, forteller Vera Moutinho. 

Moutinho underviser i journalistikk ved Lisboas polytekniske universitet, Escola superior comunicação social.

– Det er mer sannsynlig å finne klima som vitenskapelig tema i arkitektur, ingeniørutdanningene eller helsefag enn i journalistikk her i Portugal, forteller hun. 

Moutinho mener dette har vært en mangelvare i journalistikkutdanningen som igjen påvirker mediehusene i Portugal. 

Kontaktet professor ved OsloMet

Moutinho kontaktet Andreas Ytterstad ved Institutt for journalistikk for å få noen råd i hvordan hun kunne utarbeide et masteremne i klimajournalistikk. 

– Jeg tok kontakt med Andreas Ytterstad etter å ha lest hans forskning og funnet et emne i klimajournalistikk ved OsloMet som har vært tilbudt i over ti år, sier hun.

Ytterstad delte velvillig av sine erfaringer med klimajournalistikk i utdanningen. 

– Andreas ga meg verdifulle bidrag og innspill til å utvikle emnet. Dette ble også utgangspunktet for et samarbeidsprosjekt som heter "Climate Journalism goes to the University" mellom våre universiteter, sier Moutinho. 

Hvordan står det til med klimajournalistikken i portugisiske medier? 

– I Portugal har vi hatt problemer med tørke og skogbranner og mediene har dekket de hendelsene. Men om vi snakker mediedekning av klimaendringer som et overordnet tema, har det ikke vært så mye av det, sier Moutinho. 

Anders Gjesvik og Ingerid Salvesen holder seminar med portugisiske studenter i Lisboa.

I februar møtte studentene fra Portugal og Norge hverandre for første gang. På bildet over ser vi Anders Gjesvik og Ingerid Salvesen som leder idemyldringen. 

Ny utvekslingsavtale med universitetet i Lisboa

Journaliststudentene og ansatte ved OsloMet og Lisboa kan nå reise i begge retninger. Dette er den første utvekslingsavtalen som Institutt for journalistikk og mediefag har med et portugisisk universitet.

– Studentene behøver ikke å jobbe med klimajournalistikk for å utveksle heller, sier Andreas Ytterstad.